Κοροναϊός : Πέθανε ο γιατρός που εφηύρε το τεστ σάλιου

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 51 ετών, άφησε ο Αντριου Μπρουκς, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο τεστ σάλιου για ανίχνευση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο ερευνητής πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στις 20 Απριλίου του 2020, όταν τα τεστ κοροναϊού ήταν σπάνια και οι ουρές για διάγνωση

ήταν μεγάλες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε άδεια εκτάκτου ανάγκης στην ανακάλυψή του, η οποία υποσχόταν να αυξήσει την ταχύτητα και την ασφάλεια της διαδικασίας στα τεστ του κοροναϊού.

«Αντί να λαμβάνεται με μπατονέτα επίχρισμα από τη μύτη ή τον λαιμό, με το νέο τεστ ρίχνουμε λίγο σάλιο σε ένα σωλήνα και έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται υγειονομικός υπάλληλος για τη συλλογή δείγματος, κάτι που βοηθά στην τήρηση των κανόνων απόστασης από άτομα που ίσως να έχουν μολυνθεί» είχε πει ο Μπρουκς στο Fox News.

Τους επόμενους 10 μήνες, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια από τα συγκεκριμένα τεστ και η ανακάλυψή του παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα για να διαγνωστεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί από κοροναϊό.

Και στην Ελλάδα

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα τεστ ήρθαν στην Ελλάδα μόλις πριν από 15 ημέρες και έχουν διανεμηθεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τα νέα τεστ είναι πιο οικονομικά, απλούστερα στην εκτέλεση, λιγότερο ενοχλητικά, με μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης και ο χρόνος εκτέλεσης είναι σαφώς πιο γρήγορος, δηλαδή δίνουν άμεσα αποτελέσματα και ίσως αποδειχθούν η πιο δραστική άμεση λύση για μείωση της διάδοσης της COVID-19, πολλαπλασιάζοντας την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και περιορίζοντας άμεσα τα θετικά κρούσματα.

Ειδικότερα, το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με δείγμα σάλιου δίνει αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά, με ευαισθησία 95%, δίνοντας νέα προοπτική στην έγκαιρη διάγνωση της COVID-19 και την ευκαιρία για εκτενή διενέργεια τεστ. Η ευκολία και αμεσότητα με το δείγμα σάλιου αναμένεται να πολλαπλασιάσει την δυνατότητα διάγνωσης, ενώ το συγκεκριμένο τεστ είναι ιδανικό και για παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα