Νεύρα στην Αγκυρα από την αμερικανική ασπίδα στην Κύπρο

Στη Λευκωσία χαίρονται και στην Αγκυρα είναι θυμωμένοι για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο και την ένταξη της Κύπρου σε τρία σημαντικά αμυντικά προγράμματα, με την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος από τον απερχόμενο Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για έμπρακτη αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ με το διάταγμα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Διεθνών Πωλήσεων Στρατιωτικού

Υλικού (FMS) που επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να εγκρίνει διακρατικές συμφωνίες πώλησης ή παραχώρησης αμυντικού εξοπλισμού, υπηρεσιών και εκπαίδευσης, αλλά και το πρόγραμμα Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA) με το οποίο η Εθνική Φρουρά θα μπορεί να αποκτήσει υλικό σε πολύ χαμηλές τιμές ή και δωρεάν. Δικαιωμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα, στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας», τονίζοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ζητούν από τον Τραμπ

να την ακυρώσει

Αναμενόμενη ήταν, βεβαίως, η αντίδραση της Αγκυρας με αποδέκτες τη Λευκωσία, αλλά και την Ουάσιγκτον. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι «η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής μας». Δήλωσε δε, ότι αναμένει από τον Τραμπ «να ανατρέψει αυτό το λάθος βήμα του σημερινού Προέδρου», ενώ κατέληξε με την προειδοποίηση (ή απειλή;) ότι η κίνηση αυτή «μπορεί να ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών στο νησί».

Οξύνεται η κόντρα Ισραήλ – Τουρκίας

Η κόντρα, πάντως, που γίνεται όλο και οξύτερη είναι αυτή μεταξύ της Τουρκίας και Ισραήλ, με τη Συρία να έχει προστεθεί, πια, σε όλα αυτά που τους χωρίζουν. Ο Ερντογάν, εμφανιζόμενος ως προστάτης της Συρίας, απευθύνθηκε στο Ισραήλ λέγοντας πως πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τα συριακά εδάφη, ειδάλλως θα προκαλέσει «δυσάρεστες εξελίξεις για όλους». «Πρέπει να αφήσουν όλοι τους τη Συρία» είπε ο Ερντογάν «και εμείς, μαζί με τα αδέλφια μας τους Σύρους, γρήγορα θα ισοπεδώσουμε τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους, της YPG και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων». Αναμενόμενα αυτά, θα πείτε. Το ύφος της απάντησης του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, όμως, ήταν αξιοσημείωτο: «Ο επιθετικός παράγοντας επεκτατισμού στη Συρία (όπως και στην Κύπρο, τη Λιβύη κι άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής) είναι η Τουρκία και θα συμβουλεύαμε τον τούρκο πρόεδρο να αποφεύγει τις αχρείαστες απειλές».

Προεδρικό γεύμα

Πολλά μπορεί να πει κανείς για τις πολιτικές συνδηλώσεις των εξελίξεων με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε επίπεδο δημόσιας εικόνας και συμπεριφοράς, πάντως, τα πρόσωπα είναι άψογα. Ετσι χθες το μεσημέρι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο διάδοχός της, Κώστας Τασούλας, γευμάτισαν παρέα σε γνωστό παραδοσιακό εστιατόριο στο Παγκράτι. Πάνω από τα μαγειρευτά φαγητά που προτίμησαν τα έλεγαν οι δυο τους περί τη μιάμιση ώρα, χωρίς επισημότητες, σε χαλαρό και φιλικό περιβάλλον.

Αντιγραφές

Νέα κόντρα μας βρήκε, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται για μία και μοναδική εξαετή θητεία. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, κάποιοι πρόσεξαν ότι αυτήν ακριβώς την πρόταση είχε διατυπώσει πριν από δέκα ημέρες με ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης. Ε, δεν ήθελε πάρα πολύ. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν του απέδωσε τα εύσημα, με το σχόλιο «ας έχουν την αξιοπρέπεια να παραδεχτούν όταν αντιγράφουν κάτι». Από το Μαξίμου, ανεπισήμως, υποστηρίζουν πως αυτό ήταν εισήγηση που είχε κάνει προ καιρού ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον Μητσοτάκη (όχι, πάντως, για την τελευταία αναθεώρηση του 2019). Κι ότι «μπορεί» ο Κασσελάκης «κάπου να το άκουσε». Εννοώντας ότι το ξεσήκωσε από κάποιο κους κους ή πηγαδάκι.

Πρώτος σταθμός

στην Αθήνα

Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών μεταναστών (ή αλλιώς των απελάσεων) έθεσε ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρίνερ, στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Μαξίμου. Ο Μπρίνερ ξεκίνησε την πρώτη του περιοδεία με τα νέα του καθήκοντα από την Αθήνα και σήμερα θα μεταβεί και στη Λευκωσία, θέλοντας να συνομιλήσει για το Μεταναστευτικό με δύο χώρες πρώτης εισόδου. Συνάντησε, επίσης, τον Γιώργο Γεραπετρίτη που υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα αποδίδει σημασία στις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών, της συνεργασίας με τρίτες χώρες και των επιστροφών, καθώς και της διευκόλυνσης των νόμιμων οδών της μετανάστευσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα