Κλιματική αλλαγή: Πώς θα μοιάζει η ζωή στη Γη το 2100 με τη βοήθεια της Al
Από το «Snowpiercer» μέχρι το «The Day After Tomorrow», αμέτρητες ταινίες και σειρές παρουσιάζουν γλαφυρά για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να αναδιαμορφώσει τον κόσμο.
Οι επιστήμονες, παράλληλα προβλέπουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ πιο σοκαριστική από οτιδήποτε έχει φανταστεί ένα στούντιο του Χόλιγουντ.
Τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει πώς μπορεί να μοιάζει αυτό.
Με την εφαρμογή εικόνων ImageFX AI της Google, η Daily Mail
Καθώς τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ολόκληρες πόλεις θα βυθιστούν κάτω από το νερό.
Παράλληλα η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καύσωνες θα μπορούσαν να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η καθηγήτρια Julienne Stroeve, κλιματολόγος από το University College του Λονδίνου, δήλωσε στη Daily Mail πως «οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που επηρεάζουν όλους μας είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι αλλαγές στα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Όλα αυτά θα αυξηθούν μέσα στον αιώνα, αν δεν κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».
Αύξηση των θερμοκρασιώνΦέτος, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus επιβεβαίωσε ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με μέση επιφανειακή θερμοκρασία 15,1°C.
Στο μέλλον, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να γίνονται πιο θερμές κατά μέσο όρο.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) κάνει προβλέψεις για τη μελλοντική κλιματική αλλαγή με βάση τρία διαφορετικά σενάρια.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ο κόσμος επιτυγχάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές CO2 μέχρι το 2050, αποτρέποντας οποιαδήποτε άλλη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Στο μεσαίο σενάριο, οι εκπομπές CO2 παραμένουν στα σημερινά επίπεδα μέχρι τα μέσα του αιώνα, πριν μειωθούν προς το καθαρό μηδέν μέχρι το 2100.
Στο κακό σενάριο των πολύ υψηλών εκπομπών, ο κόσμος δεν λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τα επίπεδα CO2 αυξάνονται στην πραγματικότητα μέχρι το 2100.
Σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, μπορεί να επιφέρουν εκτεταμένες ξηρασίες με καταστροφικές επιπτώσεις.
Σε μια έκθεση πέρυσι, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των ξηρών, άνυδρων περιοχών αποτελεί «υπαρξιακή κρίση» που απειλεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Από το 1990, οι άνυδρες περιοχές έχουν επεκταθεί σε έκταση και καλύπτουν πλέον το 40% του εδάφους της Γης, εξαιρουμένης της Ανταρκτικής.
Αν δεν γίνει τίποτα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ξηρές περιοχές θα υπερδιπλασιαστεί από 2,3 δισεκατομμύρια σε 5 δισεκατομμύρια το 2100.
Ομοίως, ένα έγγραφο του 2023 προέβλεψε ότι ο κίνδυνος « αιφνίδιας ξηρασίας », κατά την οποία οι συνθήκες ξηρασίας εμφανίζονται ασυνήθιστα γρήγορα, θα αυξηθεί από 32% σε 53% στην Ευρώπη μέχρι το 2100.
Αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Γαλλία που ήδη παλεύουν με συστηματική έλλειψη νερού είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν καταστροφικές ξηρασίες.
Λιώσιμο των πάγωνΚαθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται τα επόμενα 75 χρόνια, οι θάλασσες θα αρχίσουν επίσης να θερμαίνονται.
Στη δεκαετία του 1980, οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 0,06°C ανά δεκαετία.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ διαπίστωσε ότι ο ρυθμός αυτός έχει εκτοξευθεί σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 0,27°C ανά δεκαετία.
Κοιτάζοντας μπροστά, οι ερευνητές λένε ότι είναι «εύλογο» ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών που παρατηρήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια θα ξεπεραστεί μόλις τα επόμενα 20 χρόνια.
Με τη σειρά του, αυτό θα οδηγήσει σε δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις για όλη τη ζωή στη Γη.
Μελέτες προβλέπουν ότι περισσότεροι από τους μισούς παγετώνες του κόσμου θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, ενώ οι ευρωπαϊκές Άλπεις θα χάσουν το 75% των πάγων τους σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών.
Σε συνδυασμό με τη μείωση της χιονοκάλυψης, αυτό θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην Αρκτική καθώς και σε δημοφιλείς πλέον περιοχές για σκι.
Ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang (NTU) στη Σιγκαπούρη έχουν προβλέψει ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά το εντυπωσιακό ποσό των 1,9 μέτρων (6,2 πόδια) μέχρι το 2100, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) συνεχίσουν να αυξάνονται.
Αν η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανέβει τόσο πολύ, πόλεις σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να βυθιστούν κάτω από το νερό, όπως το Χαλ, το Λονδίνο και το Κάρντιφ.
Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι κάτοικοι της ανατολικής ακτής θα πληγούν περισσότερο – με μεγάλα τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης, της Ατλάντικ Σίτι και του Μαϊάμι να βυθίζονται.
Τα ευρήματα αυτά προβλέπουν επίσης ότι το θέρετρο Mar-a-Lago του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, θα βρίσκεται επίσης κάτω από το νερό σε περίπου 75 χρόνια.
Περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμεναΜέχρι το 2100, ένας από τους μεγαλύτερους τρόπους με τους οποίους θα νιώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι η μαζική αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Δρ Suzanne Bartington, αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στη Daily Mail: «Η κλιματική αλλαγή αυξάνει σημαντικά τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές που επηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία».
Καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, είναι σε θέση να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς πριν τους απελευθερώσει ως βροχή, οδηγώντας σε πολύ πιο έντονες βροχοπτώσεις.
Ταυτόχρονα, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές θα έχουν πολύ λίγες βροχές σε άλλες εποχές του έτους.
Μέχρι το 2070, το Met Office προβλέπει ότι η μέση καλοκαιρινή βροχόπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 47%.
Εν τω μεταξύ, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει έως και 35% περισσότερη βροχόπτωση το χειμώνα.
Δυστυχώς, δεν χρειαζόμαστε τεχνητή νοημοσύνη για να μας βοηθήσει να φανταστούμε ένα τέτοιο σενάριο.
Πέρυσι, η Ισπανία επλήγη από τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, καθώς οι πλημμύρες έπληξαν τη Βαλένθια και τις γύρω περιοχές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η περιοχή της Μεσογείου – η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 510 εκατομμύρια ανθρώπους – θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι, εκτός καλοκαιριού, η Μεσόγειος θα δει έως και 20% περισσότερες βροχοπτώσεις μέχρι το 2080.
Σε άλλα μέρη του κόσμου, η μεγαλύτερη ανησυχία θα είναι η αύξηση των καταστροφικών «μεγα-χειμάρρων».
Οι τυφώνες, οι κυκλώνες και οι τροπικές καταιγίδες, που είναι όλα ουσιαστικά τα ίδια καιρικά φαινόμενα, προκαλούνται όταν θερμός υγρός αέρας ανεβαίνει από τον ωκεανό.
Για μέρη όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, αυτές οι καταστροφικές καταιγίδες μπορεί να γίνουν πολύ πιο συχνές μέχρι το 2100.
ΠυρκαγιέςΜπορεί ορισμένα μέρη του κόσμου να πληγούν από έντονες καταιγίδες, ώστόσο άλλα μέρη θα ψηθούν από ασφυκτικές ξηρασίες και καύσωνες.
Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτός ο συνδυασμός έντονης ζέστης και χαμηλών βροχοπτώσεων θα μετατρέψει ορισμένες περιοχές σε «πυριτιδαποθήκες» – περιοχές ευάλωτες σε πυρκαγιές.
Μάλιστα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες ξεκίνησαν στις 7 Ιανουαρίου και εξαπλώθηκαν γρήγορα, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 10.000 σπίτια, προκαλώντας κόστος δισεκατομμυρίων και αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους.
Η συχνότητα των ακραίων πυρκαγιών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 14% έως το 2030, κατά 30% έως το 2050 και κατά 50% έως το τέλος του αιώνα.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ακόμη και η Αρκτική θα αντιμετωπίσει αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών, αν δεν ληφθούν ριζικά μέτρα.
Σε περιοχές όπως το Λος Άντζελες και η Αυστραλία, όπου οι πυρκαγιές είναι ήδη συχνές, ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών θα μπορούσε να είναι καταστροφικός.
Ατμοσφαιρική ρύπανσηΣε χώρες με ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, η ανεπαρκής περιβαλλοντική ρύθμιση επέτρεψε στη ρύπανση να φθάσει σε μη ασφαλή επίπεδα.
Τα τελευταία χρόνια, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δελχί έχουν ξεπεράσει τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – 20 φορές υψηλότερα από τις συστάσεις του ΠΟΥ.
Μέχρι το 2100, πολλοί ερευνητές αναμένουν ότι οι συνθήκες αυτές θα επιδεινωθούν για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change διαπίστωσε ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα προκαλέσει επιπλέον 60.000 θανάτους παγκοσμίως έως το 2030 και 260.000 θανάτους έως το 2100 ως αποτέλεσμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρυστιανού για Βασίλη Καλογήρου: Έκπληκτη διαβάζω πως ανέλαβε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη
- Η μάνα του Βασίλη Καλογήρου «έδωσε τον δολοφόνο, ξέρει πολλά» – «Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα»
- Είναι Οριστικό: “Τέλος” οι τράπεζες μέχρι το Πάσχα – Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα δέχονται πελάτες
- Διεκόπησαν οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία
- Θάνατος Βασίλη Καλογήρου: «Περάσαμε 50 χιλιάδες φορές από το σημείο, δεν υπήρχε κανείς»
- Λάκης Λαζόπουλος: Αυτή είναι η καλεσμένη-έκπληξη στο «Τσαντίρι» του
- 17χρονος απήγαγε την 12χρονη νύφη του στην Κρήτη – Καταγγελία για αθέτηση συμφωνίας για την προίκα
- Εφυγε η δημοσιογράφος Ρούλα Καρακούση
- Μαρία Καρυστιανού: Δεν έχουν υπολογίσει το «Μάτι του Θεού», λέει για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος μετά τις ύβρεις σε Μητσοτάκη: Αναγνωρίζω το λάθος μου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Βρώσιμα μικρόβια: Είναι το μέλλον της διατροφής σε ένα πλανήτη που κινδυνεύει;
- Καιρός: Πότε ξεκινά η ψυχρή εισβολή – Που θα χιονίσει
- Συντάξεις: Νέο νομοσχέδιο – «σκούπα» φέρνει αλλαγές στο ασφαλιστικό
- Κλιματική αλλαγή: Πώς θα μοιάζει η ζωή στη Γη το 2100 με τη βοήθεια της Al
- Υδρογονάνθρακες: Συναντήσεις Σκυλακάκη με ExxonMobil και Chevron
- Ο μισθός αυξάνεται αλλά ο μήνας δε βγαίνει – Τι πάει λάθος;
- Αμβλώσεις: Οι απαγορεύσεις μεγαλώνουν την «ψαλίδα» των ανισοτήτων στην υγεία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Κλιματική αλλαγή: Πώς θα μοιάζει η ζωή στη Γη το 2100 με τη βοήθεια της Al
- Καιρός: Πότε ξεκινά η ψυχρή εισβολή – Που θα χιονίσει
- Βρώσιμα μικρόβια: Είναι το μέλλον της διατροφής σε ένα πλανήτη που κινδυνεύει;
- Υδρογονάνθρακες: Συναντήσεις Σκυλακάκη με ExxonMobil και Chevron
- Συντάξεις: Νέο νομοσχέδιο – «σκούπα» φέρνει αλλαγές στο ασφαλιστικό
- Αμβλώσεις: Οι απαγορεύσεις μεγαλώνουν την «ψαλίδα» των ανισοτήτων στην υγεία
- Ο μισθός αυξάνεται αλλά ο μήνας δε βγαίνει – Τι πάει λάθος;
- Τέμπη: Οι απαντήσεις για τα έλαια σιλικόνης και τα ερωτήματα για τα βίντεο της Interstar
- Βασίλης Καλογήρου: Κρίσιμες οι απαντήσεις των ιατροδικαστών για τις συνθήκες θανάτου
- Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά, πιο χαμηλά – Η Γιουνάιτεντ στα… χειρότερα της ιστορίας της, με αποδείξεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χατζηδάκης στο Eurogroup: «Ναι» στoν δίαυλο με Τραμπ – Ενότητα και ταχύτητα τα ζητούμενα για ΕΕ
- ΗΠΑ: Συνελήφθη η τρανς ηγέτης της αίρεσης Zizians – Η αλλόκοτη ομάδα από νεαρούς επιστήμονες που υμνούν τον ριζοσπαστικό βιγκανισμό
- Εντα Γκάμπλερ στο Θέατρο Προσκήνιο
- Η ταπείνωση νικά τα πάντα
- Χωρίς ταξί η Αττική αύριο Τετάρτη
- Βασίλης Καλογήρου: Δεν έδωσε απαντήσεις η ιατροδικαστική εξέταση για τα αίτια θανάτου
- Χατζηδάκης στο Eurogroup: Ναι στoν δίαυλο με Τραμπ, ενότητα & ταχύτητα τα μεγάλα ζητούμενα για ΕΕ
- Τζον Τραβόλτα ηλικία: Ο σπουδαίος ηθοποιός έχει γενέθλια
- Ετήσια χοροεσπερίδα, κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και βράβευση εθελοντών αιμοδοτών από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας
- Εορτή Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος στην Κέρκυρα