Μητσοτάκης: Δημιουργείται επιτροπή με ειδικούς διεθνούς εμβέλειας για θέματα τεχνητής νοημοσύνης

Τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα συμβουλεύσει το πρωθυπουργικό γραφείο σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο ανακοίνωσε την απόφαση του να δημιουργήσει ειδική επιτροπή που θα απαρτίζεται από πρόσωπα παγκόσμιας εμβέλειας για τη μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος που είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη κρύβει μεγάλες ευκαιρίες και κινδύνους. Ως πρώτο τομέα αξιοποίησης

της ΑΙ είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως είπε χαρακτηριστικά με τη χρήση της μπορεί να γίνει επεξεργασία ενός τεράστιου όγκου δεδομένων που μπορεί να εντοπίσει κρυμμένη φοροδιαφυγή και να οδηγήσει στην πάταξη της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανάλεβε το στόχο της κυβέρνησης για μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Κανένας εφησυχασμός

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος της συζήτησης ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση του θα τρέξει πολύ γρήγορα στη δεύτερη τετραετία: «Έχω μελετήσει κι έχω διαπιστώσει ότι οι κυβερνήσεις στη δεύτερη τετραετία του επαναπαύονται. Εμείς δεν θα επαναπαυτούμε και δεν εφησυχάζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Ο πρωθυπουργός επανάλεβε το στόχο της κυβέρνησης για μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο στην πρόταση του κ. Παπαλεξόπουλου για τη χορήγηση κι άλλων φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων που θα αφορούν τα μεσαία στελέχη των επιχειρήσεων με μισθούς 3.000 και 4.000 ευρώ προκειμένου να μη φεύγουν εκτός Ελλάδος, απάντησε αρνητικά. «Η δική μας κυβέρνηση μείωσε σημαντικά τις εργοδοτικές εισφορές και κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης.

Ωφελήθηκαν τα μεσαία στελέχη. Θα πρέπει και οι δυο πλευρές να βαλουμε πλάτη. Οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν. Κι αυτό έρχεται όσο πέφτει η ανεργία και η αγορά εργασίας γινεται πιο δύσκολη για τον εργοδότη για να προσελκύσει εργαζομενο», είπε χαρακτηριστικά.

Κατανομή κονδυλίων

Αρνητική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού και στον πρόεδρο του ΣΕΒ για κατανομή περισσότερων κονδυλίων υπέρ των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης οι περισσότεροι πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αντίθετα θα πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρές και μεσαίες που είναι εκτός του χρηματοδοτικού πλαισίου με ειδικά εργαλεία που να κάνουν πιο προσιτή την τραπεζική χρηματοδότησης.

Ενέργεια και βιομηχανία

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έθεσε και το αίτημα της ενίσχυσης των επενδύσεων των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση αλλά και του κόστους ενέργειας των βιομηχανιών.

Κι εδώ ο πρωθυπουργός απάντησε πως το πλαίσιο ορίζεται από την Ε.Ε., ενώ υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Ελλάδας: «Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική πειθαρχία».

Keywords
Τυχαία Θέματα