Ποια θα είναι η επόμενη Εϊμι Γουάινχαουζ;

Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αλλη Εϊμι δεν υπάρχει. Τελείωσε, αυτό ήταν. Δυστυχώς τελείωσε νωρίς. Οι «νέες Εϊμι» είναι δουλειά των media. Είναι μακρινές συγγένειες. Πάντως είναι ωραίες φωνές.
Το σίγουρο παραμένει πως καμιά δεν είναι σαν κι αυτή. Εκεί έξω, όπως ξέρουμε όλοι, κυκλοφορεί μια άλλη Βρετανίδα, η Αντέλ, που σαρώνει τα πάντα σε Ευρώπη και Αμερική. Μια Ντάφι ακούγεται στα πικάπ κάθε DJ που θέλει να ευχαριστήσει το κοινό του, μια νέα, ωραία Λάνα Ντελ Ρέι
κλέβει τα βλέμματα και μια Τζος Στόουν με όλα τα παράσημα της λευκής σόουλ φωνής είναι σίγουρο χαρτί για όποιον ποντάρει.
Εϊμι όμως είναι μόνο μία. Και το «Lioness: Hidden Treasures», το άλμπουμ που κυκλοφόρησε μόλις με ηχογραφήσεις που είχε κάνει (αλλά δεν είχε κυκλοφορήσει) όλα αυτά τα χρόνια η Εϊμι, δείχνει ακριβώς αυτό, τη μοναδικότητά της. Το πώς έδινε την ψυχή της στο τραγούδι, το αισθανόταν και το ζούσε και το πώς το ερμήνευε κάθε φορά διαφορετικά, σαν να ήταν άλλο τραγούδι, άλλη στιγμή, άλλο κομμάτι της ζωής της. Εβαλε τη σφραγίδα της όπως η Νίνα Σιμόν και η Μπίλι Χόλιντεϊ, δημιουργώντας σημεία αναφοράς. Το «Valerie», όπως το είπε η Εϊμι, το «Will You Still Love Me Tomorrow?», έτσι όπως το είπε εκείνη. Είχε το χάρισμα, όμως είχε και την κατάρα.
Οι δυο παραγωγοί, ο Μαρκ Ρόνσον και ο Σαλάαμ Ρέμι, που είχαν δουλέψει μαζί της, με την άδεια της οικογένειας, πέρασαν ξανά πολλές ώρες ακούγοντας ηχογραφήσεις της Εϊμι, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερα φορτισμένη, όπως είπαν, καθώς ανάμεσα άκουγαν και κάποιες κουβέντες δικές της ενώ συναρμολογούσαν το άλμπουμ.Ας δούμε πέντε υποψήφιες διαδόχους και πως αυτές συγκρίνονται με την Εϊμι.
ΑντέλΗ νέα αγαπημένη του κοινού
Ξεχωριστή περίπτωση η Αντέλ. Καθώς αναρρώνει από την περιπέτεια με τις φωνητικές της χορδές, εισπράττει την αγάπη του κόσμου και την αναγνώριση της μουσικής βιομηχανίας. Η Αντέλ έχει «μιλήσει» σε όλους με τα τραγούδια, τη φωνή της και τη vintage αισθητική σαν φαινόμενο της ποπ περισσότερο και μετά σαν μια ακέραια τραγουδίστρια που είναι. «Αν δεν υπήρχε η Εϊμι και αν δεν είχε εκείνη ανοίξει τον δρόμο, εγώ δεν θα ήμουν εδώ», έχει άλλωστε πει η Αντέλ.
Ολα έδειχναν να αλλάζουν για εκείνη όταν ένας συμμαθητής της ανέβασε στο σάιτ του κάποια τραγούδια της. Από εκεί έφτασαν στα αυτιά της δισκογραφίας, κάποιοι που έβλεπαν (ή άκουγαν) μπροστά - στην XL Records συγκεκριμένα - της έκλεισαν ραντεβού και έπειτα από λίγο όσοι πετύχαιναν το «Chasing pavements» στο ραδιόφωνο ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για τη φωνή. Και εδώ ξεκινούσε ακόμη ένας γύρος στο παιχνίδι - κερδισμένος σε όλα τα σημεία από τη Βρετανίδα, κόντρα σε όλα τα πρότυπα της ποπ, σαν μια παχουλή κοπέλα που δεν χορεύει ούτε κάνει ακροβατικά, απλά στέκεται μπροστά στο μικρόφωνο και τραγουδάει σαν να ήταν στη δεκαετία του '60, και όλα να μοιάζουν με ντεκόρ των «Mad Men». Τη διαφορετικότητα και τη φωνή λάτρεψε ο κόσμος. Το «21» άλμπουμ της χτυπάει φέτος έξι βραβεία Γκράμι, ενώ οι μετρήσεις δείχνουν πως έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το «Back in Black» της Γο
Keywords
Τυχαία Θέματα