Οι τρεις λόγοι που αλλάζουν το σκηνικό της φετινής ΔΕΘ

Συνθήκες μάχης στα πύρινα μέτωπα τα οποία μέρα με τη μέρα εντείνουν την (πολιτική) πίεση στην κυβέρνηση εξακολουθούν να επικρατούν στη χώρα, δύο εβδομάδες προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο».

Πιθανότατα θα προηγηθεί η σκληρή – όπως προμηνύεται – σύγκρουση στη Βουλή, η οποία επαναλειτουργεί την προσεχή Δευτέρα και ανά πάσα στιγμή, αφότου ελεγχθούν οι πυρκαγιές,

μπορεί να προγραμματιστεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

Η νέα πραγματικότητα στο Μαξίμου

Στην εκπνοή του καλοκαιριού και λίγο πριν από την αφετηρία της πολιτικής σεζόν, όπως παραδοσιακά ορίζεται στη ΔΕΘ, η αντιπολίτευση ανεβάζει τόνους απέναντι στην επιτελική επάρκεια και ευρύτερα στα θέματα ασφάλειας του πολίτη, με την κυβέρνηση να παλεύει για «αποκρούσεις» στους δύο τομείς που η ίδια έβαζε πάντα στην κορυφή, τραβώντας διαχωριστική γραμμή από τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Προς το παρόν πρωθυπουργικοί συνεργάτες μιλούν για άμεσες προτεραιότητες – πλήρης έλεγχος των μετώπων με επεξήγηση στους πολίτες των δεδομένων μιας «νέας πραγματικότητας», γρήγορη στήριξη των πληγέντων και εντατικές έρευνες για τη διερεύνηση των αιτιών εκδήλωσης των πυρκαγιών – και παράλληλα επιμένουν να δείχνουν προς ένα «μεταρρυθμιστικό» σχέδιο στην πρώτη ΔΕΘ του Μητσοτάκη μετά την επανεκλογή του και πέμπτη συνεχόμενη ως Πρωθυπουργού. Στο φόντο αυτών συγκεκριμένα γεγονότα διαφοροποιούν τη φετινή έκθεση Θεσσαλονίκης, προσδίδοντάς της τρία χαρακτηριστικά, τα οποία επηρεάζουν τελικά το πώς θα εμφανιστεί και τι θα πει ο Μητσοτάκης.

Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι τα πρωθυπουργικά μηνύματα θα έρθουν έπειτα από το εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, κατά το οποίο ανέκυψαν προβλήματα και παθογένειες οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν έχουν βρει ακόμη δραστική απάντηση. Αυτές μοιραία φέρνουν σε αμηχανία το «επιτελικό κράτος» και ανοίγουν διάπλατα δρόμο στις αντιπολιτευτικές επιθέσεις. Είναι ο λόγος που οι ανασχεδιασμοί αναφορικά με τον πυρήνα των τοποθετήσεων του Μητσοτάκη γίνονται με αιχμή παρεμβάσεις που θα μπορούν να στηρίξουν τον «πολυδύναμο εκσυχρονισμό».

Στόχος, να δρομολογηθούν σημειακές παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία και στη μεγάλη εικόνα να εξηγηθεί η «ευρωπαϊκή» κατεύθυνση αυτού του εκσυγχρονισμού με παραδοχές για τους τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητεί νέο βηματισμό και θέλει να μετριάσει το αρνητικό κλίμα των ημερών, πείθοντας εκ νέου την κοινωνία για την «αποτελεσματικότητά» της. Εξού και επίκειται προβολή μεταρρυθμίσεων με «ορατό χρονοδιάγραμμα και ουσία», όπως λένε ενημερωμένες πηγές.

Το δεύτερο καθοριστικό σημείο είναι ότι η ΔΕΘ έρχεται ύστερα από μια σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ αλλά είναι ταυτόχρονα προεκλογική εν όψει των αναμετρήσεων του Οκτωβρίου και ενώ ο εκλογικός κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και τις ευρωεκλογές.

Από την κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο οι προσεχείς κάλπες να λειτουργήσουν ως πεδίο έκφρασης απογοήτευσης, ενώ θέλουν στο κυβερνητικό πλευρό συνολικά τους περιφερειάρχες και τους (περισσότερους) δημάρχους.

Το βέβαιο είναι ότι στη ΔΕΘ θα πέσει βάρος σε τοπικές παρεμβάσεις στη βάση και ενός καταλόγου περίπου 5.500 δράσεων που περιλαμβάνονται στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.

Το τρίτο χαρακτηριστικό αφορά το αναμορφωμένο πολιτικό σκηνικό. Στην τελευταία ΔΕΘ ο Μητσοτάκης έδινε σήμα εκκίνησης μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, ποντάροντας σε εκλογικά διλήμματα και έχοντας στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφότου είχε ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη της οικονομίας με τις 21 πρωτοβουλίες ύψους 5,5 δισ. ευρω. Αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου την ημέρα που θα εξελίσσεται ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχύσει τα πολιτικά μηνύματά του. Στόχος, ένα καθαρό στίγμα διακυβέρνησης με σχέδιο που θα απλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και με υποστήριξη των βημάτων της πρώτης τετραετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα