Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Νορβηγό Γιον Φόσε

Το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας τιμά τον νορβηγό συγγραφέα και δραματουργό Γιον Φόσε για «τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πρόζα του που δίνουν φωνή σε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί» ανακοίνωσε την Πέμπτη η επιτροπή του βραβείου στη Σουηδική Ακαδημία.

«Το εκτεταμένο έργο του, το οποίο είναι γραμμένο στα νεονορβηγικά και καλύπτει μια ποικιλία ειδών λογοτεχνίας, αποτελείται από έναν θησαυρό θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και μεταφράσεων» αναφέρει η επιτροπή.

«Αν

και είναι σήμερα ένας από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς του κόσμου, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για την πρόζα του».

«Είμαι συγκλονισμένος και ευγνώμων. Θεωρώ πως είναι μια ανταμοιβή για τη λογοτεχνία που στοχεύει πάνω από όλα να είναι λογοτεχνία, χωρίς άλλη σκέψη» δήλωσε ο συγγραφέας όταν έμαθε για τη βράβευσή του.

Τραυματικά παιδικά χρόνια

Ο Φόσε γεννήθηκε το 1959 και σε ηλικία των 7 ετών ο Φόσε υπέστη σοβαρό ατύχημα που τον έφερε στο κατώφλι του θανάτου, μια εμπειρία που επηρέασε το έργο του.

Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και αργότερα ξεκίνησε λογοτεχνική καριέρα στα νεονορβηγικά, μια από τις δύο σύγχρονες γραφές στη νοργηγική γλώσσα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα Raudt, svart (Κόκκινο, Μαύρο) εκδόθηκε το 1983, ενώ το πρώτο του θεατρικό έργο Og aldri skal vi skiljast (Και δεν θα χωρίσουμε ποτέ) το 1994.

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Από το 2011, ο Φόσε ζει στο Grotten, κατοικία κοντά στο παλάτι του Όσλο που παραχωρείται τιμητικά από το νορβηγικό κράτος.

Περνά όμως μέρος του χρόνου του και στην Αυστρία μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, σλοβακικής καταγωγής.

Την περασμένη δεκαετία εισήλθε αυτοβούλως σε νοσοκομείο για να απαλλαγεί από την εξάρτησή του από το αλκοόλ.

Οι φετινές ανακοινώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας, το οποίο τιμά τους πρωτεργάτες των εμβολίων mRNA.

Ακολούθησε την Τρίτη το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο θα απονεμηθεί στους δημιουργούς των πρώτων λέιζερ αττοδευτερολέπτων.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε το Νόμπελ Χημείας, το οποίο αναγνωρίζει την ανακάλυψη των κβαντικών κουκκίδων.

Την Παρασκευή ακολουθεί το Νόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα το Οικονομικών.

Το Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί σε ξεχωριστή τελετή στο Όσλο της Νορβηγίας στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ για τα υπόλοιπα βραβεία η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα  στη Στοκχόλη.

Κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα