Πως η οδοντόβουρτσα θα γίνει η καλύτερη φίλη του παιδιού σου

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα, που πρέπει να μάθει ο γονιός στο παιδί όσον αφορά στην υγιεινή είναι η φροντίδα των δοντιών, που επιτυγχάνεται με το καθημερινό βούρτσισμα. Πως όμως η οδοντόβουρτσα θα γίνει η καλύτερη φίλη του παιδιού σου και θα παραμείνει μια άγνωστη η κυρία τερηδόνα; Ας πάρουμε τα της φροντίδας των δοντιών από την αρχή:

Πριν ακόμη γεννηθεί το παιδί, καλό είναι η μέλλουσα μητέρα να μιλήσει με έναν ειδικό για όσα πρέπει να κάνει ως έγκυος προκειμένου να συνεισφέρει από πριν στην υγιεινή των δοντιών του μωρού της. Για παράδειγμα πρέπει να φροντίσει να τρώει τροφές πλούσιες

σε λεύκωμα, βιταμίνες, ασβέστιο ή φώσφορο, να προσέχει την υγεία της και να αποφεύγει τη χρήση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας αντιβιοτικών, τις τετρακυκλίνες, που επηρεάζουν το χρώμα του δοντιού.

Όσο για το πότε αρχίζει το πλύσιμο των δοντιών, με ποιον τρόπο και με ποια συχνότητα; Η μητέρα θα πρέπει να φροντίζει τα δόντια του μωρού από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα (νεογιλά) δόντια στο στόμα, που θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Με μια βρεγμένη γάζα θα πρέπει αν αφαιρεί απαλά τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια του παιδιού.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον ειδικό δεν θα πρέπει να γίνεται αργότερα από το 1ο έτος της ηλικίας του, ιδιαίτερα εάν δεν έχει προηγηθεί συζήτηση με τη μητέρα πριν από τη γέννησή του.

Όταν εμφανιστούν όλα τα νεογιλά δόντια, η μητέρα μπορεί να αρχίσει το βούρτσισμά τους με παιδική οδοντόβουρτσα -χωρίς οδοντόπαστα στην αρχή-, ενώ αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσει παιδική οδοντόπαστα. Kαθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί πώς να πλένει τα δόντια του, έτσι ώστε μετά την ηλικία των 6-7 χρόνων περίπου να μπορεί να τα βουρτσίζει μόνο του.

Για να γίνεται σωστά, ο καθαρισμός των δοντιών με την οδοντόβουρτσα, το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα. Απαραίτητο είναι να την αλλάζετε συχνά ώστε να διατηρείται πάντα σε άριστη κατάσταση.

Η χρήση της οδοντόκρεμας βοηθά στον καθαρισμό και παράλληλα προσφέρει χρήσιμα, για την προστασία των δοντιών, συστατικά, όπως το φθόριο, που καταπολεμούν τα μικρόβια και την οδοντική πλάκα και δυναμώνουν τα δόντια.

Το οδοντικό νήμα ολοκληρώνει το έργο της οδοντόβουρτσας, βοηθάει στο καθάρισμα ανάμεσα στα δόντια και προστατεύει από την τερηδόνα. Στο παιδί που ακολουθεί ορθοδοντική θεραπεία, το βουρτσάκι μεσοδοντίων είναι απαραίτητο δεδομένου ότι η χρήση του οδοντικού νήματος είναι σχετικά δύσκολη σε δόντια με σιδεράκια.

Μετά την ολοκλήρωση του βουρτσίσματος, οι οδοντίατροι συστήνουν τη χρήση ενός στοματικού διαλύματος, που συμπληρώνει τη διαδικασία διατήρησης μιας σωστής στοματικής υγιεινής, καθώς περιέχει φθόριο και άλλους αντιμικροβιακούς παράγοντες που βοηθούν στην επιπλέον προστασία των δοντιών, χωρίς όμως να αντικαθιστούν βούρτσισμα και οδοντικό νήμα.

Ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε πέρα από την φροντίδα της στοματικής υγιεινής, που θα μάθετε στο παιδί, φροντίστε να ενημερωθείτε από τον παιδοδοντίατρο για την φθορίωση των δοντιών, τα προληπτικά σφραγίσματα στα οπίσθια δόντια κ.ο.κ.

Έτσι ή αλλιώς να θυμάστε ότι τα πιτσιρίκια μιμούνται τους μεγάλους. Με τη βοήθειά σας, με υπομονή και επιμονή, η στοματική υγιεινή θα γίνει μια καθημερινή συνήθεια, που θα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή, διατηρώντας υγιή δόντια και φωτεινό χαμόγελο!

Keywords
Τυχαία Θέματα