Προεκλογικές παροχές: Που θα βρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για τα προγράμματά τους

Τα ποσά των οικονομικών προγραμμάτων της 4ετίας έχουν μπει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με πηγές από τη  Νέα Δημοκρατία να υπολογίζουν τον λογαριασμό των παρεμβάσεων περί τα 2 δισ. ευρώ ανά έτος και αντίστοιχα στον ΣΥΡΙΖΑ περί τα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτό μεταφράζεται σε συνολικό κόστος περί τα 8-9 δισ. ευρώ για τη γαλάζια παράταξη και στα περίπου 20 δισ. ευρώ για το κόμμα της

Κουμουνδούρου.

Εκλογές 2023: Τα συν και τα πλην τεσσάρων αρχηγών

Η ΝΔ

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκει την ανανέωση της θητείας της υποσχόμενη να προσεγγίσουν οι μισθοί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κεντρική ραχοκοκαλιά των εξαγγελιών είναι να επιτευχθεί μία αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας,  φοροελαφρύνσεις για  οικογένειες με παιδιά και μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Η πηγή χρηματοδότησης των παρεμβάσεων της ΝΔ έχει βασική προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κινείται με ρυθμούς 3% ετησίως. Αυτός ο ρυθμός είναι πρόκληση καθώς συνεπάγεται υψηλή ροή επενδύσεων. Ήδη, για το 2023 εκτιμάται ότι η οικονομία δεν θα τρέξει πάνω από 2,3%. Για να αγγίξει το 3%, για τα επόμενα έτη, θα πρέπει οι επενδύσεις και η κατανάλωση να είναι υψηλές και φυσικά να μην απειληθούν από μία νέα κρίση, όπως για παράδειγμα η εν εξελίξει αναταραχή στις διεθνείς τράπεζες.

Επομένως, για να πληρωθεί ο γαλάζιος λογαριασμός των 2 δισ. ευρώ ετησίως, η ΝΔ βάζει ως κύρια πηγή «χρηματοδότησης» την ανάπτυξη. Σύμφωνα με τους στόχους της ΝΔ, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 70%, οι εξαγωγές έως το 2030 θα αυξηθούν 70% του ΑΕΠ και τα τουριστικά έσοδα θα εκτοξεύουν στα 30 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, το κόστος της  εξαγγελίας για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Το τέλος αυτό ξεκινά από 400 ευρώ και φθάνει τα 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύεται για σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.

Επομένως αυτό το ποσό μοιράζεται σε μια διάρκεια τεσσάρων ετών, όμως επίσης η εξαγγελία για μείωση εκ  νέου των ασφαλιστικών εισφορών, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τη ΝΔ, από το δημοσιονομικό χώρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου προτείνει πέραν από μείωση του μισθολογικού κόστους και μείωση των έμμεσων φόρων. Βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων ελάφρυνσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από έσοδα φορολογίας υψηλών εισοδημάτων, μερισμάτων κλπ.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο από την πλευρά των δαπανών κινείται στην περιοχή των 11-12 δισ. ευρώ το έτος. Μόνο η ανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κοστίζει περίπου 400 εκατ, ενώ η μείωση  του ΦΠΑ στα τρόφιμα περίπου 1,2 δισ. το χρόνο.

Από την πλευρά των εσόδων, η φορολόγηση, για παράδειγμα, κατά 90% υπερκερδών των εταιρειών είναι περίπου στα 5 δισ., από τη φορολόγηση μερισμάτων τα έσοδα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επομένως, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κινείται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η μάχη για την κοστολόγηση των κυβερνητικών προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι πάντως σε εξέλιξη με την παρούσα κυβέρνηση να κοστολογεί το πρόγραμμα της Κουμουνδούρου κοντά στα 80 δισ. ευρώ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση ήταν ειρωνική τονίζοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα αυξήσουν το ποσό στα 150 δισ ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα