Μέρκελ - Μπάιντεν: Αποχαιρετισμός με μήνυμα για μια νέα αρχή

Ακόμα και από τον χαιρετισμό στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου καταγράφηκε - από τους παρόντες και τις κάμερες - ότι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και τη γερμανίδα καγκελάριο έχει αλλάξει ριζικά. Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Τζο Μπάιντεν στην Ανγκελα Μέρκελ δεν είχε καμία σχέση με την επεισοδιακή συνάντησή της με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το μήνυμα ήταν επίσης σαφές: Μία νέα αρχή μετά τον «πάγο» της περιόδου Τραμπ.

Στην τελευταία επίσκεψή

της στην Ουάσιγκτον η Μέρκελ έπρεπε καταρχήν να ασχοληθεί με την τραγική καταστροφή του αιώνα που άφησαν οι πλημμύρες στη Γερμανία. Από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα και την υπόσχεση ότι θα γίνουν τα πάντα για να σωθούν ζωές και να στηριχθούν οι πληγέντες. Αλλά ακόμα και η φυσική καταστροφή ανέδειξε με δραματικό τρόπο την ανάγκη της προστασίας του κλίματος, θέμα στο οποίο Μέρκελ και Μπάιντεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του μετώπου, δεν είναι αντίπαλοι, όπως με τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής, Τραμπ.

Η γερμανίδα καγκελάριος είναι η πρώτη ηγέτιδα χώρας της Ευρώπης που υποδέχθηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ο Μπάιντεν θεωρεί τη Μέρκελ προσωπική του φίλη και φίλη της Αμερικής. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυρή και γίνεται ισχυρότερη, είπε ο Μπάιντεν, εξήρε ότι για τη «συνεχιζόμενη φιλία», η Μέρκελ έκανε πολλά. «Εκτιμώ πάρα πολύ τη φιλία, γνωρίζω τι έκανε η Αμερική για την ιστορία μίας ελεύθερης και δημοκρατικής Γερμανίας», απάντησε η Μέρκελ.

Η νέα σελίδα στις διμερείς αμερικανο-γερμανικές σχέσεις επισφραγίστηκε με τη «Δήλωση της Ουάσιγκτον», η οποία είναι «το κοινό όραμα για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των πολιτικών προκλήσεων της εποχής».

Σημεία τριβής

Και στη νέα σελίδα παραμένουν ανοιχτά θέματα τριβής μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον. Οι αμερικανικές αντιδράσεις στον ρωσογερμανικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 συνεχίζονται, αλλά δεν καθορίζουν το σύνολο των διμερών σχέσεων, ούτε αναμένονταν να λυθούν οι διαφορές στη συνάντηση Μπάιντεν - Τραμπ. Διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν και για τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία. Η Γερμανία απέχει ακόμη από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ που θέλει Ουάσιγκτον, το Βερολίνο θέλει επίσης την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αλλά το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά. Είχε προηγηθεί συνάντηση της καγκελαρίου με την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, για πρωινό στην έδρα της αντιπροέδρου στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η σημασία των κοινών αξιών που συνδέουν τις δύο χώρες. Η Χάρις δήλωσε ότι είναι «τιμή της» που υποδέχεται την καγκελάριο, η Μέρκελ από την πλευρά της σημείωσε την ανάγκη να καταβληθούν από κοινού προσπάθειες «για την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών». Η Ανγκελα Μέρκελ παρέλαβε και τον τίτλο επίτιμο διδάκτορα από το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που την αναγνώρισε ως «παγκόσμια ηγετική προσωπικότητα με άνευ προηγουμένου αποφασιστικότητα και αξιοπιστία», η οποία δεν ηγείται μόνον της Γερμανίας, «αλλά είναι φωτεινός φάρος για τον κόσμο εν μέσω κρίσεων, από τη μεγάλη ύφεση, μέχρι την πανδημία κορωνοϊού».

Μετά το γεμάτο πρόγραμμα συναντήσεων και επαφών ακολούθησε το επίσημο δείπνο, μετά συζύγων, που της παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, πριν πάρει το αεροπλάνο για την επιστροφή στη Γερμανία. Ηταν το αρμόζον επιστέγασμα της τελευταίας αποστολής της Μέρκελ στις ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα