Πώς ένας άνδρας από την Ιρλανδία οδήγησε στην αυτοκτονία ένα 12χρονο κορίτσι στην Αμερική

Ένας άνδρας που έμενε στην Ιρλανδία οδήγησε στην αυτοκτονία ένα 12χρονο κορίτσι στην Αμερική, σε μια φριχτή υπόθεση «catfishing» που έχει συγκλονίσει.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το «catfish» γίνεται όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί ψευδείς πληροφορίες και εικόνες για να δημιουργήσει μια ψεύτικη ταυτότητα στο διαδίκτυο, με σκοπό να εξαπατήσει ή να παρενοχλήσει ένα άλλο άτομο.

Οδήγησε ένα κορίτσι στην αυτοκτονία και κακοποίησε 70 παιδιά

Έτσι και ο άνδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία, ο οποίος κακοποιούσε τουλάχιστον 70 παιδιά

στο διαδίκτυο και οδήγησε ένα κορίτσι στην αυτοκτονία.

Ο Alexander McCartney, 26 ετών, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή 20 ετών σε μια υπόθεση, η οποία, σύμφωνα με τον δικαστή, προκάλεσε «καταστροφική ζημιά» σε νεαρά κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Ο 26χρονος, παραδέχτηκε 185 κατηγορίες, σύμφωνα με τον Guardian, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία, εκβιασμός, υποκίνηση παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα και παραγωγή και διανομή άσεμνων εικόνων παιδιών.

Του είπαν ότι θα περάσει τουλάχιστον 20 χρόνια στη φυλακή, αφού λήφθηκε υπόψη ένας αριθμός ποινών που θα εκτίσει ταυτόχρονα.

Στο στόχαστρο  3.500 παιδιά από όλο τον κόσμο

Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες για το «catfishing», ή τον σεξουαλικό εκβιασμό, στον κόσμο, η αστυνομία βρήκε θύματα ηλικίας μεταξύ 10 και 16 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

O McCartney ήταν πρωταγωνιστής σε «μία από τις πιο οδυνηρές και παραγωγικές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών»

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο McCartney είχε βάλει στο στόχαστρο περίπου 3.500 παιδιά.

Παρουσιάστηκε ως νεαρό κορίτσι για να γίνει φίλος με άλλα κορίτσια στο Snapchat πριν τα εκβιάσει, και πιστεύεται ότι είναι ο χειρότερος δράστης catfishing στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο δικαστήριο του Μπέλφαστ, ο δικαστής, Justice O’Hara, δήλωσε: «Ο κατηγορούμενος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Κατά την κρίση μου, είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτεί κανείς έναν σεξουαλικά διεστραμμένο που να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν τον κατηγορούμενο. Δεν έχει υπάρξει υπόθεση όπως η παρούσα, όπου ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βιομηχανική κλίμακα για να προκαλέσει τόσο τρομερή και καταστροφική ζημία σε νεαρά κορίτσια, μέχρι και το θάνατο ενός 12χρονου κοριτσιού.

«Ο κατηγορούμενος ήταν ανελέητος. Αγνόησε πολλαπλές ευκαιρίες να σταματήσει, αγνόησε πολλαπλές εκκλήσεις για έλεος. Είπε ψέματα και είπε ψέματα και στη συνέχεια είπε ξανά ψέματα».

Ισόβια κάθειρξη

Ο McCartney καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης κοριτσιών κάτω των 13 ετών σε σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης.

Του επιβλήθηκαν διάφορες άλλες ποινές που κυμαίνονται από 10 έτη σε κάθε κατηγορία για 45 κατηγορίες διαφόρων βαθμών βαρύτητας που προκάλεσαν σεξουαλική δραστηριότητα σε ανήλικα κορίτσια, έξι έτη σε κάθε κατηγορία για 29 κατηγορίες κατοχής άσεμνων εικόνων και 10 έτη σε κάθε κατηγορία για 58 κατηγορίες εκβιασμού.

Πριν από την επιβολή της ποινής, ο δικαστής είπε στις οικογένειες των θυμάτων ότι θα τους απαλλάξει από την επανάληψη του «σαδισμού» και της «οδυνηρής φύσης» ορισμένων λεπτομερειών των εγκλημάτων του McCartney.

Μετά τα μεσάνυχτα η ανακοίνωση της ποινής

«Πρόκειται για μια αρκετά φρικτή υπόθεση. Έγιναν εισηγήσεις εκ μέρους [του McCartney] για διάφορους ελαφρυντικούς παράγοντες … Αυτοί οι ελαφρυντικοί παράγοντες είναι λίγοι σε αριθμό και περιορισμένης φύσης», δήλωσε ο O’Hara.

Η επιβολή της ποινής είχε προγραμματιστεί στην ασυνήθιστη ώρα των 2 μ.μ. για να επιτραπεί στις οικογένειες των θυμάτων στις ΗΠΑ και αλλού να παρακολουθήσουν εικονικά την ακροαματική διαδικασία.

Η O’Hara δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της «διαφθοράς» του McCartney στα θύματά του περιλάμβανε «κατάθλιψη, άγχος, στρες, ντροπή, αμηχανία, απώλεια εμπιστοσύνης, δυσκολία στην εμπιστοσύνη προς τους άλλους».

Είπε: «Για πολλούς από αυτούς, η παιδική τους ηλικία έχει κλαπεί. Κάποιοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Άλλοι αναφέρουν αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονικές σκέψεις. Όποια και αν είναι η μεταμέλεια για την οποία ο κατηγορούμενος προσπαθεί τώρα να με πείσει, ήταν απολύτως άδειος από μεταμέλεια εκείνη τη στιγμή».

Πώς οδήγησε στην αυτοκτονία το 12χρονο κορίτσι

Ένα από τα θύματα, η 12χρονη Cimarron Thomas, από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2018 αφού ο McCartney απείλησε να μοιραστεί προσωπικές εικόνες με τον πατέρα της.

Η 12χρονη στην αγκαλιά του πατέρα της, ο οποίος δεν άντεξε τον χαμό της και αυτοκτόνησε ενάμισι χρόνο μετά τον θάνατό της

Μετά την ανάκτηση ηλεκτρονικών συσκευών από το σπίτι του McCartney, οι ερευνητές ανακάλυψαν τρία χρόνια αργότερα ότι το κορίτσι πέθανε από αυτοκτονία τρία λεπτά μετά τη συνομιλία εκβιασμού.

Το δικαστήριο άκουσε ότι η Cimarron είχε στεναχωρηθεί πολύ και είπε στον McCartney ότι θα πήγαινε στην αστυνομία και θα έβαζε τέλος στη ζωή της. Εκείνος όμως είπε ότι δεν τον ενδιέφερε και της έδωσε αντίστροφη μέτρηση για το πότε θα μοιραζόταν τις φωτογραφίες.

Ενάμιση χρόνο μετά τον θάνατο του κοριτσιού αυτοκτόνησε και ο πατέρας της

Το πτώμα της βρέθηκε από την εννιάχρονη αδελφή της και 18 μήνες αργότερα ο πατέρας της, ο Μπεν Τόμας, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, πέθανε επίσης από αυτοκτονία, χωρίς να μάθει ποτέ τι οδήγησε την κόρη του να βάλει τέλος στη ζωή της.

Σε δήλωσή τους, οι παππούδες και οι γιαγιάδες της ανέφεραν: «Οι ζωές μας δεν θα είναι ποτέ οι ίδιες. Δεν καταφέραμε να τη δούμε να αποφοιτά, να περπατάει στα σκαλιά της εκκλησίας ή να κάνει παιδιά. Μας στέρησαν αυτές τις αναμνήσεις. Οι ζωές μας έχουν αλλάξει για πάντα».

Πώς απειλούσε τα παιδιά

Σε μια άλλη ανταλλαγή μηνυμάτων, ο McCartney είπε σε μια κοπέλα ότι θα έστελνε ανθρώπους στο σπίτι της για να τη βιάσουν αν δεν συμμορφωνόταν με τις εκβιαστικές απαιτήσεις του.

Η O’Hara μίλησε για την ανάλγητη και ψυχρή αντίδραση του McCartney σε πολλά θύματα που του είπαν ότι θα αυτοκτονήσουν ή θα κάνουν κακό στον εαυτό τους. Σε μία από αυτές, είπε: «Καλή τύχη και αντίο». Σε μια άλλη που είπε ότι η μητέρα της είχε καρκίνο, είπε: «Δεν δίνω δεκάρα».

Όσο περνούσε ο καιρός «υπήρχε μια κλιμάκωση της σοβαρότητας» και της «διαφθοράς» της συμπεριφοράς του, δήλωσε η O’Hara.

Ο McCartney ταπείνωνε τα θύματά του

Λειτουργώντας από την κρεβατοκάμαρά του στο πατρικό του σπίτι έξω από το Νιούρι, ο φοιτητής πληροφορικής εμφανιζόταν ως νεαρό κορίτσι στο Snapchat, κάνοντας φιλίες με κορίτσια που ήταν ομοφυλόφιλα ή εξερευνούσαν τη σεξουαλικότητά τους.

Ο δικαστής είπε στο δικαστήριο: «Η επιλογή των θυμάτων του ήταν ιδιαίτερα υπολογιστική και μοχθηρή, επειδή το γεγονός ότι εξερευνούσαν την ομοφυλοφιλία προσέθετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στις ενέργειές του».

Μόλις ο McCartney εξασφάλιζε μια φωτογραφία από τα θύματά του, στη συνέχεια αποκάλυπτε το «γατόψαρο» και τα εκβίαζε για να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούσε από τα θύματά του να εμπλέξουν μικρότερα αδέλφια, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων ηλικίας μεταξύ τριών και πέντε ετών, είπε η O’Hara στο δικαστήριο.

Τι βρέθηκε στην κατοχή του

Ο McCartney συνελήφθη αρκετές φορές μεταξύ του 2016 και του 2019, αλλά συνέχισε να παρανομεί παρά τους όρους εγγύησης μέχρι που προφυλακίστηκε.

Κατά την προδικαστική ακρόαση την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής δήλωσε ότι ο McCartney είχε εξευτελίσει και ταπεινώσει τα θύματά του και ότι η βλάβη που τους προκάλεσε ήταν «μη μετρήσιμη».

Όταν ο McCartney υπέπεσε για πρώτη φορά στην αντίληψη της αστυνομίας το 2016, βρέθηκαν οκτώ πύργοι υπολογιστών, τέσσερις φορητοί υπολογιστές, οκτώ ταμπλέτες και εννέα κινητά τηλέφωνα. Σε τέσσερις άλλες συσκευές βρέθηκαν άσεμνες εικόνες παιδιών.

Η Catherine Kierans, η εκτελούσα χρέη επικεφαλής της μονάδας σοβαρών εγκλημάτων της Δημόσιας Εισαγγελίας της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η υπόθεση ήταν «μία από τις πιο οδυνηρές και παραγωγικές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών» που είχαν δει ποτέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα