Νορβηγία: Αυξάνεται στα 15 έτη το όριο ηλικίας για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Νορβηγία πρόκειται να επιβάλει ένα αυστηρό όριο ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της κατά των τεχνολογικών εταιρειών που, όπως λέει, «στρέφονται κατά του νου των μικρών παιδιών».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, παραδέχθηκε ότι θα είναι «μια δύσκολη μάχη», αλλά δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων».

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο ηγέτης των Εργατικών, χρησιμοποιούνται

καταχρηστικά από τη βιομηχανία και μπορούν να κάνουν τους χρήστες «μονόπλευρους και νωχελικούς».

Mέσα κοινωνικής δικτύωσης και προστασία

Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη θεσπίσει κατώτατο όριο ηλικίας τα 13 έτη. Παρόλα αυτά, περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας εννέα ετών, το 58% των παιδιών ηλικίας 10 ετών και το 72% των παιδιών ηλικίας 11 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει περισσότερες διατάξεις προκειμένου να εμποδίσει τα παιδιά από το να παρακάμπτουν τους ηλικιακούς περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να συμφωνήσουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να χειρίζεται τα προσωπικά τους δεδομένα, και της ανάπτυξης ενός φραγμού επαλήθευσης της ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη μάχη»

«Πρόκειται για ένα ηχηρό μήνυμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα VG την Τετάρτη.

«Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από το επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες που στρέφονται εναντίον του νου μικρών παιδιών. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη μάχη, επειδή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις εδώ, αλλά πρόκειται για ένα πεδίο που μπορεί να παρέμβει η πολιτική».

Αν και δήλωσε ότι κατανοεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν στα μοναχικά παιδιά μια κοινότητα, η αυτοέκφραση δεν πρέπει να εναπόκειται στη δύναμη των αλγορίθμων. «Αντιθέτως, μπορεί να σε κάνουν να γίνεις μονοσήμαντος και νωχελικό, επειδή όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα σε αυτή την οθόνη», πρόσθεσε.

Η υπουργός Παιδιών και Οικογενειών, Kjersti Toppe, που συναντήθηκε στο Stavanger με γονείς που κάνουν εκστρατεία για αυστηρότερη ρύθμιση στο διαδίκτυο για τα παιδιά, δήλωσε ότι το μέτρο αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει τους γονείς.

*Με πληροφορίες από: Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Unsplash | Ryan Plomp

Keywords
Τυχαία Θέματα