Ονειρεύτηκε το θέατρο
Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν την εντύπωση ότι δεν θα φύγουν ποτέ από τη ζωή. Ισως διότι αποτελούν σταθερές αναφορές, τόσο σταθερές όπως ένας τόπος ή ένας θεσμός. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που ακόμη και όταν φεύγουν από τη ζωή, είναι σαν να μην έφυγαν. Διότι είναι πολύ βαθύ και πολύ ουσιαστικό το αποτύπωμα που άφησαν στον χώρο τους. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ανήκε και στις δύο κατηγορίες. Και μάλιστα με περισσότερες από μία ιδιότητες. Θα σταθώ όμως κυρίως στο θέατρο. Του οποίου υπήρξε βασικός «πρωταγωνιστής». Κι ας έπαιξε για
Το θέατρο όμως δεν είναι μόνο όσα συμβαίνουν πάνω στη σκηνή. Είναι και ολόκληρη η διαδρομή που οδηγεί σε αυτήν. Και που δεν αφορά μόνο στους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη, τους συγγραφείς και τους μεταφραστές, τους σκηνογράφους και τους τεχνικούς, όσους, δηλαδή, συμμετέχουν σε μια παράσταση, αλλά και το κοινό. Διότι βεβαίως και το θέατρο είναι ένα σχολείο που όσο το παρακολουθείς τόσο εκπαιδεύεσαι αλλά χρειάζεσαι παρά πολλά χρόνια όχι για να πάρεις «απολυτήριο» (αυτό θεωρώ ότι δεν το παίρνουμε ποτέ) αλλά για να κατακτήσεις μια υψηλή βαθμολογία. Τότε χρειάζεσαι έναν Κώστα Γεωργουσόπουλο, για να μπορείς να περνάς πιο γρήγορα τις τάξεις.
Ανήκω σε μια γενιά που όχι μόνο αγάπησε πολύ το θέατρο, αλλά της έτυχε να είναι παρούσα και μάρτυρας μίας θεμελιακής μεταμόρφωσής του που το ανανέωσε και όρισε μια νέα εποχή του. Ηταν τότε που τρέχαμε σε υποβαθμισμένες συνοικίες να δούμε αποθήκες και βενζινάδικα που είχαν μετατραπεί σε θεατρικούς χώρους, να ακούσουμε μη συμβατικές γραφές, να παρακολουθήσουμε πρωτοποριακές παραστάσεις (έτσι τις λέγαμε τότε), να γνωρίσουμε νέες δραματουργικές και ερμηνευτικές φόρμες. Και μετά, να τις συζητάμε για μέρες και ώρες, να αναλύουμε, να λέμε και να ακούμε θεωρίες, συχνά και να τσακωνόμαστε. Τότε είχαμε ανάγκη για «λίγο Γεωργουσόπουλο ακόμα». Αποστηθίζαμε τις κριτικές του, παπαγαλίζαμε τα σχόλιά του, χωρίς καν να τα έχουμε καταλάβει, τα χρησιμοποιούσαμε ως τσιτάτα. Με δυο λόγια, «πουλούσαμε» στις παρέες μας θεατρική γνώση και παιδεία με «φτερά» τις κριτικές του Γεωργουσόπουλου. Ακόμη κι αν διαφωνούσαμε, αν μας άρεσαν παραστάσεις τις οποίες εκείνος αποκαθήλωνε.
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ήταν μεταφραστής, κριτικός, ποιητής αλλά με «ομπρέλα» σε αυτές του τις ιδιότητες εκείνη του δασκάλου. Ακόμη και για εμάς που δεν είχαμε την τύχη να είμαστε φυσικοί μαθητές του. Οι κριτικές του όμως και τα κείμενα που έγραφε τελευταία στα «ΝΕΑ» λειτουργούσαν σαν τον λόγο του καλού δασκάλου. Ο οποίος δεν σου μεταδίδει απλώς τη γνώση αλλά σε μαθαίνει πώς να μαθαίνεις, πώς να ψάχνεις και να βρίσκεις. Η γραφή του δεν σε οδηγούσε σε έναν προορισμό αλλά σε μια αφετηρία. Σου έδειχνε έναν δρόμο που εσύ έπρεπε να ακολουθήσεις για να κάνεις δύο παραπάνω βήματα στη μαγεία του θεάτρου.
Κάθε φορά που διάβαζες ένα κείμενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου αγαπούσες λίγο παραπάνω το θέατρο, σου δημιουργούσε την επιθυμία, ενίοτε και την ανάγκη να ασχοληθείς λίγο περισσότερο. Διότι εμείς δεν είμαστε Τσέχωφ που όταν κάποιος τον ρώτησε πώς γνωρίζει τόσο πολλά για τους ανθρώπους ώστε να δημιουργεί τους ρόλους στα έργα του, απάντησε πως όσα ξέρει για τους ανθρώπους και τους θεατρικούς ρόλους, τα έχει μάθει από τον εαυτό του. Εμείς το πάμε ανάποδα. Οσο περισσότερα μαθαίνουμε για το θέατρο και τους ρόλους, τόσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας.
Το «Φάντομ»
Μία ημέρα μετά τον θάνατο του Κώστα Γεωργουσόπουλου, μάθαμε για την τελευταία «πτήση», προς τον ουρανό αυτήν τη φορά, του «Φάντομ» Νίκου Σαργκάνη, ίσως του καλύτερου τερματοφύλακα που έχει περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Ευκαιρία για συνειρμούς που συνδέουν το θέατρο με το ποδόσφαιρο. Παιχνίδια για μεγάλους και τα δύο, απαραίτητα, το καθένα με τον δικό του τρόπο για κάποιες απαραίτητες εσωτερικές ισορροπίες μας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Nέος τύπος θερμομόνωσης των σπιτιών
- Γλυφάδα: Ηχητικό ντοκουμέντο από το μακελειό – «Παναγία μου, είναι νεκρός» – Πώς τους εκτέλεσαν
- Αστυνομικός της Βουλής: Το χειρόγραφο της... ντροπής - «Εκείνος με έβαλε να το γράψω»
- Η πρόταση «φωτιά» του ALPHA στη Σταματίνα Τσιμτσιλή για τη νέα σεζόν
- Ο Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ στη θέση του Μπασάρ αλ Άσαντ: Ποιος είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας
- Δέσποινα Βανδή: Έκανε reunion με τους συμμαθητές της από το Λύκειο
- Παράνομες κατασκηνώσεις στις Δρακόλιμνες
- Μόνικα: «Την κερνούσαν παντού επειδή νόμιζαν ότι είμαι εγώ»
- Έρχονται επιδοτήσεις 50% και 60% για αντικατάσταση ηλιακών και αντλίες θερμότητας
- «Τσα τσα τσα» με τον Μουζουράκη χόρευε η Σακελλαροπούλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ο Καραμανλής χαμηλώνει τους τόνους στα εθνικά
- Η Λερναία Υδρα της νύχτας
- Η Χαμάς συγχαίρει τον συριακό λαό – Ποιες είναι οι σχέσεις Συρίας και Παλαιστίνης;
- Από το παράθυρο στη Δαμασκό
- Ηχητικό ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς στη Γλυφάδα – «Τον σκότωσε»
- Ψηφιακό μάτι στα βυτιοφόρα
- Βαρβαρότητα
- Ονειρεύτηκε το θέατρο
- Γλυφάδα: Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς και τους δύο νεκρούς
- Η ταυτότητα του Μακρόν
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Ονειρεύτηκε το θέατρο
- Γλυφάδα: Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς και τους δύο νεκρούς
- Ηχητικό ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς στη Γλυφάδα – «Τον σκότωσε»
- Η Χαμάς συγχαίρει τον συριακό λαό – Ποιες είναι οι σχέσεις Συρίας και Παλαιστίνης;
- Η Λερναία Υδρα της νύχτας
- Βαρβαρότητα
- Κομπίνες
- Η ταυτότητα του Μακρόν
- Από το παράθυρο στη Δαμασκό
- Ο Καραμανλής χαμηλώνει τους τόνους στα εθνικά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα νέα δρομολόγια σε Ελλάδα και εξωτερικό που βάζει η Aegean από τη νέα χρονιά -Πού θα ταξιδέψουμε το 2025;
- Ιστορικές συναντήσεις 2024” στον δήμο Πλατανιά. Ομιλία με θέμα “Μικρασιατική Καταστροφή. Αίτια-Αποτελέσματα”
- Παναγιωτόπουλος: Προς το παρόν το σύστημα αντέχει
- «Στην Ελλάδα είναι όλα ζάχαρη» λέει ο Άδωνις στον αέρα του ΣΚΑΙ
- Ν.Χαρδαλιάς: Σπάμε τα ταμπού, διώχνουμε τη κατάθλιψη, κοιτάμε ξανά τη ζωή με ελπίδα
- Γλυφάδα: Τουρκική μαφία πίσω από το μακελειό; Ηχητικό ντοκουμέντο τη στιγμή των πυροβολισμών
- Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναστέλλει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου Σύρων
- Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα
- Συνταγή για τσακαλωτή τυρόπιτα από τη Ντίνα Νικολάου