Ο Κιμ έστειλε χιλιάδες να πολεμήσουν με τους Ρώσους

Κίεβο και Σεούλ το κατήγγειλαν εδώ και εβδομάδες, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το επιβεβαίωσαν προχθές: χιλιάδες βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται επί του παρόντος στη Ρωσία, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των στρατιωτών της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», εκατοντάδες βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν καταγραφεί σε βίντεο να εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές βάσεις

στην Απω Ανατολή της Ρωσίας. Μεταμφιεσμένοι σε Μπουριάτες και Γιακούτσους, εθνοτικές μειονότητες από τη Σιβηρία που αποτελούν ένα δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων της Μόσχας, οι βορειοκορεάτες στρατιώτες εντάσσονται σε μια δύναμη 12.000 ατόμων που θα σταλεί να βοηθήσει τη Μόσχα να ανακαταλάβει την περιοχή του Κουρσκ – μέρος της οποίας κατέλαβε η Ουκρανία τον Αύγουστο.

Σώμα Εφόδου

Η δύναμη αυτή είναι πιθανώς πολύ μικρή για να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου: σύμφωνα με ουκρανούς αναλυτές, η Ρωσία θα πρέπει να διπλασιάσει το απόσπασμα των 50.000 ανδρών της στο Κουρσκ προκειμένου να απωθήσει τα ουκρανικά στρατεύματα και να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο κύμα επιστράτευσης προκειμένου να σημειώσει σημαντικά κέρδη κατά μήκος της ουκρανικής γραμμής του μετώπου.

Ομως τα βορειοκορεατικά στρατεύματα που στέλνονται στη Ρωσία δεν είναι, όπως λέει ο Γκο Μιόνγκ Χιουν, συνεργάτης του κρατικού Ινστιτούτου Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, «συνηθισμένοι βορειοκορεάτες στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ποτέ λάβει επαρκή εκπαίδευση μάχης. Πρόκειται για καλά εξοπλισμένο, άρτια εκπαιδευμένο, ευέλικτο ελαφρύ πεζικό».

Προέρχονται από τον Εντέκατο Στρατό της Βόρειας Κορέας, μια επίλεκτη μονάδα γνωστή ως Σώμα Εφόδου, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Χαμηλός πήχης

«Μπορεί να έχουν αρκετά καλή συνοχή. Μπορεί να έχουν καλό ηθικό. Μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε κλίμακα που οι Ρώσοι δυσκολεύονται να επιτύχουν», λέει από την πλευρά του στους «Financial Times» ο βρετανός αναλυτής Τζακ Γουότλινγκ, από το Royal United Services Institute.

«Είναι αρκετά χαμηλός ο πήχης για να είναι κανείς καλύτερος από τους Ρώσους αυτή τη στιγμή», προσθέτει με νόημα.

Παρότι η Ρωσία πιθανόν να αντιμετωπίσει προφανή ζητήματα διοίκησης και ελέγχου, σημειώνει, η εμπειρία της στη διεύθυνση επιχειρήσεων με κυβερνητικά στρατεύματα, δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και πολιτοφυλακές στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας θα της δώσει ένα προφανές μοντέλο για να βασιστεί.

Ηθελε ανέκαθεν

Οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας θα φτάσουν στο Κουρσκ ενώ η Ρωσία έχει καταφέρει να απωθήσει σημαντικά τον ουκρανικό στρατό, συρρικνώνοντας την έκταση του εδάφους που κατέχει σε 600-700 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Γκο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ήθελε ανέκαθεν» να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα του εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιρροή στη Μόσχα και ενδεχομένως θα του επιτρέψει να αποκτήσει πρόσβαση σε εξελιγμένες ρωσικές στρατιωτικές τεχνολογίες ώστε να ενισχύσει τα βαλλιστικά πυραυλικά, διαστημικά και πυρηνικά προγράμματά του.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δηλώσει πως αν αναπτυχθούν Βορειοκορεάτες στο ουκρανικό μέτωπο, θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο. Από την πλευρά της, η Σεούλ ανακοίνωσε πως «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα