Νέα στοιχεία για το τραγικό τροχαίο στα Χανιά – «Έπρεπε να είχε συλληφθεί»

Νέα στοιχεία για το εγκληματικό τροχαίο στα Χανιά, με θύμα τον 22χρονο Παναγιώτη έρχονται στο φως, με ευθύνες να επιρρίπτονται και στους τρεις αστυνομικούς που σταμάτησαν για αλκοτέστ τον οδηγό της Porshe, αλλά δεν τον συνέλαβαν παρότι ήταν μεθυσμένος.

Το τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα, σημειώθηκε στη Λεωφόρο Σούδας στα Χανιά τα ξημερώματα Σαββάτου (11/1), όταν το μαύρο τζιπ

του 45χρονου επιχειρηματία που οδηγούσε μεθυσμένος, συγκρούστηκε με το όχημα του 22χρονου Παναγιώτη, κόβοντας το νήμα της ζωής του. Ο 45χρονος οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί πριν τρεις μήνες. Βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ περίπου 4 ώρες πριν προκαλέσει το θανατηφόρο δυστύχημα, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο και οι αστυνομικοί τον άφησαν να φύγει, δίνοντας τα κλειδιά του οχήματος, στον συνοδηγό που ήταν αρνητικός στο αλκοτέστ.

Οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι αυτή είναι μία διαδικασία που την ακολουθούν πολλά χρόνια, με τον δικηγόρο τους να αναφέρει στην Κοινωνία Ώρα MEGA, πως αυτή ήταν πάγια υπηρεσιακή εντολή. Κάτι που ωστόσο διέψευσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, σημειώνοντας πως ο 45χρονος «ξεκάθαρα έπρεπε να είχε συλληφθεί».

«Ήταν πάγια εντολή»

«Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, αυτό είναι που ελέχθη επί τη ακροάσει του αρμόδιου εισαγγελέα Χανίων την Κυριακή. Δεν τους ασκήθηκε καμία Πειθαρχική δίωξη ούτε τους ασκήθηκε το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας. Το ότι ένας κατώτερος αστυνομικός εκτελεί εντολές και πάγιες υπηρεσιακές εντολές, πώς μπορεί να αντιταχθεί σε αυτές τις πάγιες εντολές; Δεν έγινε εκείνη την ώρα επικοινωνία. Αυτό είναι πάγια υπηρεσιακή εντολή, είναι «πρακτική». Καταγράφηκαν τα αδικήματα, δέχθηκε διοικητικό πρόστιμο Την επόμενη μέρα θα γινόταν προφορική μήνυση», ανέφερε ο δικηγόρος των αστυνομικών,  Κωνσταντίνος Γιαννελάκης.

«Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, και τα κλειδιά δόθηκαν σε συνεπιβάτη, στον οποίο έγινε επίσης αλκοτέστ και ήταν αρνητικός. Στην Περιφερειακή των Χανίων δεν υπάρχει η τεχνική υποδομή για να μπορέσουν εκείνη την ώρα να μπουν οι αστυνομικοί στο σύστημα και να δουν ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δίπλωμα και για ποιον λόγο του είχε αφαιρεθεί. Δεν είναι συνδεδεμένο το σύστημα να δουν ηλεκτρονικά εκείνη την ώρα για ποιον λόγο αυτός ο άνθρωπος εν είχε δίπλωμα. Και κατά ψευδή δήλωσή του είπε ότι το έχει ξεχάσει στο σπίτι του», συνέχισε ο κ. Γιαννελάκης.

Δημογλίδου: Έπρεπε να είχε συλληφθεί – Δεν υπάρχει πάγια εντολή

«Είναι ξεκάθαρο ότι όταν ένας άνθρωπος είναι νεκρός μετά από έλεγχο αστυνομικών, κάτι δεν έχει πάει καλά. Σε αυτή την περίπτωση ο 45χρονος θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να οδηγηθεί στην αστυνομική υπηρεσία. Ακόμα και μικρότερο να ήταν το ποσοστό που διαπίστωσαν οι αστυνομικοί με την αλκοολομέτρηση, γνωρίζουμε καλά τον νόμο και γνωρίζουν οι αστυνομικοί», σημείωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Δεν είναι κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί. Ελέγχονται για το αν έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «οποιαδήποτε πάγια εντολή και αν υποστηρίζουν οι αστυνομικοί ότι είχαν, θα μπορούσαν με ένα απλό τηλεφώνημα, στον αρμόδιο εισαγγελέα ή στον διοικητή να ενημερώσουν και θα τους έδινε κατευθύνσεις. Εδώ γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι ο άνθρωπος αυτός, με αυτό το ποσοστό αλκοόλ έπρεπε να συλληφθεί».

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πάγια εντολή, αυτό υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Είναι ξεκάθαρο από την εισαγγελία Χανίων ότι δεν έχει δοθεί ποτέ τέτοια εντολή, ούτε προφορική ούτε γραπτή. Δεν ενημέρωσαν ούτε τον διοικητή τους. Αυτό που επικαλούνται οι αστυνομικοί πρέπει να το αποδείξουν. Δεν γνωρίζω ποια υπηρεσία θα αναλάβει να ερευνήσει εάν έχουν υποπέσει σε κάποιο ποινικό αδίκημα οι αστυνομικοί. Ο εισαγγελέας δεν έχει ασκήσει δίωξη οπότε δεν είναι κατηγορούμενοι οι αστυνομικοί.  Έχει διαταχθεί προκαταρκτική για να ερευνηθεί εάν έχουν πέσει σε ποινικό αδίκημα».

Σε τραγική κατάσταση η οικογένεια του 22χρονου

Η οικογένεια του 22χρονου Παναγιώτη, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, σημειώνει ο δικηγόρος τους Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Δεν πρόκειται να χαριστεί η οικογένεια σε κανέναν. Έχασαν το παιδί τους, είναι σε τραγική κατάσταση, η εντολή είναι όποιος ευθύνεται να υποστεί τις συνέπειες του νόμου», είπε στο MEGA.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση έπρεπε να έχει συλληφθεί ο συγκεκριμένος άνθρωπος διότι είχε διαπράξει δύο αυτόφωρα πλημμελήματα», είπε για τον 45χρονο οδηγό που προκάλεσε το δυστύχημα.

«Έπρεπε να έχει συλληφθεί, να μπει στο κρατητήριο και από εκεί και πέρα ο αρμόδιος αξιωματικός υπηρεσίας θα επικοινωνούσε με τον εισαγγελέα της υπηρεσίας να πάρει εντολή τι θα τον κάνει». Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη:

«Εμένα μου έκανε εντύπωση ότι η εισαγγελέας δεν άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των αστυνομικών, διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Να ερευνηθεί αν πράγματι υπήρχαν εντολές, τι έχει συμβεί στην προκειμένη περίπτωση και αφού τελειώσει η προκαταρκτική, παράλληλα διενεργείται και ΕΔΕ, από το συμπέρασμα των δύο αυτών δικονομικών ενεργειών θα αποφασίσει».

«Την ΕΔΕ την κάνουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις»

Από την πλευρά του, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, τόνισε:

«Δεν έγινε σύλληψη ποτέ των αστυνομικών. Προσαγωγή θα μπορούσαμε να το πούμε. Από εκεί και πέρα, στις ερωτήσεις που έκανε στους αστυνομικούς η εισαγγελέας δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν υπάρχουν ιδιαίτερες ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς όσον αφορά τη διασύνδεση των αστυνομικών με τον θάνατο του 22χρονου. Παρόλα αυτά, είπε ‘φύγετε’ αλλά όμως ‘αρχίζω προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα για να δω αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες’».

«Την ΕΔΕ δεν την κάνει η υπηρεσία των αστυνομικών, ως είθισται, την κάνουν οι Εσωτερικές Υποθέσεις. Αρά αυτήν την στιγμή έχουμε δύο έρευνες από δύο εισαγγελείς», συμπληρώνει.

«Η ασυνείδητη οδήγηση, η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, μέθης και όλα αυτά που περιγράφονται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστικά ανθρώπων που νιώθουν παντοδυναμία. (…) Είναι σαν να κυκλοφορεί κάποιος με ένα περίστροφο στο χέρι και όποιον πάρει ο χάρος», λέει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

«Είναι μια ωρολογιακή βόμβα ένας ασυνείδητος οδηγός».

Keywords
Τυχαία Θέματα