Παγκόσμια πρεμιέρα με Ζιλιέτ Μπινός και κυριαρχία Σοφοκλή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με μια παγκόσμια πρεμιέρα στην οποία θα πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός, την εμφάνιση της ορχήστρας Utopia υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή για ένα μόνο βράδυ, την προβολή μιας αστυνομικής ταινίας εμπνευσμένης από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που υπογράφουν ταυτοχρόνως επτά έλληνες σκηνοθέτες, την επανάληψη της εμβληματικής «Ορέστειας» του Θόδωρου Τερζόπουλου και χωρίς παράσταση κωμωδίας, ετοιμάζεται, μεταξύ πολλών

άλλων, να γιορτάσει το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου τα 70 του χρόνια. Και πριν ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του, στις αρχές Απριλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται 90 διεθνείς και εγχώριες παραγωγές (θεάτρου, χορού, μουσικής, κινηματογραφικές ταινίες, συζητήσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και βίντεο αρτ), προσέφερε χθες μια πρώτη γεύση για όσα ετοιμάζει για το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζοντας τις παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τις εκδηλώσεις που θα δούμε στο μικρό θέατρο – ό,τι θα συμβεί δηλαδή τον Ιούλιο, καθώς τον Αύγουστο το πρόγραμμα θα έχει αμιγώς μουσικό χαρακτήρα και θα γίνει γνωστό στο πλαίσιο της κεντρικής παρουσίασης.

«Επίδαυρος σημαίνει Φεστιβάλ. Και Επίδαυρος σημαίνει αρχαίο δράμα. Επίκεντρο του προγραμματισμού μας και σταθερός πρωταγωνιστής παραμένει το αρχαίο δράμα και η μετεξέλιξή του μέσα στα χρόνια», τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, επισημαίνοντας ότι στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τέσσερις παραγωγές και συμπαραγωγές του Φεστιβάλ, παραστάσεις με τη σφραγίδα των δύο εθνικών θεάτρων αλλά και δύο ανεξάρτητες παραγωγές, με τα επτά από τα οκτώ έργα να κάνουν πρεμιέρα στην Επίδαυρο, ενώ αρκετές εξ αυτών θα παρουσιαστούν αποκλειστικά εκεί και δεν θα περιοδεύσουν.

Τον Ιούνιο

Με δύο εξαιρέσεις θα σηκωθεί η αυλαία του επετειακού έτους του Φεστιβάλ. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο του Ιουνίου (27-29) και όχι το πρώτο του Ιουλίου, ως είθισται. Και η πρώτη παράσταση, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, θα παιχτεί όχι για δύο, αλλά για τρία βράδια, κάτι που έχει να συμβεί από την εποχή της πανδημίας, οπότε για λόγους ασφαλείας, ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός, οι παραστάσεις πραγματοποιούνταν και την Κυριακή. Συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την ανάθεση σκηνοθεσίας έργων αρχαίου δράματος σε διακεκριμένους ευρωπαίους σκηνοθέτες υπό την προϋπόθεση ότι θα δουλέψουν με έλληνες ηθοποιούς και μετά τη «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ο Γερμανός Ούλριχ Ράσε επιστρέφει στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου τρία χρόνια μετά την παράσταση του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και τους ηθοποιούς του που βάδιζαν αέναα πάνω στην τεράστια μηχανοκίνητη περιστρεφόμενη σκηνή με ζωντανή μουσική υπόκρουση. Δίνει έμφαση στον παρεξηγημένο χαρακτήρα του Κρέοντα, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Γάλλος. Τον ρόλο της Αντιγόνης θα κρατήσει η Κόρα Καρβούνη, του Τειρεσία η Φιλαρέτη Κομνηνού, του Αίμονα ο Δημήτρης Καπουράνης, της Ισμήνης η Κίττυ Παϊταζόγλου και του φύλακα ο Θάνος Τοκάκης.

Η συγκεκριμένη παράσταση – που αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου – μαζί με άλλες θα πραγματοποιηθούν χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ενίσχυσε οικονομικά τον 70χρονο θεσμό ενόψει του επετειακού του προγράμματος. Για τον ίδιο λόγο το Φεστιβάλ έλαβε έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ύψος και των δύο ποσών δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν.

Τον Ιούλιο

Πρώτη φορά στην Επίδαυρο και ο Δημήτρης Τάρλοου που σκηνοθετεί την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή στις 4 και 5 Ιουλίου. Μια τραγωδία «ανατριχιαστικά επίκαιρη», όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία, που δεν αποτελεί «απλώς μια αφήγηση εκδίκησης, αλλά έναν καθρέφτη των ανθρώπινων διλημμάτων, της διαχρονικής σύγκρουσης ανάμεσα στη δικαιοσύνη και την ηθική». Τον ομώνυμο ρόλο θα ερμηνεύσει η Λουκία Μιχαλοπούλου, πλαισιωμένη από τον Γιάννη Αναστασάκη ως παιδαγωγό, την Ιωάννα Παππά στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, τον Αναστάση Ροϊλό ως Ορέστη, τη Γρηγορία Μεθενίτη ως Χρυσόθεμη και τον Νικόλα Παπαγιάννη ως Αίγισθο.

Οσα μπορεί να μας διδάξει η Εποχή του Χαλκού σήμερα μέσα από 1.360 στίχους υπόσχεται να παρουσιάσει στην ορχήστρα του αργολικού θεάτρου ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, με μία ακόμη διαφορετική πρόταση μετά τη «Νέκυια» με το ιαπωνικό θέατρο ΝΟ (2015) και τους σοφόκλειους «Ιχνευτές» (2021). Σιβυλλικός και χωρίς να αποκαλύψει τους συνεργάτες του ο σκηνοθέτης για αυτή τη συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, εστιάζει σε τρεις ραψωδίες της «Οδύσσειας» και ετοιμάζει την παράσταση υπό τον τίτλο «ζ – η – θ, Ο ξένος, Μια επιστροφή στις πηγές: Επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας» (11 και 12 Ιουλίου).

Για ένα μόνο βράδυ – εκείνο της 19ης Ιουλίου – την ορχήστρα του πολυκλείτειου θεάτρου θα καταλάβει η Utopia, η ανεξάρτητη ορχήστρα που ιδρύθηκε το 2022, υπό τον εμπνευστή της, πολυβραβευμένο έλληνα αρχιμουσικό, Θεόδωρο Κουρεντζή, ο οποίος θα διευθύνει τη δημοφιλέστερη συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, την τέταρτη. Το τραγούδι του τέταρτου μέρους θα ερμηνεύσει η ελβετή σοπράνο Ρέγκουλα Μίλεμαν. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η μεσόφωνος Εβ-Μοντ Ιμπό θα ερμηνεύσει τα σπαρακτικά «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» που συνέθεσε ο Μάλερ σε φόρμα ορχηστρικών λίντερ, μελοποιώντας πέντε ποιήματα του Φρίντριχ Ρίκερτ.

Ως ένα ενιαίο έργο θα σκηνοθετήσει τις τραγωδίες του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» ο Γιάννης Χουβαρδάς, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο θέατρο. «Στο επίκεντρο θα βρίσκεται μια οικογένεια που φτάνει σε έναν τόπο για να θάψει τον γενάρχη της, που δεν έχει πεθάνει», εξήγησε χθες ο διαπρεπής σκηνοθέτης που υπογράφει και τη μετάφραση των έργων, επισημαίνοντας τη συνύπαρξη παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Σε αυτό το εγχείρημα που αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ και της εταιρείας Λυκόφως θα έχει μαζί του τους Στεφανία Γουλιώτη, Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κωνσταντίνο Μπιμπή, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ορέστη Χαλκιά και Νίκο Χατζόπουλο. Στις 25 και 26 Ιουλίου.

Τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης «Ο όρκος της Ευρώπης», την οποία σκηνοθετεί ο λιβανοκαναδός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Ουαζντί Μουαουάντ, τον οποίο οι σινεφίλ θα θυμούνται ως σεναριογράφο της υποψήφιας για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Μέσα από τις φλόγες» (2010) και οι θεατρόφιλοι από το έργο «Ολοι εμείς πουλιά», που ανέβηκε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο. Καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία χρόνια του Εθνικού Θεάτρου της Κολίν, ο Ουαζντί Μουαουάντ δημιουργεί ένα νέο έργο εμπνευσμένο από αρχαίες ηρωίδες, το οποίο αποτελεί ανάθεση του Φεστιβάλ στο πλαίσιο του κύκλου Contemporary Ancients, στον οποίο συγγραφείς εμπνέονται από τον αρχαίο δραματικό λόγο για να συνθέσουν νέα έργα. Αν και ως τώρα ο κύκλος αυτός είχε έδρα του το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, φέτος μετακομίζει και στο μεγάλο, με έναν πολυεθνικό θίασο σε μια πολύγλωσση παράσταση με κορυφαία τη Ζιλιέτ Μπινός (1 και 2 Αυγούστου).

Πρώτη κάθοδος στην Επίδαυρο και για τη Μαρία Πρωτόπαππα σε θέση σκηνοθέτη, που θα δοκιμαστεί στις 8 και 9 Αυγούστου με την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη. Στην παράσταση, εκτός από την ίδια τη σκηνοθέτρια, παίζουν οι Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλλα Γκίκα, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Πιατάς, Γιώργος Φασουλάς. Και ο Αύγουστος θα κλείσει με την επανάληψη της τριλογίας του Αισχύλου «Ορέστεια» που αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία τού διεθνώς καταξιωμένου έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρου Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, πέρυσι. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στην Επίδαυρο με τους Μπάμπη Αλεφάντη, Εβελιν Ασουάντ, Τάσο Δήμα, Κωνσταντίνο Ζωγράφο, Ελλη Ιγγλίζ, Δαυίδ Μαλτέζε, Αννα Αγλαΐα Παππά, Μυρτώ Ροζάκη, Σάββα Στρούμπο, Σοφία Χιλλ.

Keywords
φεστιβαλ επιδαυρου, φεστιβαλ, ιφιγένεια εν αυλίδι, εμφάνιση, utopia, αθηνα, καλοκαιρι, θεατρο, αμιγώς, σημαίνει, δραμα, ιουνίου, κυπρος, μετάφραση, νέα, ελλη, αννα, γερμανος, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, utopia, μετάφραση, βιντεο, αυλαια, εδρα, εθνικο θεατρο, ηθοποιος, κυπρου, λυκοφως, μουσικη, πηνελοπη, πλαισιο, ποιηματα, προγραμμα, ταινιες, υπουργειο πολιτισμου, υψος, φεστιβαλ αθηνων, αυγουστος, εξαιρεσεις, αμιγώς, αννα, ανάσταση, αφηγηση, βραδια, βραδυ, βρισκεται, γευση, γινει, δαυιδ, δευτερο, εγχειρημα, ελλη, εργα, εμφάνιση, επιδαυρος, εποχη, επτα, επιτυχια, ιδια, ιδιο, ιωαννα, ιωαννα παππα, κυκλος, λουκια, λογο, μικρο, μαρια, νικο, νιαρχος, οικογενεια, οκτω, ρολο, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σοπρανο, σοφια, σφραγιδα, τασος, τρια, τριτη, φτανει, φορμα, φορα, δημητρης, εμφαση, εθνικο, γκικα, υπουργειο, ιουνίου, ξενος, κυριακη, λεκκας, ορχηστρα, ορκος, πηγες, σημαίνει, σκηνη, θανος
Τυχαία Θέματα