Νίκος Φίλης: Επιβεβαιώνεται ότι στο σκάνδαλο των υποκλοπών εμπλέκεται και η Δικαιοσύνη

Για προκλητική, αντισυνταγματική παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που έχει ο στόχο των ευνουχισμό της ΑΔΑΕ, μιλά ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, που ακολούθησε της σκληρής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο Νίκος Φίλης μιλά για παρέμβαση που «επιβεβαιώνει ότι στην υπόθεση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη

είναι μέρος του σκανδάλου».

«Με την προκλητικά αντισυνταγματική παρέμβασή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, επιβεβαιώνει ότι στην υπόθεση των υποκλοπών η Δικαιοσύνη είναι μέρος του σκανδάλου. Ακόμα δεν έχει ελεγχθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ η οποία υπέγραψε την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και στρατιωτικών για λόγους… εθνικής ασφάλειας! Ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί η διάταξη του Ποινικού Κώδικα, να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ο οποίος συνολικά θα προχωρήσει την έρευνα για το σκάνδαλο. Αντιθέτως, ο κ. Ντογιάκος είχε σπεύσει να διατάξει έρευνα για το πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, και όχι για την ουσία του. Και τώρα, σπεύδει να διερμηνεύσει το νόμο με στόχο τον ευνουχισμό της ΑΔΑΕ.» αναφέρει ο κ. Φίλης.

Υπόλειμμα μεσαιωνικού τύπου αντίληψης

«Θα αδικούσαμε τον κ. Ντογιάκο αν πιστεύαμε ότι αποτελεί την αρνητική εξαίρεση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Διαχρονικά, υπήρξαν εισαγγελείς οι οποίοι παρενέβησαν υπέρ αυταρχικών εξελίξεων, στο όνομα μάλιστα της διάκρισης των εξουσιών. Υπόλειμμα αυτής της μεσαιωνικού τύπου αντίληψης, είναι και η θεωρία για το ανέλεγκτο της κρίσης της εισαγγελέως της ΕΥΠ.

» Στα μεταπολεμικά χρόνια ένας άλλος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Κωνσταντίνος Κόλλιας πρωταγωνίστησε στη συγκάλυψη της δολοφονίας Λαμπράκη και συγκρούστηκε με τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, αρνούμενος την ενοποίηση της ανακριτικής έρευνας, όπως και σήμερα! Είναι το ίδιο πρόσωπο που ορκίστηκε πρώτος πρωθυπουργός της Δικτατορίας.» προσθέτει ο κ. Φίλης.

«Θα πει κανείς, ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δυστυχώς ορισμένα στερεότυπα παραμένουν ισχυρά. Να θυμηθούμε πχ. με πόση καθυστέρηση κινήθηκε η Δικαιοσύνη για τη σύλληψη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Να θυμηθούμε και τις παράλογες ποινές που επιβάλλονται σε εκατοντάδες πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στα κύματα του Αιγαίου, όπως η φυλάκιση 142 ετών στο Σομαλό πρόσφυγα. Ή ακόμα, η δίωξη εναντίον των δύο κολυμβητριών από τη Συρία, που με κίνδυνο της ζωής τους διέσωσαν πρόσφυγες στο Αιγαίο. Είναι μακρύς ο κατάλογος με υποθέσεις στις οποίες κάμπτεται η αρχή του Κράτους Δικαίου, στο όνομα του Δικαίου!» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Δημοκρατική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης

«Αν κάτι λοιπόν επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση η επιθετική κίνηση του κ. Ντογιάκου εναντίον της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, της ΑΔΑΕ, είναι η ανάγκη να συζητήσουμε δημόσια και να αναληφθούν οι ανάλογες δεσμεύσεις για μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης, προκειμένου οι πολίτες να μην αισθάνονται ανυπεράσπιστοι. Και να μην αναπαράγονται διαφόρων ειδών παραδικαστικά κυκλώματα…»

» Άλλωστε υπάρχουν παραδείγματα δικαστών, που με τη στάση τους υπηρέτησαν τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Στο νου μου έρχεται ο Παύλος Δελαπόρτας, εισαγγελέας επί της έδρας στη δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη» καταλήγει ο κ. Φίλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα