Λιανεμπόριο: Νέα καταστήματα, εξαγορές και επενδύσεις 1 δισ. ευρώ

Νέα καταστήματα και αναμόρφωση παλαιών, ενίσχυση της ψηφιοποίησης, πράσινες επενδύσεις, κέντρα logistics, ακόμα και εξαγορές, περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου τροφίμων για τους επόμενους μήνες, σε μια αγορά στην οποία παραμένουν οι προκλήσεις από τις αυξήσεις των τιμών, τις ελλείψεις προσωπικού, την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τις νέες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων μέσα στην επόμενη τριετία στο σύνολο του κλάδου αναμένεται

να επενδυθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ παράγοντες του κλάδου δεν αποκλείουν ότι τους επόμενους μήνες στην ελληνική αγορά θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση, καθώς η ακρίβεια και ο ανταγωνισμός που πυροδοτεί, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους, εξασθενεί τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν να «δεθούν» στο άρμα κάποιου μεγαλύτερου παίκτη της αγοράς.

Για τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου τροφίμων οι συνεχείς αυξήσεις παραμένουν η σημαντικότερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν αφού όπως λένε αν και εκλογικευμένες δεν αναμένεται να σταματήσουν ούτε το 2024.

Με δεδομένο αυτό και τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση αναφορικά με τα περιθώρια κέρδους και τις προσφορές, οι επιχειρήσεις καλούνται να δράσουν σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον που επηρεάζεται και από τη συρρίκνωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία το 2022 στα 1.825 ευρώ διαμορφώθηκε η κατά κεφαλήν δαπάνη σε είδη παντοπωλείου, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με το 2009, τη χρονιά πριν από την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

Μάλιστα η αύξηση των πωλήσεωντο 2023 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ανατιμήσεις, καθώς οι πωλήσεις σε όγκο υποχωρούν περίπου κατά 2,5% έως και 3%.

Η διοίκηση της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας (ESE) επεσήμανε πρόσφατα ότι οι τιμές θα σταματήσουν σταδιακά να ανεβαίνουν αλλά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα που βιώνει το λιανεμπόριο είναι το ίδιο με αυτό που βιώνει η κοινωνία.

Επιδότηση εργασίας

Την ίδια ώρα, το νέο σχέδιο Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη ρύθμιση μέγιστου ορίου ημερών πίστωσης από τους προμηθευτές προς τους λιανεμπόρους στις 30 ημέρες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση καθώς οι αλυσίδες θα χρειαστούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον για τη χρηματοδότησή τους και αυτό, όπως τονίζουν, με «κλειδωμένο» το μεικτό περιθώριο κέρδους τους από τον Δεκέμβριο του 2021.

Επιπλέον ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού και αυτό παρά την πολιτική των επιχειρήσεων να αυξάνουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους.

Μάλιστα η διοίκηση της Ενωσης θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για εργασία και να επιδοτούνται οι εργαζόμενοι για να εργάζονται κι όχι να επιδοτείται η ανεργία.

Η τάση μάλιστα στην αγορά εργασίας του λιανεμπορίου τροφίμων είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς να αυξηθούν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν περίπου 8.000 θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις σουπερμάρκετ. Ηδη ο κλάδος απασχολεί 120.000 εργαζομένους με τη συμβολή σε μισθούς και εισφορές να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα