Μόναχο: Εγγυήσεις ασφαλείας ζητά ο Ζελένσκι πριν κάτσει στο τραπέζι με τον Πούτιν

«Φωτιά» στο διπλωματικό τραπέζι έβαλε η πρόσφατη συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η σκυτάλη πέρασε στο Μόναχο που διεξάγεται η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βάνς, να έχει σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δεύτερος δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνάντησης, ότι η χώρα του θέλει «εγγυήσεις ασφαλείας» και ένα κοινό ειρηνευτικό σχέδιο με τους ηγέτες

των ΗΠΑ και της Ευρώπης, προτού ξεκινήσει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν μετά από μια πολύωρη συζήτηση ότι απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες για να διαπιστωθεί αν μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό μονοπάτι.

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Ο Ουκρανός πρόεδρος φάνηκε ικανοποιημένος που, με την υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο συνεργατική προσέγγιση, αφότου έμεινε εμβρόντητος, αυτή την εβδομάδα, από μια σειρά μονομερών και άνευ όρων παραχωρήσεων που ο Τραμπ φάνηκε να προσφέρει στον Ρώσο πρόεδρο.

Τόσο ο Ζελένσκι όσο και Βανς δήλωσαν ότι είχαν μια «καλή» συζήτηση και ότι θα συναντηθούν ξανά για συνομιλίες στο μέλλον.

«Αυτή ήταν η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία, είμαι σίγουρος», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος με τον Βανς παίρνει την πάσα και να δηλώνει ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συνομιλίες «τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες» προσπαθώντας να καθησυχάσει τον Ζελένσκι.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για τη Ρωσία και την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, αρνήθηκε να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες οποιουδήποτε ειρηνευτικού σχεδίου, λέγοντας: «Θέλω να διατηρήσω την προαιρετικότητα για τους διαπραγματευτές και τις αντίστοιχες ομάδες, να φέρουν αυτή την προσπάθεια στο τέλος».

Ζυμώσεις και κινήσεις στην σκακιέρα

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίστηκαν ότι κέρδισαν τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι η ηγεσία της Ουκρανίας θα ερωτηθεί πλήρως για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι η κυριαρχία της Ουκρανίας θα προστατευθεί, καθώς προσπάθησαν να διασκεδάσουν τους φόβους ότι ο Τραμπ βρισκόταν στα πρόθυρα να αφήσει στην τύχη του, το Κιέβου.

Η ισχυρή επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας για την υποστήριξη της Ουκρανίας στη διάσκεψη του Μονάχου, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές διαβεβαιώσεις βασικών στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, συνέβαλε σε κάποιο βαθμό στην άμβλυνση της έντονης ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξοργίστηκαν αυτή την εβδομάδα όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Pete Hegseth, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της που κατέχει η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, στην ομιλία του στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι το «κλειδί» για τον τερματισμό της σύγκρουσης και ότι ο Τραμπ του είχε δώσει τον αριθμό τηλεφώνου του.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέτρεψε τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν ότι μια καταρρακωμένη Ουκρανία θα αποδυναμώσει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέποντας το «παράθυρο» για ειρήνη που άνοιξε ο Ντ. Τραμπ, είπε πως «τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία» και υπογράμμισε ότι και οι δύο «θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, μια ειρήνη που οδηγεί σε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, στην οποία θα πρέπει να δοθούν σταθερές εγγυήσεις ασφαλείας».

Προσπάθησε να καθησυχάσει τους αντιπροσώπους ότι ορισμένες φωνές στη συχνά χαοτική κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της Ουκρανίας αποτελεί κρίσιμο στόχο για το σύνολο της δυτικής συμμαχίας.

Έντονο παρασκήνιο

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι προσπάθησε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή υποστήριξή του προειδοποιώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει έως και 150.000 στρατιώτες το επόμενο έτος για να επιτεθεί στην Ευρώπη. Ο βασικός του στόχος είναι να κινητοποιήσει την Ευρώπη ώστε να τοποθετήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στο εσωτερικό της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας εφαρμόσιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Γνωρίζει ότι η συμφωνία θα απαιτήσει την προσωρινή παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία και θα σηματοδοτήσει μια μακροπρόθεσμη στροφή των ΗΠΑ μακριά από την άμυνα της Ευρώπης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταρτίσουν συγκεκριμένα σχέδια για την Ουκρανία αν θέλουν να έχουν λόγο σε μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι φίλοι μου οι Ευρωπαίοι είναι να συγκροτήσουν συγκεκριμένα σχέδια (…) και μετά θα είναι μέρος της συζήτησης», τόνισε ο Ρούτε ενόψει της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα