Λοιμωξιολόγοι : Αν εμβολιαστούν 7 στους 10 θα νικήσουμε τον κοροναϊό
«Φως στο τούνελ», χαρακτηρίζουν οι λοιμωξιολόγοι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας «τείχους ανοσίας», μέσω εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού.
Αν αυτό το ποσοστό ανοσοποιηθεί, «αποχαιρετάμε» τον κοροναϊό, σημειώνουν οι ειδικοί, προσθέτοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα αργήσει. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, και στέκονται στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.
Όλα αυτά και όχι μόνο, επισημάνθηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα για τον κοροναϊό, που οργάνωσε η εφημερίδα
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογικής – Φυσιολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Σύψας, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια», προσθέτοντας ότι ο «ο εμβολιασμός είναι ένα πατριωτικό καθήκον».
Στην ίδια ημερίδα, που οργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστήμιου Πατρών, μίλησε και ο καθηγητής του Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σχετικά με την επίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία, επισημαίνοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση».
Εκτός από τον Ν. Σύψα, τόσο ο Χ. Γώγος όσο και οι άλλοι επιστήμονες που μίλησαν, αναφέρθηκαν στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.
Αν ανοσοποιήσουμε το 70% του πληθυσμού, αποχαιρετάμε την πανδημίαΕιδικότερα, ο Νίκος Σύψας σημείωσε ότι «πρέπει να ανοσοποιήσουμε το 70% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή να αποκτήσουν αυτοί οι άνθρωποι αντισώματα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το υπόλοιπο 30%». «Εάν γίνει αυτό», συνέχισε, «τότε η επιδημία αποχαιρέτα την Ελλάδα, ξανασφίγγουμε τα χέρια μας και επανερχόμαστε στην προτεραία κατάσταση». «Στόχος μας», όπως είπε ο καθηγητής, «είναι να πάμε στο 70% των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι θα έχουν αντισώματα εναντίον του κορονοϊού, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την ανοσία με το εμβόλιο».
Όσον αφορά στον αν τα εμβόλια είναι ασφαλή, η απάντηση είπε ο καθηγητής «έρχεται μέσα από τα δεδομένα των κλινικών μελετών» και εξήγησε: «Έχουν ήδη δημοσιευθεί κλινικές μελέτες τριών εμβολίων, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Astra Zeneca και φαίνεται ότι τουλάχιστον στη διάρκεια των εμβολιασμών, αλλά και στους δύο μήνες έπειτα από την παρακολούθηση των ατόμων που εμβολιάστηκαν, οι παρενέργειες δεν ήταν περισσότερες σε αυτούς οι οποίοι πήραν το εμβόλιο απ’ αυτές σε όσους πήραν το εικονικό φάρμακο, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Επίσης, τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας που υπάρχουν, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε τίποτα κάνοντας τα εμβόλια», ενώ όπως συμπλήρωσε, «ο εμβολιασμός δεν έχει καμία επίδραση πάνω στο δικό μας γενετικό υλικό».
Απαντώντας σε ερωτήματα για ενδεχόμενες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχουν δεκάδες εμβόλια τα οποία έχει κάνει ο καθένας από μας στην παιδική του ηλικία και η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες από εμβόλια». Όμως, όπως επισήμανε, «το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε πολλές μακροπρόθεσμες επιπλοκές από τον κορονοϊό». «Επομένως», συνέχισε, «νομίζω ότι έχουμε αρκετά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων».
Μιλώντας στη συνέχεια για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, είπε ότι «κάνοντας το εμβόλιο δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας, αλλά ταυτόχρονα βοηθάμε τη χώρα μας να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου πρόκειται για ένα πατριωτικό καθήκον».
Κλείνοντας ο Νίκος Σύψας ευχήθηκε «να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον ελληνικό πληθυσμό τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές καλοκαίρι, και του χρόνου, τέτοιο καιρό, να είμαστε όλοι αγκαλιασμένοι και να κάνουμε ρεβεγιόν με 100 άτομα και όχι με μία οικογένεια όπως θα κάνουμε φέτος».
«Τα εμβόλια είναι η σωτηρία»Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, λέγοντας ότι «είναι μία αρκετά ενθαρρυντική θεραπευτική προσέγγιση, η οποία δίνει λύσεις» και προσέθεσε: «Όμως, δεν είναι μία θεραπεία η οποία έχει εγκριθεί, αλλά είναι μία θεραπεία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται μέσα από κλινικές μελέτες και επιπροσθέτως, και αυτό την κάνει λίγο πιο ισχυρή, έχει δοθεί «επείγουσα χρήση» στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας πάρει έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «δεν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο, αλλά αναμένουμε να το δούμε, διότι θα κριθεί από τις μελέτες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και στη χώρα μας, όπου συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».
Σχετικά με τα εμβόλια, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «ανεπιφύλακτα και χωρίς ενδοιασμούς τα εμβόλια είναι η σωτηρία, είναι η λύση στο πρόβλημα σε όλες τις πανδημίες» και πρόσθεσε: «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι αυτό που δίνει συνήθως τη λύση και σήμερα έχουμε μία γκάμα πολύ καλών εμβολίων, με αποτελεσματικότητα που φθάνει το 95%».
Σημαντικός ο ρόλος της πρωτοβάθμιας περίθαλψηςΣτην ίδια ημερίδα μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο οποίος τόνισε ότι «το μέλλον είναι τα εμβόλια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να πιάσουμε το επίπεδο που θέλουμε, δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ελλάδος, με σκοπό την συλλογική ανοσία».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πιστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης διότι, όπως είπε, «μέχρι να φθάσουμε στο ποσοστό του 70% θα μας πάρει καιρό».
Επίσης, είπε ότι «το θέμα δεν μόνο να πολεμηθεί ο ιός στην Ελλάδα, αλλά μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία αγγίζει την παγκόσμια κοινότητα, γι’ αυτό και έχει σημασία να καταπολεμηθεί παντού ο ιός, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία νίκη απέναντι στην πανδημία».
Ακόμη, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, λέγοντας ότι «με ένα σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που δυστυχώς στη χώρα υπολειτουργεί όλα αυτά χρόνια, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο σπίτι το μεγαλύτερο ποσοστό των συνανθρώπων μας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στενή επικοινωνία με το γιατρό ή το κέντρο υγείας ή το κέντρο αναφοράς» και συμπλήρωσε: «Αν γινόταν αυτό, πιθανώς να μην είχαμε την υπερφόρτωση του συστήματος και να μην βλέπαμε αυτά που βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία».
Τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελΣτην ημερίδα μίλησε και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος, όπως επισήμανε, «μέσα σε αυτή την άσχημη κατάσταση μπορεί να πω ότι τα εμβόλια είναι ένα φως στο τούνελ» και συμπλήρωσε: «Πραγματικά δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα. Είναι μία ευχάριστη στιγμή σ’ αυτό τον αγώνα ότι ήρθαν τα εμβόλια. Ετοιμαζόμαστε όλοι να τα κάνουμε, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων, πρέπει όλοι να τηρούμε με απόλυτο τρόπο τα μέτρα προστασίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιάννης Λεβεντάκης: Ο γιος του νερουλά που νόμιζε ότι έγινε εφοπλιστής
- Ζώδια: Από σήμερα μέχρι τις παραμονές 2022 αλλάζουν όλα – Δείτε τι θα συμβεί σε κάθε ζώδιο
- Σκλαβενίτης: Το ωράριο σήμερα Κυριακή 20/12, τι άλλαξε
- Αναβρασμός στα ελληνικά νοσοκομεία – Υψηλό το ποσοστό υγειονομικών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν
- Μια πανδημία φεύγει, μια άλλη, όμως, γιγαντώνεται…
- Το ηρεμιστικό βότανο που ανακουφίζει το πεπτικό και ρυθμίζει το σάκχαρο
- Το δυτικότερο Χωριό της Ελλάδας, όπου όλοι οι κάτοικοι έχουν το ίδιο επώνυμο
- Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ με διαφορετικό ωράριο σήμερα Κυριακή 20/12
- Το κυνήγι κατέληξε σε τραγωδία: Πέρασε τον 28χρονο γιο του για ελάφι και τον σκότωσε
- To «Ρολόι της Αποκάλυψης» προβλέπει τη συντέλεια - Είμαστε 100 δευτερόλεπτα από το τέλος του κόσμου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αδήλωτα τετραγωνικά : Σε 24 δόσεις η εξόφληση – Εως 120 δόσεις για χρέη στους δήμους
- Επανέρχεται ο γρίφος του ανασχηματισμού - Τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός
- Γεμίζουν οι τράπεζες με ζεστό χρήμα - Ο φόβος αυξάνει τις αποταμιεύσεις
- Γερμανία – Ιταλία: Πώς η πανδημία άλλαξε τις σχέσεις τους
- Πέρασαν 40 χρόνια από τα Χριστούγεννα που κάηκε το «Μινιόν»
- Η «γερουσία» σπρώχνει τον Αλέξη Τσίπρα προς τα αριστερά
- Μπολσονάρο : Η βιασύνη για τα εμβόλια δεν δικαιολογείται
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός : Στιγμές και πρόσωπα που ξεχώρισαν σε αναμετρήσεις του παρελθόντος
- Επίδομα θέρμανσης : Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- Λονδίνο : Κοσμοσυρροή σε σταθμούς και καταστήματα μετά την ανακοίνωση για lockdown
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Λοιμωξιολόγοι : Αν εμβολιαστούν 7 στους 10 θα νικήσουμε τον κοροναϊό
- Λειτουργούν σήμερα σούπερ μάρκετ, καταστήματα με click away και κομμωτήρια
- Λονδίνο : Κοσμοσυρροή σε σταθμούς και καταστήματα μετά την ανακοίνωση για lockdown
- Επίδομα θέρμανσης : Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός : Στιγμές και πρόσωπα που ξεχώρισαν σε αναμετρήσεις του παρελθόντος
- Στοίχημα της κυβέρνησης ο μαζικός εμβολιασμός των πολιτών
- Γερμανία – Ιταλία: Πώς η πανδημία άλλαξε τις σχέσεις τους
- Μπολσονάρο : Η βιασύνη για τα εμβόλια δεν δικαιολογείται
- Πέρασαν 40 χρόνια από τα Χριστούγεννα που κάηκε το «Μινιόν»
- Εμβόλια : Προγραμματίζονται 85.512 ραντεβού την ημέρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΥΠΑΙΘ: Στήριξη σε επιστημονικά, τεχνολογικά θέματα
- Ε. Κορομπόκη: Ποια συμπτώματα επιμένουν μετά τη νόσηση από κορωνοϊό και γιατί είναι απαραίτητα τα post covid ιατρεία
- Κορωνοϊός: Ολλανδικό «μπλόκο» στις πτήσεις από Βρετανία μετά τον εντοπισμό νέας μετάλλαξης
- J2US: Λύγισε ο Ανδρέας Μικρούτσικος όταν άκουσε τη Σοφία Βόσσου –«Ρε δεν πας στον διάολο»
- Ενημέρωση κάθε Δευτέρα, με στόχο τον μαζικό εμβολιασμό
- Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως
- Κορονοϊός: Πάνω από 1.000 κρούσματα και πάλι στη Νότια Κορέα
- Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου
- Ολλανδία : Διακόπτει τις πτήσεις από Βρετανία μετά τον εντοπισμό κρούσματος μετάλλαξης του κορωνοϊού
- Μονόλιθος τώρα και στη Νέα Ζηλανδία - Το μυστήριο εξαπλώνεται