Πότε εφευρέθηκε το «πρώτο εμβόλιο»;
Τούτες τις ημέρες με την επιδημία του κορωνοϊού πολύς λόγος γίνεται για μια ουσιαστική προστασία των ανθρώπων με την εφεύρεση του σχετικού εμβολίου. Για πολλές ασθένειες άλλωστε χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία της παιδικής ηλικίας, καθώς και για τους ενηλίκους, όπως για τον ιό της γρίπης, τον έρπητα ζωστήρα, τον πνευμονιόκοκκο κ.ά.
Για τον φιλομαθή αναγνώστη που θα διερωτηθεί πότε εφευρέθηκε ο εμβολιασμός, ως μέθοδος προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από τις λοιμώδεις ασθένειες, γράφονται τα παρακάτω.
Το 1701 στην Κωνσταντινούπολη είχε
Τότε στην επιδημία της ευλογιάς, μια αρχόντισσα της Κωνσταντινούπολης, που είχε τέσσερα αγοράκια, έντρομη επισκέφθηκε τον ιατρό Ιάκωβο Πυλαρινό, σπουδαγμένο στο περίφημο πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Του ζητούσε τη γνώμη του, για να πήγαινε τα παιδιά της σε μια λαϊκή γυναίκα της γειτονιάς της, που εφάρμοζε μια πρακτική κάνοντας μερικές εγχαράξεις στις παλάμες, το μέτωπο, τις παρειές και βάζοντας επάνω τους ένα υγρό, που προστάτευε το παιδί από την ευλογιά. Ο ιατρός Πυλαρινός (1659-1718), ως επιστήμονας που οδηγείται από τον ορθόν λόγο, τη λογική, παρά τις αρχικές του αμφιβολίες, για να έχει ιδία γνώση παρακολούθησε την όλη διαδικασία καθώς και την πορεία των παιδιών έναντι της ευλογιάς. Παράλληλα άρχισε να εμβολιάζει τα παιδιά με το υγρό που λάμβανε από φλύκταινες νοσούντων, το οποίο έβαζε στους σκαριφισμούς, που έκανε όμως όχι στο μέτωπο, τις παρειές και τις παλάμες, όπου είναι τένοντες και οι περιτονίες και προκαλούνταν έντονος ερεθισμός, αλλά στα «σαρκωδέστερα μέρη», στον δελτοειδή μυ. Κατέγραφε τα εμβολιασθέντα παιδιά και την αντίστασή τους στην ευλογιά. Ετσι τεκμηρίωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και άρχισε συστηματικά να τον εφαρμόζει.
Την τακτική αυτή του εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς άρχισε παράλληλα να την εφαρμόζει στην Κωνσταντινούπολη και ο χιώτης ιατρός Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720), σπουδαγμένος και αυτός στην Πάδοβα. Μάλιστα, εμβολίασε το 1717 τον γιο της Λαίδης Μοντάγκιου (Lady Mary Worthley Montagu, 1689-1762), συζύγου του άγγλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Τα γράμματά της συνέβαλαν ιδιαίτερα να εφαρμοστεί ο εμβολιασμός στην Αγγλία.
Η καινούργια μέθοδος του εμβολιασμού των Τιμόνη και Πυλαρινού για την προστασία από την ευλογιά, δημοσιεύθηκε στο διάσημο τότε περιοδικό του Λονδίνου «Philosophical Transactions», (αρ. 339, Απρίλιος-Ιούνιος 1714, τόμ. 29, 1714-1716, Λονδίνο 1717, σελ. 72-82 και 393-399 αντίστοιχα). Μάλιστα, η μελέτη του Τιμόνη είχε ανακοινωθεί και στη Βασιλική Ιατρική Εταιρεία του Λονδίνου.
Η εργασία του Πυλαρινού εκδόθηκε στη Βενετία το 1715 σε ιδιαίτερο βιβλιαράκι με την άδεια της Παπικής Εκκλησίας, και μεταφράστηκε στα ελληνικά (Πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών, 1952) από τους Κων. Ν. Αλιβιζάτο και Γεώργιο Πουρναρόπουλο.
Διάδοση του εμβολιασμού
Η νέα μέθοδος του εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά έκτοτε άρχισε να διαδίδεται στην Ευρώπη. Ο περιηγητής Aubry De La Montraye στο ταξιδιωτικό του βιβλίο Voyage en Europe, Asie et Afrique (Χάγη 1727) αναφέρει ότι ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη το 1712 επισκέφθηκε τον γιατρό Τιμόνη, που ήταν φημισμένος για τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, και στο παράρτημα του βιβλίου του δημοσίευσε τη μελέτη του Τιμόνη.
Επιπλέον, η μέθοδος του εμβολιασμού των Τιμόνη και Πυλαρινού διαδίδεται και στην Αμερική, όταν το 1721 είχε ξεσπάσει μια μεγάλη επιδημία ευλογιάς στη Βοστώνη. Τότε, ο ιατρός Zabdiel Boylston (1680-1766) αναδημοσιεύει τις μελέτες τους από το αγγλικό περιοδικό «Philosophical Transactions» σε βιβλίο την ίδια χρονιά και εφαρμόζει τον εμβολιασμό εισάγοντας στην Αμερική τη νέα μέθοδο του εμβολιασμού των Τιμόνη και Πυλαρινού για την προστασία από την ευλογιά.
Μάλιστα, ο Βολταίρος από το Λονδίνο το 1728 σε επιστολές του διερωτάται γιατί στη Γαλλία χάνονται τόσες ζωές από την επιδημία της ευλογιάς και δεν εφαρμόζουν, όπως στην Αγγλία, τον εμβολιασμό για να προστατευθούν τα παιδιά.
Πολλοί διάσημοι ιατροί εφάρμοσαν τη νέα μέθοδο του εμβολιασμού, όπως ο Th. Tronchin, ο οποίος μάλιστα έγραψε το λήμμα «Inoculation», στο οποίο μνημονεύει τους εισηγητές της νέας μεθόδου του εμβολιασμού, Εμμ. Τιμόνη και Ιάκ. Πυλαρινό, στη Γαλλική Εγκυκλοπαιδεία των Diderot και D' Alembert, που ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1751.
Με την εφαρμογή του εμβολιασμού, του αποκληθέντος «ευλογιασμού», η θνησιμότητα από την ευλογιά κατήλθε περίπου στο 1%. Και το σημαντικότερο είναι πως ογδόντα χρόνια αργότερα, το 1798, η τεχνική του εμβολιασμού των Τιμόνη και Πυλαρινού τροποποιήθηκε από τον Ed. Jenner, ο οποίος αντί για υγρό από τις φλύκταινες των νοσούντων ανθρώπων έπαιρνε υγρό από τις φλύκταινες νοσούντων αγελάδων, με λιγότερες παρενέργειες. Είναι ο αποκληθείς δαμαλισμός.
Ο πρώτος ανοσολόγοςΟ Ιάκωβος Πυλαρινός θεωρείται ο πρώτος ανοσολόγος (Morton's Medical Bibliography, 1993, σελ. 838, «He is the first immunologist») διότι το 1701 άρχισε την επιστημονική εφαρμογή του εμβολιασμού.
Η εφεύρεση αυτή του εμβολιασμού αποτελεί τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στην πρόοδο της ιατρικής έπειτα από εκείνες των αρχαίων Ελλήνων και των βυζαντινών ιατρών. (Εκτενέστερα στο http://karaberopoulos.gr/karaberopoulos/pdf/emvoliasmos.pdf)
Ο Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι παιδίατρος, διδάκτωρ Ιστορίας της Ιατρικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επεισόδιο με τον Γιάνη που έσπασε την καραντίνα στην Αίγινα- Δικογραφία από το Λιμεναρχείο
- Τι αναμένεται να συμβεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στα μπαλκόνια όλης της χώρας
- 10 τροφές που δεν λήγουν ποτέ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
- Τραμπ: Είμαι μπροστά στην πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου
- Πρόεδρος Ρομά σε Πολιτεία: Στηρίξτε μας γιατί με την καραντίνα δεν μπορούμε να κλέψουμε
- Έσπασε την απαγόρευση κυκλοφορίας ο Βαρουφάκης; Τι έγινε στην Αίγινα!
- Κορωνοϊός: Κρουαζιερόπλοια δήλωναν μηδενικά κρούσματα και αποβίβαζαν σε λιμάνια αρρώστους και φορείς
- MEGA - «Μένουμε σπίτι»: Χαμός από μηνύματα για τον Αντώνη Ρέμο
- Κορονοϊός Τουρκία: Χάος, πανικός και κίνδυνος εξάπλωσης του ιού - Απίστευτη ανευθυνότητα Ερντογάν
- COVID-19 και αυτοάνοσα νοσήματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Νέα ανατρεπτική μελέτη για την έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Με τον Αντώνη Ρέμο στο Mega οι Ελληνες ταξίδεψαν μακριά από τις δύσκολες στιγμές
- Πότε εφευρέθηκε το «πρώτο εμβόλιο»;
- Κορωνοϊός : Η Τουρκία βάζει «λουκέτο» 48 ωρών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
- Κορωνοϊός : Πόσο προστατεύουν οι μάσκες;
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Πότε εφευρέθηκε το «πρώτο εμβόλιο»;
- Νέα ανατρεπτική μελέτη για την έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης
- Με τον Αντώνη Ρέμο στο Mega οι Ελληνες ταξίδεψαν μακριά από τις δύσκολες στιγμές
- Κορωνοϊός : Πόσο προστατεύουν οι μάσκες;
- Κορωνοϊός : Η Τουρκία βάζει «λουκέτο» 48 ωρών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη
- Editorial: Self-restraint
- Συγκινητικές στιγμές, γεμάτες αγάπη από τον Αντώνη Ρέμο στο Mega
- Κορωνοϊός : Ακόμα ένας θάνατος στην Ελλάδα - Στους 92 οι νεκροί
- Κορωνοϊός: 987 νεκροί σε μια μέρα στη Γαλλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Παράταση στην έκπτωση 25% για την καταβολή φορολογικών οφειλών
- Τάκης Παναγιωτόπουλος: Ίσως και εντός τριμήνου θα υπάρχουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα φαρμάκων για τον κορονοϊό
- H πιο κρίσιμη εβδομάδα στη μάχη με τον κορονοϊό - Λεπτό προς λεπτό
- Κορωνοϊός: Αριθμός ρεκόρ άνω των 2.108 νεκρών μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ
- Ενημέρωση για τη μετάδοση του κορωνοϊού στην προσωρινή δομή φιλοξενίας εντός της ΔΕΘ
- Η Άρσεναλ άλλαξε το όνομά της προσωρινά και αυτός είναι ο λόγος
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας για δύο ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας
- Ύστερα ήρθαν οι αγορές
- Στους 56 οι νεκροί στην Αυστραλία
- Τραμπ: Η απόφαση για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι η πιο σημαντική της ζωής μου