Μαχάτμα Γκάντι: Από τα πρώτα του βήματα ως τη δολοφονία του
Στις 2 Οκτωβρίου 1869 γεννιέται ο Ινδός πολιτικός και ακτιβιστής Μαχάτμα Γκάντι, μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα.
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, αποτέλεσε ηγετική μορφή του ινδικού εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και εκφραστής της αρχής της μη βίας. Η λέξη «Μαχάτμα», όπως τον αποκαλούσαν όλοι, σημαίνει στα ινδικά «μεγάλη ψυχή».
Το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο τεύχος
«Ας γυρίσουμε στο έτος 1869. Η βρετανική αυτοκρατορία κυριαρχεί, πανίσχυρη, στο ένα τέταρτο της Γης. Στις Ινδίες (όπως ονομάζονταν τότε η σημερινή Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και η σημερινή Κεϋλάνη), οι Βρετανοί κυβερνάνε με αυταρχικότητα. (…)
«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 3.10.1983, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»Ο Γκάντι γεννιέται
»Στο μικρό ινδικό λιμάνι Πορμπαντάρ, γεννιέται από το ζεύγος Γκάντι, ένας γιος (…). Η οικογένεια Γκάντι, μολονότι ο πατέρας είναι ανώτατος κρατικός λειτουργός στο Πομπαντάρ, ανήκει στην κάστα των μεσοαστών, των εμπόρων.
»Το ζεύγος Γκάντι, χαίρεται για το γιο του, αν και είναι πολύ άσχημο παιδί, με τεράστια πεταχτά προς τα έξω αφτιά και κρεμασμένο το κάτω χείλος. Αλλά, θα μπορούσε να τους είχε συμβεί και κάτι χειρότερο: Να είχαν αποχτήσει κόρη. Γιατί, τότε, αλλά ακόμα και σήμερα στην Ινδία, μια κόρη είναι κάτι το σχεδόν δυσβάσταχτο για τους γονείς. Επειδή πρέπει να την προικίσει κανείς γερά, για να την παντρέψει.
O Γκάντι (δεξιά) με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Laxmidas το 1886Ανεξιθρησκεία»Ο μικρός Γκάντι ανατρέφεται, με μια παράδοξη, για την εποχή εκείνη, ανεξιθρησκεία. Γιατί, οι γονείς του, αν και Ινδουιστές, είχαν αρκετούς φίλους Μουσουλμάνους. Έτσι, από μικρός, βλέπει με πολύ κακό μάτι τις αιματηρές συγκρούσεις, ανάμεσα στους οπαδούς του Ινδουϊσμού και του Μωαμεθανισμού, στην Ινδία.
»Οι κάπως μεγαλύτεροι φίλοι, του “αποκαλύπτουν” για ποιο λόγο, μερικές χιλιάδες λευκοί, οι Βρετανοί, κατορθώνουν να κυριαρχούν πάνω στα 400 εκατομμύρια Ινδούς: Οι Βρετανοί τρώνε κρέας, ενώ οι Ινδοί είναι χορτοφάγοι.
»Επειδή θέλει να γίνει δυνατός, δέχεται να πάρει μέρος σ’ ένα μυστικό γεύμα, όπου το φαγητό είναι κρέας κατσίκας. Αλλά, το βαρύ κατσικίσιο κρέας, του φέρνει τρομερό εμετό. Έτσι, ο Γκάντι γίνεται, για όλη του τη ζωή, χορτοφάγος.
Ο Γκάντι και η σύζυγός του, Καστούρμπα, το 1902Ο Γκάντι και το γυναικείο φύλο»Σύμφωνα με το ινδικό έθιμο, ο Γκάντι αρραβωνιάστηκε δύο φορές, όταν ήταν ακόμα παιδί. Οι δύο μνηστές του, όμως, πεθαίνουν κοριτσάκια, πριν γίνει ο γάμος. Αλλά, την τρίτη φορά, τον παντρεύουν, ενώ είναι ακόμα μόλις εφτά χρονών.
»Ο ίδιος γράφει στα απομνημονεύματά του, ότι “δεν άργησε καθόλου να εκτελέσει τα συζυγικά του δικαιώματα”.
»Τρία χρόνια αργότερα, ζει μια τραυματική εμπειρία, που θα καθορίσει την αρνητική του στάση για το σεξ, ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του: Ένα μεσημέρι, εγκαταλείπει τον άρρωστο πατέρα του, τον οποίο φρόντιζε στοργικά, επειδή του ήρθε η διάθεση να πλαγιάσει, εκείνη τη στιγμή, με τη γυναίκα του.
»Την ώρα, που ο μικρός Γκάντι κάνει έρωτα, ο πατέρας του πεθαίνει. Είναι κάτι που δε συγχώρησε ποτέ στον εαυτό του ο “Μαχάτμα”.
Ο Γκάντι, τα χρόνια που σπούδαζε νομικάH ζωή στο Λονδίνο»Ο Μοχάντας Γκάντι αποφασίζει να σπουδάσει Νομικά, στο Λονδίνο. Εκεί, αν και ντύνεται “ευρωπαϊκά”, με πολύ ακριβά ρούχα και φοράει ημίψηλο, γνωρίζει έντονα την προκατάληψη των φυλετικών διακρίσεων. Ακόμα και από έναν οίκο ανοχής τον πετάνε έξω, επειδή είναι έγχρωμος.
»Στη μοναξιά του, το ρίχνει στο διάβασμα, πράγμα που δεν έκανε ποτέ, όσο ζούσε στην Ινδία. Τον γοητεύει η “Μπαγκαβάδ Γκιτά”, το ιερό βιβλίο του Ινδουισμού. Αλλά περισσότερο, η Καινή Διαθήκη.
Νότια Αφρική και δικηγορία»Μόλις παίρνει το δίπλωμά του, γυρίζει στην Ινδία. Και από εκεί, ταξιδεύει στη Νότια Αφρική, όπου του έχουν προσφέρει μια θέση συνεργάτη, σε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Είναι στη χώρα αυτή, που ζει ακόμα πιο έντονα το ρατσισμό. Η πρώτη του, μάλιστα, εμπειρία, είναι στο τραίνο, που τον πάει από το λιμάνι του Ντάρμπαν, στο Γιοχάνεσμπουργκ.
»Τον πετάνε, κυριολεκτικά, έξω από το βαγόνι της πρώτης θέσης. Στη θέση αυτή, δεν υπάρχει χώρος για έγχρωμους. Στη Νότια Αφρική αναλαμβάνει, κυρίως, υποθέσεις Ινδών μεταναστών, που χρησιμοποιούνται από τους λευκούς ως πάμφθηνη εργατική δύναμη.
»Εκεί διαβάζει, για πρώτη φορά, Ράσκιν, Τολστόϊ και Θόρωου. Οι ιδέες τους, μαζί με τη φιλοσοφία της “Mπαγκαβάδ Γκιτά” και της Καινής Διαθήκης, αποτελούν τις βάσεις, για το στήσιμο της δικής του κοσμοθεωρίας.
Ο Γκάντι στη Νότια ΑφρικήΗ επιστροφή ενός ήρωα»Στα 37 του χρόνια, εγκαταλείπει τη δικηγορία. Και δημιουργεί, μαζί με τους πρώτους του οπαδούς, ένα κοινόβιο, για να κάνει “το πείραμα με την αλήθεια”. Πρεσβεύει την απόλυτη σεξουαλική αγνότητα, θεραπεύει αρρώστιες μόνο με βότανα και τρώει μόνο βιολογικά αγνά χορταρικά, πιο πολύ άβραστα, για να διατηρούν τις βιταμίνες τους.
»Όταν, το 1914, επιστρέφει στην Ινδία γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό. Οι προσπάθειές του, να καλυτερέψει τη ζωή των συμπατριωτών του στη Νότια Αφρική, τον έχουν κάνει ήρωα στην πατρίδα. Από εκεί και πέρα, ο Γκάντι γίνεται ένας ακατάβλητος μαχητής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (…)
«ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ», 3.10.1983, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»To κόμμα»Του χρειάζεται μια «μαζική βάση», για να κάνει τον αγώνα του κατά των αποικιοκρατών και εναντίον της φτώχειας και της οπισθοδρομικότητας των συμπατριωτών του. Ο “μισόγυμνος φακίρης”, όπως τον αποκάλεσε αργότερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσώρτσιλ, ιδρύει το Κόμμα του Κογκρέσου. Και χρησιμοποιεί, για την πολιτική του μάχη, τα πιο ασυνήθιστα όπλα της ανθρωπότητας: Την αγάπη για τον πλησίον και την παθητική αντίσταση. (…)
Η ανεξαρτησία και ο θάνατοςΗ μακρά πορεία και αντίσταση του Γκάντι τον καθιστά πολλές φορές και για μακρά διαστήματα, κρατούμενο των Βρετανών. Εν τέλει, το 1946 αποφυλακίζεται για λόγους υγείας.
«Μολονότι δεν ανέλαβε ποτέ κανένα επίσημο αξίωμα, ο “Mαχάτμα” Γκάντι διευθύνει, ουσιαστικά, από την ινδική πλευρά τις μακρές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς, που τελικά οδηγούν, το 1948, στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Και πάλι δεν αναλαμβάνει κανένα αξίωμα. Αλλά, είναι ο αναμφισβήτητος εθνικός ηγέτης της, ελεύθερης πια, πατρίδας του.
»Στις 30 Ιανουαρίου 1948, ο φανατικός Ινδουιστής, Νατουάρ Βιναγιάγκ Γκοντσέ, δολοφονεί τον “Μαχάτμα” στη Βομβάη, ενώ πήγαινε να κάνει τη βραδινή προσευχή του».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δήμητρα Ματσούκα: Μαζί με τον σύντροφο της Πέτρο Κόκκαλη στο θέατρο
- Ο φραπέ ανάμεσα στους κορυφαίους καφέδες παγκοσμίως στις λίστες του Taste Atlas
- Άλκης Δαυίδ: Ο ξάδερφός μου άρπαξε ύπουλα το σπίτι στις Σπέτσες
- «Κρατάει» o Mητσοτάκης τον Βελόπουλο μέσω εφορίας για τις κεραλοιφές;
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις δημοτικές εκλογές
- «Δεν επιθυμώ να με γράψη η ιστορία όταν θα πεθάνω»
- Το Ναυαγιο έφαγε τον Σασμό και ο Γιατρος το Ναυάγιο - Πολύ καλη τηλεθεαση και για τις Ψυχοκόρες - Αναλυτικά
- Τροχαίο με καραμπόλα 3 ΙΧ και έναν τραυματία, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη
- Market Pass: Ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα 2 Οκτωβρίου οι πληρωμές
- Κηφισός: Γερανοί και μοτοσικλέτες της Τροχαίας στη μάχη κατά του μποτιλιαρίσματος – Τι ανακοινώθηκε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Παλαμάς Καρδίτσας: Συγκλονίζει η γιαγιά που ζει στο πλημμυρισμένο σπίτι με την 2 ετών εγγονή της
- Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε και σκότωσε ζευγάρι και τον σκύλο τους σε εθνικό πάρκο
- Λεωνίδας Κακούρης: «Στο "Ναυάγιο" γύρισα πολλές σκηνές εξαιρετικά δύσκολες για τον ψυχισμό μου»
- Βασίλης Καρράς: Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του
- Κίνηση στους δρόμους: Μέτρα για την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο Οικονόμου
- Προϋπολογισμός: Κατατίθεται στη Βουλή στη σκιά των φυσικών καταστροφών
- Γιώργος Αγγελόπουλος: Η πρώτη ανάρτηση μετά την κηδεία της μητέρας του
- Ασιατικοί αγώνες: Κριτής στην Κίνα τραυματίστηκε μετά από… ρίψη σφύρας
- Δεν είναι μόνο ο Λίλαρντ: Νέα μεταγραφική προσθήκη για τους Μπακς!
- Μαχάτμα Γκάντι: Από τα πρώτα του βήματα ως τη δολοφονία του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Μαχάτμα Γκάντι: Από τα πρώτα του βήματα ως τη δολοφονία του
- Γιώργος Αγγελόπουλος: Η πρώτη ανάρτηση μετά την κηδεία της μητέρας του
- Κίνηση στους δρόμους: Μέτρα για την αποσυμφόρηση του Κηφισού ανακοίνωσε ο Οικονόμου
- Λεωνίδας Κακούρης: «Στο "Ναυάγιο" γύρισα πολλές σκηνές εξαιρετικά δύσκολες για τον ψυχισμό μου»
- Προϋπολογισμός: Κατατίθεται στη Βουλή στη σκιά των φυσικών καταστροφών
- Βασίλης Καρράς: Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του
- Στέφανος Κασσελάκης: Χτυπάει Μητσοτάκη μέσω… Μπέου και πάει στις πληγείσες περιοχές
- Μεξικό: Τουλάχιστον επτά νεκροί εξαιτίας κατάρρευσης οροφής εκκλησίας
- Ασιατικοί αγώνες: Κριτής στην Κίνα τραυματίστηκε μετά από… ρίψη σφύρας
- Καναδάς: Αρκούδα επιτέθηκε και σκότωσε ζευγάρι και τον σκύλο τους σε εθνικό πάρκο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κηδεία για μούμια 128 ετών στην Πενσιλβάνια - Η περίεργη ιστορία του Stoneman Willie
- Η Πάρνηθα μετά την πύρινη κόλαση -Εικόνες που σοκάρουν από την ομορφότερη διαδρομή της Αθήνας [βίντεο]
- Νέα επιχείρηση: Πώς θα διασφαλίσετε την επένδυσή σας και θα περιορίσετε τους κινδύνους
- Χρήστος Δάντης: Είναι πρόοδος, είναι πολιτισμός που οι πολίτες εξέλεξαν τον Κασσελάκη
- Η Βόρεια Κορέα καταφέρεται εναντίον του ΔΟΑΕ
- Αριστοφάνης: Η μεγαλοφυΐα της Αρχαίας Κωμωδίας (Μέρος ΣΤ’)
- Ελληνικός Χρυσός: Επενδύοντας στο μέλλον της νέας γενιάς
- Οπαδοί ομάδων τοπικού σε ραντεβού «θανάτου» στη Νέα Ιωνία: Στον εισαγγελέα οι 87 που συνελήφθησαν - Σίδερα και κομμάτια ξύλου στην κατοχή τους
- TeacherWise, η νέα πλατφόρμα που δίνει λύσεις στην αναζήτηση για ιδιαίτερα μαθήματα