Ο άνκορμαν, ο χάκερ και οι κίνδυνοι

Κατακτά τον κόσμο ξαναφτιάχνοντάς τον από την αρχή. Τι επιφυλάσσει για το μέλλον τής ανθρωπότητας αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή; Παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου ζητούν να σταματήσει για τουλάχιστον έξι μήνες η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ενώ αυτή εισχωρεί με σταθερά βήματα στην καθημερινότητά μας: από την ψεύτικη φωτογραφία του έλληνα διασώστη της ΕΜΑΚ, που κρατούσε αγκαλιά ένα κοριτσάκι στον μεγάλο σεισμό της Τουρκίας και συγκλόνισε εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι τη fake εικόνα

του Πάπα Φραγκίσκου με λευκό μπουφάν Balenciaga, το ψέμα μπερδεύεται με την αλήθεια και εξουσιάζει τις ζωές των ανθρώπων.

Ο Ερμής του στούντιο 4

Χθες, στην Ελλάδα, μέσα σε μόλις μία ημέρα, τη δημοσιότητα απασχόλησαν δύο γεγονότα που αντικατοπτρίζουν τις δύο πλευρές αυτής της ιστορίας: ο Ερμής, ο πρώτος εικονικός παρουσιαστής - προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, έκανε την εμφάνισή του στην ΕΡΤ κερδίζοντας το τηλεοπτικό κοινό, ενώ την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό πως ένας 15χρονος είχε «γδύσει» με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας δύο 12χρονες και είχε εκθέσει τις φωτογραφίες τους σε κοινή θέα στα social media.

«Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας! Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο στούντιο 4 της ΕΡΤ. Είναι το στούντιο το οποίο σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει το debate των πολιτικών αρχηγών με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά. Κανονικά θα έπρεπε να κάνει εκείνος αυτή την παρουσίαση, αλλά λόγω φόρτου εργασίας επιστράτευσαν εμένα...», είπε ο Ερμής με χιούμορ κοιτώντας κατάματα τους τηλεθεατές. «Η αλήθεια είναι ότι εγώ το μόνο που ζήτησα είναι να κάνω έναν πιλότο εκπομπής. Φαίνεται όμως ότι τους έβαλα ιδέες. Θέλουν, λέει, να ακολουθούν πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», πρόσθεσε ζητώντας κατανόηση για τα όποια λάθη του. «Τα παράπονά σας στον προγραμματιστή μου, καλό απόγευμα!».

Σάλος στον Ασπρόπυργο

Κι αν η παρουσία του εντυπωσίασε το κοινό, τη σκοτεινή πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης ανέδειξε την ίδια ημέρα η σύλληψη ενός 15χρονου μαθητή στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου με την κατηγορία ότι απέσπασε φωτογραφίες δύο κοριτσιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους αφαίρεσε τα ρούχα και τις ανήρτησε στο Instagram, σε ομαδική συνομιλία που είχε με άλλους συμμαθητές του. Ο νεαρός χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σκανάρει εικόνες και μέσω ενός αλγόριθμου αντιλαμβάνεται το σχήμα και τις αναλογίες του γυμνού σώματος του εικονιζομένου αποκαλύπτοντάς το σαν αληθινό. Τα δύο κορίτσια ενημέρωσαν τους γονείς τους για το συμβάν, οι οποίοι εν συνεχεία κατέθεσαν μήνυση εναντίον του 15χρόνου, ο οποίος τελικά συνελήφθη κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει ολοένα και εντονότερη την παρουσία της. Ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ελληνικά πανεπιστήμια με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν κάποια μορφή της για τις δραστηριότητές τους. Από χειρουργικές επεμβάσεις με χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέχρι φωνητικούς βοηθούς ή εφαρμογές που γράφουν ποίηση και λύνουν προβλήματα μαθηματικών, το πεδίο ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας είναι ανεξάντλητο.

Χρειάζεται έλεγχος

Τόσο ώστε, όπως επεσήμανε πριν από λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος της Google Σούνταρ Πίτσαϊ, η κοινωνία να μη φαίνεται έτοιμη για τις ραγδαίες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. «Φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του ρυθμού με τον οποίο η κοινωνία σκέφτεται και προσαρμόζεται στις αλλαγές, και του ρυθμού με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη», είπε. «Τουλάχιστον οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους της», πρόσθεσε τονίζοντας πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη και πως η τεχνητή νοημοσύνη «χρειάζεται έλεγχο όπως τα πυρηνικά όπλα»...

Keywords
Τυχαία Θέματα