Οι υποκλοπές, οι εκλογές και η πρωθυπουργική ευθύνη

Ναι μεν αλλά. Κάπως έτσι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη συνέντευξη που έδωσε στο podcast «Power Play» του Politico. Τι εννοώ; Οτι παραδέχτηκε, από τη μια, πως «υπήρχε πρόβλημα» και μια θεωρητική ευθύνη του, αλλά για τα υπόλοιπα παρέπεμψε (ξανά) στην επανεκλογή του. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης;» ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Στο τέλος της ημέρας, για ό,τι πάει στραβά στη χώρα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Πρωθυπουργός

είναι αυτός που έχει ευθύνη. Αλλά έχω μιλήσει δημόσια για το θέμα αυτό πολλές φορές και θα πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω ότι όταν οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, εξετάζουν συνολικά τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης. Φυσικά, αναγνώρισα εξαρχής ότι αυτή ήταν μια προβληματική περίπτωση. Ο κόσμος όμως κοίταξε τις επιδόσεις μας, αξιολόγησε το συνολικό μας έργο και μας εμπιστεύτηκε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε τη χώρα».

«Εγιναν λάθη»

Σημειώνω, επίσης, ότι ερωτηθείς για το ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς αποτελέσματα στη διερεύνηση, ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω επικαλούμενος την εν εξελίξει δικαστική έρευνα. Το σημειώνω διότι αναμένω νεότερα από το πεδίο αυτό. Δεδομένου ότι, όπως μαθαίνω, η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ευρήματα προς αξιοποίηση από τη Δικαιοσύνη. Θυμίζω ότι η ΑΠΔΠΧ ελέγχει συγκεκριμένα το Predator και την εταιρεία που το εμπορευόταν.

Το Λιμενικό δεν κάνει έρευνα

Μιας κι έπιασα, όμως, τις ανεξάρτητες Αρχές, χθες πληροφορήθηκα και κάτι ακόμη που βρίσκω  ανησυχητικό. Ο Συνήγορος του Πολίτη γνωστοποίησε ότι ξεκινά έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου. Το πιο πολύνεκρο, θυμίζω, ανάλογο περιστατικό στην Ευρώπη, με σχεδόν 500 νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες. Τι λέει, όμως, στην ανακοίνωσή του ο Συνήγορος; Οτι είχαν προηγηθεί δύο επιστολές του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Ανδρέα Ποττάκη, προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, «με τις οποίες ζητούσε να υπάρξει ενδελεχής διοικητική διερεύνηση τυχόν πράξεων ή παραλείψεων στελεχών του Λιμενικού». Κι ότι αποφάσισε να αναλάβει αυτός την εξέταση των πραγμάτων «κατόπιν της ρητής άρνησης να ξεκινήσει εσωτερική πειθαρχική έρευνα το Λιμενικό». Θυμίζω ότι είχαν γίνει δηλώσεις για το πόσο σοβαρά λαμβάνει η κυβέρνηση αυτή την τραγωδία, ενώ και η αρμόδια επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, είχε κάνει λόγο για «νομική υποχρέωση της Ελλάδας» να τη διερευνήσει.

Οι δηλώσεις προκαλούν τρικυμία

Στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε καμπανάκι χθες, μετά το… μπαράζ απαντήσεων που χρειάστηκε να δώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και του Θάνου Πλεύρη για τον Παλαιστίνιο που συνελήφθη με τη σημαία στο Σύνταγμα. Κι έπεσε πάλι «σύρμα» στους γαλάζιους, οι οποίοι καλούνται να αποφεύγουν αχρείαστες δηλώσεις που ξεσηκώνουν εντάσεις ή/και «μπορεί να αποδοθούν διαφορετικά». Δεν υπήρξε, πάντως, θέμα δημόσιας αποδοκιμασίας κανενός, τουλάχιστον με ξεκάθαρο τρόπο.

Ο Περισσός στοχεύει Χαριλάου Τρικούπη

Πάντως, μιας και λέμε για το θέμα της εξεταστικής για τα Τέμπη, βρήκα πολιτικά ενδιαφέρον ότι το κόμμα που την κατέθεσε, το ΚΚΕ, έστρεψε χθες τα πυρά του κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Για το γεγονός ότι δεν θα τη στηρίξει, υποστηρίζοντας το αίτημα για προανακριτική που ετοιμάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Η πρόταση του ΚΚΕ φυσικά δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις που θα κατατεθούν, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ», σχολίασε ο Περισσός, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται για το ότι η πρότασή του δεν αφορά μόνο το θέμα της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές της περιόδου που είχε κυβερνήσει. Περιμένω να δω τη συνέχεια…

Ιδια συνταγή από Πολάκη

Ενας άλλος ρέκορντμαν των άτυχων και αχρείαστων δηλώσεων, ο Παύλος Πολάκης, άνοιξε νέα κόντρα, αυτή τη φορά με τον ΕΟΠΥΥ. Ο Πολάκης κοινοποίησε στο Facebook ένα παραπεμπτικό, βάσει του οποίου γυναικολόγος συνταγογράφησε σε άνδρα εξέταση προγεννητικού ελέγχου για την κυστική ίνωση, υπονοώντας ότι υποκρύπτει διαφθορά, μίζες κ.λπ. Ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση, λοιπόν, με την οποία απαντά πως η ανάρτηση είναι «παραπλανητική και συκοφαντική» κι ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την εξέταση και σε άνδρες (πατέρες εμβρύων κ.λπ.) για τον εντοπισμό φορέων της νόσου. Τι το ‘θελαν; Ανταπάντησε με δύο αναρτήσεις στις οποίες «λούζει» τη διοικήτρια του οργανισμού ως «αστοιχείωτη» που επί ημερών της γίνεται «συνειδητά» διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Κι άλλα τέτοια όμορφα. Νέος πρόεδρος, ίδια ήθη στην Κουμουνδούρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα