Λαγκάρντ προς ΗΠΑ: «Μην αφήσετε την Ευρώπη να κατρακυλήσει»

«Το να αφήσουμε να κατρακυλήσει η Ευρώπη θα σημαίνει, αν συμβεί, ότι θα υπάρξουν σημαντικές και αρνητικές επιπτώσεις για άλλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ΗΠΑ», τόνισε η Λαγκάρντ στην εκπομπή "60 minutes" του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Το 20% των αμερικανικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ευρώπη. Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση ανάμεσα στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.


Υπάρχουν πολλοί ευρωπαίοι εργαζόμενοι σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πολλοί αμερικανοί εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές» υπογράμμισε.

Οι αμερικανοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό την πιθανότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες του ΔΝΤ για χρηματοδότηση των κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Άρθρο του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς κανόνες στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο του 2010, απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίξουν δάνεια του ΔΝΤ «των οποίων η αποπληρωμή στο ακέραιο είναι αδύνατη».

Ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την Ελλάδα και πως οι ΗΠΑ διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τα χρήματά τους.

Για την Λαγκάρντ όμως ο κίνδυνος αυτός είναι μηδενικός.

«Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Και το κάνουμε με τους κανόνες και τα διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία θα αποπληρωθούν. Με άλλα λόγια, λέμε σε μια χώρα: θα σας δανείσουμε χρήματα, θα σας στηρίξουμε, θα σας βοηθήσουμε να βγείτε από αυτήν την κρίση, αλλά θα πρέπει εσείς οι ίδιοι να διευθετήσετε τα προβλήματά σας», υπογράμμισε η Λαγκάρντ.

Ο σκεπτικισμός του Κογκρέσου απέναντι στο ΔΝΤ οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση στο να μην αυξήσει προς το παρόν τους πόρους του Ταμείου, τους οποίους πολλά κράτη-μέλη του θεωρούν ανεπαρκείς σε σχέση με την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για το πως βλέπει η ίδια την οικονομική κρίση στον κόσμο, η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή και πρωτόγνωρη».

«Είναι η συνέχεια του 2008. Πρέπει να το πούμε. Είναι η ίδια διαδικασία που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, είναι πιθανό να σταματήσει η πορεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της αύξησης του δημόσιου χρέους.

«Θέλω να είμαι απελπιστικά αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω ότι οι χώρες θα καταλάβουν ότι μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων» συμπλήρωσε.

Όμως, σε αντίθετη περίπτωση, προέβλεψε πως οι επιπτώσεις θα είναι ανησυχητικές: «ελάχιστη ανάπτυξη, αυξημένη ανεργία, πιθανόν κοινωνικά προβλήματα και αγορές σε απόλυτη αναταραχή» υπογράμμισε.

«Καμιά φορά η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη όταν έχει να κάνει με το χρέος, τη μείωση του ελλείμματος και όλα τα υπόλοιπα» κατέληξε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα