Κοροναϊός: Ανησυχία από περιστατικά συνωστισμού και εισαγόμενα κρούσματα

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και των νοσηλειών σε ΜΕΘ στην Ελλάδα, την ώρα που παγκοσμίως η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.

Η πανδημία του κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 04.00 ώρα Ελλάδας.

Πάνω από 200.000 από τους θανάτους

αυτούς καταγράφονται στην Ευρώπη και πάνω από 160.000 στην Λατινική Αμερική.

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 διπλασιάστηκε σε λίγο περισσότερο από 2 μήνες. Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 21 ημέρες, από τις 28 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας ο κοροναϊός χτυπάει σε διπλό μέτωπο: από τη μια υπάρχουν τα εισαγόμενα κρούσματα και από την άλλη παρατηρείται μια χαλάρωση των πολιτών, με εικόνες συνωστισμού σε εστίαση, υπαίθρια πάρτι, πλοία και αεροδρόμια.

Ήδη έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα: η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι έλεγχοι σε εστίαση και πύλες εισόδου της χώρας έχουν ενισχυθεί. Οι αρχές αναζητούν νέες φόρμουλες για πιο αυστηρά μέτρα σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το αδιαχώρητο στα beach bar – Περιπολίες για τις αποστάσεις

Οι πρόσφατες εικόνες από beach bar της Μυκόνου, της Αχαΐας και της Κινέτας όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο από εκατοντάδες θαμώνες, έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους.

Στα beach bar της Θεσσαλονίκης, οι επιχειρηματίες κάνουν περιπολίες ανάμεσα στις ξαπλώστρες προκειμένου να ελέγχουν αν τηρούνται οι αποστάσεις.

Αν ωστόσο επαναληφθούν τα φαινόμενα συνωστισμού, οι υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμα και το κλείσιμο των beach bar.

Ενδεχόμενη παράταση στην αναστολή των πανηγυριών

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου της αναστολής των πανηγυριών μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημάνει συναγερμός και νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο τραπέζι.

Συναγερμός για τους τουρίστες από την Αλβανία

Από την άλλη πλευρά, οι ατελείωτες ουρές στον Προμαχώνα συνεχίζονται την ώρα μάλιστα που η κίνηση στην Κακαβιά είναι η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, καθώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι στη γειτονική χώρα αυξάνεται η εξάπλωση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, οι λοιμωξιολόγοι ζητούν αυξημένη επιτήρηση και ήδη τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι σημαντικός αριθμός Αλβανών περνούν καθημερινά στην Ελλάδα, καθώς εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στις κοντινές περιοχές.

Εάν τα στοιχεία δείξουν ότι υπάρχει θέμα, τότε δεν αποκλείεται να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα και να σφραγιστούν τα σύνορα με Αλβανία.

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα

Αμελητέα δεν είναι σε καμία περίπτωση και τα «ορφανά» κρούσματα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 19 κρούσματα χωρίς να υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά κρούσματα από τις πύλες εισόδου. Τα τρία είναι εισαγόμενα αλλά προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αρνητικά όλα τα τεστ Βρετανών από τις 15 Ιουλίου

Σε ό,τι αφορά τώρα στα πρώτα στοιχεία από την έναρξη των πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία τα νέα είναι καλά.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στη χώρα μας. Στις 16 Ιουλίου έγιναν 1.437 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.

19 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το Σάββατο – Πού εντοπίζονται

Σε 19 ανέρχονται τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το Σάββατο, ενώ δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος. Παράλληλα, στα νέα κρούσματα δεν περιλαμβάνεται κάποιο από τις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τρία εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.983, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1.088 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.044 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Από τα 19 κρούσματα:

3 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής.2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας.1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.12 διασωληνωμένοι

Στο μεταξύ, 12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Μία (8.3%) είναι γυναίκα και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κανένας θάνατος

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα