Ουκρανικό: Διπλός πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για επάρκεια και τιμές ενέργειας

Αντιμέτωπη με δύο μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Το ένα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα μας καθώς σε ενδεχόμενο εκτροχιασμού της κατάστασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. δεν αποκλείεται η πρόκληση ανωμαλιών στον εφοδιασμό με το φυσικό αέριο της Gazprom.

Το θέμα εξετάστηκε πριν από λίγη ώρα στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Όπως έγραψε χθες ο ΟΤ, οι ελληνικές αρχές έχουν προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο. Το πλέον ακραίο σενάριο είναι η διακοπή παροχής αερίου στην Ευρώπη. Σε αυτήν την περίπτωση για να επηρεαστεί η Ελλάδα θα πρέπει να παύσει η προμήθεια μέσω του αγωγού που διασχίζει την Τουρκία (TurkStream) και τη Βουλγαρία. Πράγμα ακραίο, όπως αναφέρουν πηγές.

Στη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ εξετάστηκε το προαναφερόμενο σενάριο και οι εναλλακτικές που υπάρχουν για τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 45% των ενεργειακών αναγκών της εσωτερικής αγοράς.

Οι εναλλακτικές είναι η αδιάλειπτη τροφοδοσία των σταθμών αποθήκευσης LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Το αέριο φτάνει σε υγροποιημένη μορφή με φορτία και από τις εγκαταστάσεις στο νησάκι απέναντι από τα Μέγαρα αεριοποιείται και παρέχεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρεβυθούσα είναι πλήρως εφοδιασμένη και για τους επόμενους μήνες προβλέπονται πέντε φορτία να φτάνουν. Ποσότητες που έχουν παραγγείλει δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Αν χαθεί… το ρωσικό αέριο τότε θα χρειαστούν άλλα δύο επιπλέον φορτία LNG τον μήνα να φτάνουν στη Ρεβυθούσα.

Βέβαια αν βγει αληθινό το πλέον ακραίο σενάριο της απώλειας του ρωσικού αερίου και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα δύσκολα θα είναι στον εντοπισμό επαρκών ποσοτήτων LNG στη διεθνή αγορά. Και βέβαια το θέμα είναι αν βρίσκονται αυτά τα φορτία σε τι τιμές θα πωλούνται…

Επίσης ο αγωγός TAP θα αξιοποιηθεί στο έπακρο της δυναμικότητας του για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αναπληρώνοντας μέρος των απωλειών από το ρωσικό αέριο.

Οι τιμές

Το δεύτερο μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι το κόστος ενέργειας.

Μετά το διάγγελμα Πούτιν οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά. Το πετρέλαιο Μπρεντ βρίσκεται στα 95 με 96 δολάρια το βαρέλι σημαδεύοντας τα 100 δολάρια.

Το φυσικό αέριο TTF στο ολλανδικό hub κινείται ελαφρώς ανοδικά ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh, για την ακρίβεια βρίσκεται στα επίπεδα των 77 με 78 ευρώ/MWh μετά από μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης.

Σύμμαχος για Ελλάδα και Ευρώπη είναι οι καιρικές συνθήκες. Ο χειμώνας υποχωρεί και οι ανάγκες για θέρμανση μειώνονται. Άρα ένα μέρος των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα περιοριστεί στις παραγγελίες. Και άρα κι ένα κόστος για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις θα εξαφανιστεί.

Ωστόσο, η Άνοιξη έρχεται και οι μετακινήσεις αυξάνονται, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας. Άρα σε πρώτη ζήτηση θα βρίσκονται τα καύσιμα κίνησης και το φυσικό αέριο.

Οι τιμές της βενζίνης, εξαιτίας της διαρκούσας ενεργειακής κρίσης, έχουν εκτοξευτεί στην Ελλάδα κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες με δεδομένα τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Αλλά και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αν και εμφάνιζαν τάσεις αποκλιμάκωσης κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, εντούτοις η πιθανότητα έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου θα τις απογειώσει ξανά. Μαζί και τους λογαριασμούς ρεύματος. Να σημειωθεί ότι για την ηλεκτροπαραγωγή το κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα με 40% είναι το φυσικό αέριο.

Οι επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση σκοπεύει, λένε οι πληροφορίες, να συνεχίσει τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου έχοντας ήδη στη διάθεση της πόρους 2 δις. ευρώ για το 2022 από τα δικαιώματα ρύπων, ενώ αν χρειαστεί θα επιστρατευτουν έξτρα έσοδα από τον ΕΛΑΠΕ (Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ) και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αρκέσουν αυτοί οι πόροι για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ήδη ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας επαναφέρει την ελληνική πρόταση στην Ε.Ε. για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου με πόρους που θα ανακουφίσουν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα