Ο Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία - Τραβά το σχοινί ο υπ. Εσωτερικών

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, το βράδυ στη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης

επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία.

Σήμερα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ

Σήμερα Σάββατο θα γίνει η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ., με την οικογένεια του άτυχου νέου να ζητά τόσο τα ΜΜΕ, όσο οι πολίτες να μην πάνε στην τελετή που θα γίνει στη Ναντέρ.

Via un communiqué de ses avocats, la famille de Nahel appelle les journalistes à se pas se rendre aux différentes étapes des funérailles demain #AFP pic.twitter.com/SlnCXvtksP

— Léo Mouren (@leomouren) June 30, 2023

Βολές και από ΟΗΕ

Τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία σχολίασε και ο ΟΗΕ που έκανε λόγο για βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης.

Στις κατηγορίες του ΟΗΕ έσπευσε να απαντήσει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».

Τα στοιχεία, όμως, δεν δικαιώνουν αυτή την τοποθέτηση. Το 2020, που ήταν έτος της πανδημίας του κοροναϊού, 40 Γάλλοι πολίτες πέθαναν από αστυνομικά πυρά, το 2021 ο αντίστοιχος αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 52 και το 2022 έφτασε τους 39.

Κατάργηση του νόμου του 2017 για τη δημόσια ασφάλεια ζητούν οι ακτιβιστές

Η οργή της νεολαίας ξεχειλίζει στη Γαλλία, με τις διαδηλώσεις και τις ταραχές στα προάστια του Παρισιού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας να συνεχίζονται, ενώ η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους.

Για τέταρτο 24ωρο η χώρα φλέγεται, μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού στην Ναντέρ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και κάθε συνοικία στην γαλλική πρωτεύουσα μοιάζει με πεδίο μάχης.

Οδομαχίες, πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων εκτός από συγκρούσεις καταγράφονται στη Λυόν. Στη Μασσαλία, οι διαδηλωτές έκλεψαν όπλα ενώ εισέβαλαν και στο κτήριο του Χρηματιστηρίου.

Ρατσισμός και αστυνομική βία

Το ξέσπασμα με αφορμή τη δολοφονία του Ναέλ από αστυνομικό ξυπνάει μνήμες της εξέγερσης του 2005.

Οι συνθήκες που ζει και μεγαλώνει η φτωχή νεολαία της Γαλλίας, παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς, δεν έχουν βελτιωθεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς παραμένουν περιθωριοποιημένοι από τα δικαιώματα που έχουν τυπικά ως Γάλλοι πολίτες.

Οι διακρίσεις εις βάρος τους συνεχίζονται ενώ τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας είναι κανονικότητα στις γειτονιές τους και συχνά, όπως τώρα, λειτουργούν ως η σπίθα που ανάβει το φυτίλι.

Για την Amal Bentounsi, οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά το θάνατο του Ναέλ την Τρίτη 27 Ιουνίου είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης των αδικιών που βιώνουν καθημερινά οι νέοι στα προάστια της Γαλλίας και της ανεπαρκούς αντίδρασης της ποινικής δικαιοσύνης στην αστυνομική βία.

Η ίδια είναι ιδρύτρια της συλλογικότητας «Urgence contre les violences policières» (Επείγουσα ανάγκα κατά της αστυνομικής βίας). Ασχολήθηκε με το ζήτημα μετά τον θάνατο του αδελφού της, ο οποίος σκοτώθηκε το 2012 από αστυνομικά πυρά, όπως ακριβώς και ο Ναέλ.

Κατά την άποψή της, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Γαλλία πέρα από το να καταργηθεί ο νόμος της 28ης Φεβρουαρίου 2017 για τη δημόσια ασφάλεια.

«Κάθε νέος ταυτίζεται με την ιστορία του Ναέλ. Πράγματι σημειώνονται επεισόδια και υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα αλλά θα δοθούν αποζημιώσεις. Όταν όμως σκοτώνεται ένας άνθρωπος, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αποζημιώνουν», αναφέρει μιλώντας στην Liberation και εξηγεί ότι δεν νομιμοποιεί τη βία ενώ περιγράφει τι συμβαίνει στα προάστια του Παρισιού.

«Η κατάσταση είναι η εξής: Τα πάντα καίγονται, η εξέγερση εξαπλώνεται ακόμα και σε μικρά χωριά, υπάρχουν αιτήματα. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά πώς μπορεί να θεωρηθεί ότι φταίνε οι ταραξίες;», αναρωτιέται.

Υπεύθυνο το κράτος για τη βία

«Την ευθύνη για τη βία την έχει το κράτος, ο στιγματισμός, η νομοθετική αντιμετώπιση, οι πολλές περιπτώσεις αθώωσης και μη καταδίκης. Είναι επίσης η συνέπεια της καθημερινής κοινωνικής δυστυχίας. Είναι απλά μια αντεπίθεση απέναντι σε όλες τις πολιτικές επιλογές που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια», συμπληρώνει.

Ερωτώμενη για το τι συμβαίνει στις περιθωριοποιημένες κοινότητες και στις φτωχικές γειτονιές, η Amal Bentounsi τονίζει ότι «πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν πάει στραβά».

«Σε πόσες γειτονιές δεν έχει σκοτωθεί ένας νέος από την αστυνομία; Κάθε φορά που κάποιος δολοφονείται, πρέπει να τιμωρούνται οι ένοχοι ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Στην περίπτωση του Ναέλ το βίντεο κάνει τη διαφορά. Τι συνέβη όμως με όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δεν υπήρχε βίντεο και οι αστυνομικοί δεν καταδικάστηκαν ποτέ; Οι νέοι δεν ξεγελιούνται… Ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα και ξεχειλίζουν από οργή», σημειώνει στη συνέχεια η ίδια.

Υπάρχει τρόπος να ηρεμήσει η κατάσταση;

Για την Amal Bentounsi χρειάζονται αξιόπιστες και συγκεκριμένες απαντήσεις από το ίδιο το κράτος και την κυβέρνηση. Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει να διατεθούν πόροι στην κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη και να μπει ένα τέλος στις αθετημένες υποσχέσεις».

Ωστόσο, για να «σβήσει η φωτιά» χρειάζονται ισχυρότερα μέτρα και για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας. «Αυτό ξεκινάει με την κατάργηση του νόμου της 28ης Φεβρουαρίου 2017 για τη δημόσια ασφάλεια», εξηγεί η ακτιβίστρια.

«Σύμφωνα με τον αυτόν, ένας αστυνομικός επιτρέπεται να σταματήσει ένα όχημα που ενδέχεται να κινηθεί απειλητικά και να χρησιμοποιήσει όπλο για να το σταματήσει. Μόνο που ο αστυνομικός πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση σε κλάσματα του δευτερολέπτου και ο νόμος δεν αναφέρει που μπορεί να πυροβολήσει. Έτσι τίθεται ζήτημα νομοθετικού κενού ενώ κάποιοι αισθάνονται προστατευμένοι για να χρησιμοποιήσουν το όπλο τους. Μπορεί όμως κάποιος να πεθάνει επειδή αρνείται να συμμορφωθεί; Αν η κυβέρνηση θέλει να είναι αξιόπιστη, πρέπει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Ο Ναέλ πέθανε μάταια», καταλήγει στη συνέντευξή της στη Liberation.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2022 13 άτομα σκοτώθηκαν στη Γαλλία από αστυνομικά πυρά σε ελέγχους για τροχαίες παραβάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα