Κοροναϊός: Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Ο κοροναϊός συνεχίζει να «δίνει» πολύ μεγάλα νούμερα ειδικά στους «σκληρούς» δείκτες. Μόνο σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι άλλοι 95 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας σε ένα 24ωρο, ενώ 551 δίνουν μάχη για να μείνουν ζωντανοί αφού είναι διασωληνωμένοι.

Οι επιστήμονες «βλέπουν» ότι μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση μετά το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων, ειδικά για τους εμβολιασμένους.

Να σημειώσουμε ότι αύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

είναι μια ημερομηνία – σταθμός για όσους δεν επέλεξαν να κάνουν την τρίτη δόση αφού πλέον θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Το σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων

Στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεών του ο ΣΚΑΪ παρουσίασε το σχέδιο για πλήρη κατάργηση όλων των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά με ορίζοντα το Πάσχα που θεωρείται η ημερομηνία ορόσημο για αυτό τον στόχο.

Ήδη σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην διεθνή κοινότητα, ενώ άρση των περιορισμών σε εμβολιασμένους βλέπουμε να συντελείται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Το σχέδιο κατάργησης των μέτρων προβλέπεται πως θα είναι μορφής δύο ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι δεν θα υποβάλλονται σε κανένα περιορισμό εντούτοις θα οφείλουν να φορούν μάσκα.

Σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους με αυτό να αφορά ιδιαιτέρως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία και πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοιό.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί δεν θα έχουν να κάνουν με την ηλικία αφού το βασικό κριτήριο θα είναι το εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Παράλληλα, το σχέδιο συνεπάγεται και αλλαγές όσον αφορά τη διενέργεια τεστ και την ανακοίνωση των κρουσμάτων κοροναϊού αφού σταδιακά θα υπάρξει μείωση του αριθμού των τεστ που θα γίνονται καθημερινά.

Τι θα αλλάξει στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν κανονικά στα σχολεία. Όσον αφορά τα κρούσματα που ανακοινώνονται, πρόκειται να υπάρξει αλλαγή όσον αφορά τους πανδημικούς δείκτες και το πώς αυτοί καταγράφονται. Έτσι, θα ανακοινώνονται μόνο τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα.

Ανεξάρτητα από το σχέδιο κατάργησης, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα χαλάρωσης με ενδεικτικό αυτού την επαναφορά της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης, στα οποία εντούτοις απαγορεύεται και πάλι να είναι κανείς όρθιος.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζΠόσοι χάνουν το πιστοποιητικό τους

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, από αύριο Δευτέρα περίπου 300.000 πολίτες που δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και έτσι θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Αναλυτικότερα, όσοι ενήλικοι έχουν κάνει δύο δόσεις και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου (ή τρεις μήνες εάν έχουν κάνει μονοδοσικό εμβόλιο), θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, αλλιώς από αύριο θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Νέα ΝΟΤΑΜ και για τους ταξιδιώτες

Την ίδια στιγμή, νέα NOTAM ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα. Τα βασικά σημεία της NOTAM είναι:

Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτεςΧωρίς τεστ άφιξης, οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19Mε αρνητικό τεστ, η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτεςΈλεγχοι σε παιδιά από 5 ετών και άνωΗ χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικήΟι «σκληροί» δείκτες ανησυχούν τους επιστήμονες

Μπορεί, λοιπόν, να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση των μέτρων ειδικά για τους εμβολιασμένους, αλλά οι επιστήμονες ανησυχούν για την «επιμονή» των λεγόμενων σκληρών δεικτών.

Στο ερώτημα γιατί οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, όπως οι θάνατοι, παραμένουν στα ύψη απάντησε ο Αργύρης Τζουβελέκης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Ο καθηγητής απέδωσε το γεγονός ότι οι θάνατοι από επιπλοκές της Covid-19 δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων: στη μέτρια εμβολιαστική κάλυψη και με την τρίτη δόση στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αλλά και σε μια μειοψηφία του 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid που δεν πεθαίνουν από κοροναϊό αλλά πεθαίνουν με κοροναϊό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Με νέα ματιά», ο καθηγητής έκανε δύο επισημάνσεις.

Ο κ. Τζουβελέκης ξεκαθάρισε: «Δεν είναι ακόμη ενδημικός ο ιός». «Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει ενδημικός (σ.σ. που σημαίνει ότι μένει για πάντα εδώ)», τόνισε. «Ακόμη και τότε δεν επιστρέφουμε στην προηγούμενη κανονικότητα», σημείωσε.

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι δεν ακολουθούν την αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

«Οι δύο βασικότεροι λόγοι που εξηγούν αυτή την αποσύνδεση μεταξύ των καμπυλών των μολύνσεων που πέφτουν και των θανάτων και διασωληνωμένων που εξακολουθούν να είναι υψηλοί», εκτίμησε ο καθηγητής, «είναι το γεγονός ότι έχουμε μια σχετικά μέτρια εμβολιαστική κάλυψη σε ηλικίες άνω των 60 ετών και όταν μιλάμε για εμβολιαστική κάλυψη, είναι επιτακτική η ανάγκη να μιλάμε για τρεις δόσεις εμβολίου (οι δύο δόσεις μόνο σε αυτές τις ηλικίες δεν ξεπερνά το 50%).

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε περί τις 250.000 άνω των 60 ετών θα χάσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, επειδή δεν έχουν κάνει τρίτη δόση».

Οι «παράπλευρες απώλειες»

Ο καθηγητής τόνισε έναν λιγότερο προφανή λόγο, ο οποίος έχει να κάνει με τις παράπλευρες απώλειες που συνεισφέρουν στο ποσοστό των θανάτων:

«Στα ποσοστά των θανάτων συνεισφέρουν οι παράπλευρες απώλειες. Πρόκειται για ένα ποσοστό 20-25% ασθενών σε κλινικές Covid, οι οποίοι έχουν θετικό μοριακό τεστ, αλλά δεν νοσούν από Covid-19. Μπήκαν απλά για άλλο λόγο (έμφραγμα, αιμορραγία) και βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Είτε είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριές νόσους οι οποίοι μπήκαν στην κλινική Covid, επειδή βρέθηκαν θετικοί. Αυτοί οι ασθενείς Δεν πεθαίνουν από κοροναϊό, πεθαίνουν με κοροναϊό», είπε.

«Είναι μια μειοψηφία 20-25% των θανάτων σε κλινικές Covid που όμως συνεισφέρουν στο να μην πέφτει ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα