ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρουν τις υποκλοπές

Στη Βουλή επιστρέφει το θέμα των υποκλοπών με την κατάθεση αιτημάτων σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αφορμή η αρχειοθέτηση του πειθαρχικού ελέγχου που είχε ασκηθεί στην εποπτεύουσα της ΕΥΠ εισαγγελέα, τη Βασιλική Βλάχου, που είχε εγκρίνει με την υπογραφή της τις

επίμαχες αποφάσεις παρακολούθησης πολιτικών, δημοσιογράφων, αξιωματικών και άλλων προσώπων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαλλαγή της εισηγήθηκε η νυν εισαγγελέας της ΕΥΠ Ευδοκία Πούλου και επικυρώθηκε με απόφαση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένη Φραγκάκη. Τα θυμίζω αυτά διότι η αντιπολίτευση ζητεί να κληθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και οι κ.κ. Πούλου και Φραγκάκη και να της διαβιβαστούν τα έγγραφα της εισήγησης και της απόφασης. Ολα αυτά ανάγονται στις υποχρεώσεις της Επιτροπής που περιλαμβάνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ, θυμίζω. Αλλα στην πράξη έχουμε δει ακόμη και άλλα τέτοια αιτήματα να μη γίνονται πράξη, οπότε… αναμείνατε στο ακουστικό σας…

«Δεν ανοίγει μύτη»

Εν τω μεταξύ, ο άμεσα ενδιαφερόμενος Νίκος Ανδρουλάκης ύψωσε τους τόνους χθες, επισημαίνοντας (στο Open) σε μάλλον… σκωπτικό ύφος ότι «η σημερινή εισαγγελέας της ΕΥΠ δικαιώνει την προηγούμενη εισαγγελέα της ΕΥΠ για την παρακολούθηση εμού και της μισής κυβέρνησης της ΝΔ». Με το λιτό σχόλιο «και δεν ανοίγει μύτη». «Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να κλείσει με συγκάλυψη, καταλαβαίνω ποιες είναι οι αγωνίες του Πρωθυπουργού» πρόσθεσε, θυμίζοντας την αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ με τις ψήφους της Ελληνικής Λύσης, όταν θέλησε να προχωρήσει την έρευνα στον εντοπισμό ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων Predator – ΕΥΠ.

Καταγγέλλει συγκάλυψη

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τους τόνους χθες και για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη, καταγγέλλοντας ότι η «γαλάζια» πλειοψηφία μπλοκάρει «την πρόσκληση και κατάθεση μαρτύρων που κατείχαν θέσεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους άμεσα σχετιζόμενες με το σιδηροδρομικό δυστύχημα». Δίνοντας έμφαση (όπως έχουμε δει στις ως τώρα καταθέσεις) σε πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στο παρελθόν.

Κεντροαριστερά με κεντροδεξιά ατζέντα

Διάβασα χθες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκη έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην «Guardian». Τη διεξήγαγαν ομάδες πολιτικών επιστημόνων από μεγάλα πανεπιστήμια, που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δημοσκοπήσεις και εκλογικά αποτελέσματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η υιοθέτηση συντηρητικών θέσεων δεν βοηθά τα κεντροαριστερά κόμματα να κερδίσουν ψήφους. Αντιθέτως, όσα υιοθέτησαν π.χ. σκληρή αντιμεταναστευτική στάση έχασαν πόντους, όπως είχε δείξει και μια ανάλυση που είχα διαβάσει προ των εορτών στον «Economist». Η προσπάθεια μίμησης της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς αποτυγχάνει. Οποιος θέλει αυτά, εξάλλου, προτιμάει τα ορίτζιναλ.

Σικάγο με επιστολική

Θυμάστε ένα ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σικάγο που είχε αναβληθεί πρόπερσι και εκκρεμεί; Τελικά κλείδωσε στις 25 Ιανουαρίου η επίσκεψη αυτή, με τον… αέρα και της επιστολικής ψήφου, που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Την προηγούμενη, στις 24 Ιανουαρίου, θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συζήτηση με τον Τζέιμι Ντάιμον στο επενδυτικό συνέδριο JPMorgan στη Νέα Υόρκη.

Νέα αναβολή

Ακόμη μια δικάσιμος της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη πήγε χθες χαμένη λόγω… φόρτου εργασίας της μιας εκ των τριών δικαστών που βρισκόταν σε άλλη δίκη. Σε μια απόπειρα, πάντως, να κερδηθεί λίγος χρόνος το δικαστήριο ήδη όρισε τις τρεις επόμενες δικάσιμους για τις 25 Ιανουαρίου, την 1η και τις 8 Φεβρουαρίου.

Ούτε κοντά, ούτε μακριά η Χάγη

«Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο». Ετσι συνόψισε την ως τώρα πρόοδο του ελληνοτουρκικού διαλόγου ο Μητσοτάκης χθες (στην ΕΡΤ) μεταφέροντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα «να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», παραδεχόμενος βέβαια ότι «η γεωγραφία στο Αιγαίο το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο». Υπογραμμίζω, πάντως, ότι η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού ήταν συγκρατημένη, διότι έχουμε δει την τουρκική ηγεσία να κάνει και ξαφνικές μεταστροφές. Γι’ αυτό και τόνισε ότι «πρέπει να μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα