Προσφυγικό : Σοβαρά εμπόδια στην ένταξη προσφύγων σε έξι χώρες της ΕΕ
Εμπόδια στην ένταξη των νεαρών προσφύγων, που ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «χαμένη γενιά», εντοπίζει έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται σήμερα, αφορά στις πέντε χώρες της ΕΕ που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου, την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία, καθώς και στην Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής που έχει μεγάλο αριθμό
Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 163 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με έμφαση στις ηλικίες 16-24 ετών, και 426 εργαζόμενους του πεδίου, σε 15 περιοχές (στην Ελλάδα έγινε σε Αθήνα και Λέσβο).
Άθλιες συνθήκες διαβίωσηςΟ υπερπληθυσμός στις δομές φιλοξενίας αναφέρθηκε και στις έξι χώρες που ερευνήθηκαν, όπως και η έλλειψη υγιεινής, που συχνά είχε ως αποτέλεσμα δερματολογικά προβλήματα, η έλλειψη ιδιωτικότητας και η ελλιπής φροντίδα των ευάλωτων.
Στην Ελλάδα, οι αιτούντες άσυλο έκαναν λόγο «για άθλιες συνθήκες διαβίωσης», ενώ μία νεαρή γυναίκα ανέφερε ότι αναγκάστηκε να κοιμηθεί σε πάρκο, όπου έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Θετικό ρόλο στις χώρες που ερευνήθηκαν, σημειώνει η έκθεση, διαδραματίζουν πρωτοβουλίες από την κοινωνία των πολιτών και από εθελοντές, που βοηθούν στην ανάπτυξη δεσμών με τις τοπικές κοινωνίες.
Διαβάστε επίσης: Προσφυγικό : Κέντρα κλειστού τύπου στο Αιγαίο
Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τις αργές διαδικασίες για την απόδοση διεθνούς προστασίας, που εντοπίστηκαν και στις έξι χώρες. Οι χρονοβόρες διαδικασίες, σημειώνει ο FRA, έχουν αρνητικές συνέπειες στους αιτούντες, καθώς προκαλούν άγχος και ένταση και μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως διαταραχές ύπνου, απώλεια όρεξης, ακόμα και κατάθλιψη.
Οι μακρόχρονες διαδικασίες, εξάλλου, έχουν αντίκτυπο και στην καθημερινότητα των αιτούντων, καθώς αυτοί έχουν πιο περιορισμένη πρόσβαση σε δικαιώματα και υπηρεσίες σε σχέση με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
«Όσο περισσότερο ένα άτομο δεν έχει πλήρη πρόσβαση σε δικαιώματα και παροχές, ιδίως εκείνα που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση, τόσο πιο δύσκολο είναι αυτό να αναπληρώσει τη διαδικασία ενσωμάτωσης μόλις χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα», σημειώνει η έκθεση και παρατηρεί ότι οι αρνητικές συνέπειες μπορούν να αμβλυνθούν, εάν η διαδικασία ενσωμάτωσης όσων έχουν υψηλές πιθανότητες να λάβουν άσυλο ξεκινήσει ενόσω είναι σε εξέλιξη η εξέταση της αίτησής τους.
Εμπόδια στην οικογενειακή επανένωσηΕπίσης, διαπιστώνονται νομικά και πρακτικά εμπόδια στην οικογενειακή επανένωση. Από το 2015, αναφέρει η έκθεση, η Αυστρία, η Γερμανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει τις δυνατότητες οικογενειακής επανένωσης για τους δικαιούχους διεθνή προστασία.
Επίσης, στις πέντε από τις έξι χώρες (εκτός από τη Γερμανία) αναφέρθηκε έλλειψη πληροφόρησης για τις διαδικασίες που χρειάζονται για την οικογενειακή επανένωση.
Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι η απουσία των μελών της οικογένειας κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ψυχολογικά προβλήματα και στην παραβατικότητα. «Η οικογενειακή επανένωση αναγνωρίζεται ως ένας από τους βασικούς μηχανισμούς για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.
Η απουσία των μελών της οικογένειας και οι ανησυχίες για την ευημερία τους εμποδίζουν την αποτελεσματική συμμετοχή τους σε μαθήματα γλώσσας, στο σχολείο , στην κατάρτιση και στην εξεύρεση εργασίας», αναφέρει ο FRA και προσθέτει ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας «αποτρέπει τους λαθρεμπόρους και τις δευτερογενείς μετακινήσεις».
Ως προς την εκπαίδευση των παιδιών η έρευνα διαπιστώνει ότι οι προκλήσεις συνίστανται στην έλλειψη σχολικών δομών και δασκάλων γλώσσας και υποδεικνύει ότι θα λειτουργούσε θετικά η ένταξη των νεοαφιχθέντων παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα πολύ νωρίς και η έγκαιρη έναρξη των μαθημάτων γλώσσας.
Επίσης, η επαγγελματική κατάρτιση των αιτούντων άσυλο και η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας βοηθά στο να μην καταστούν οι δεξιότητές τους παρωχημένες, να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία και συμβάλλει στη μείωση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζόμενων στην ΕΕ.
Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι κατά τη μετάβαση από το καθεστώς του αιτούντα άσυλο σε αυτό του πρόσφυγα, τα άτομα στις χώρες που ερευνήθηκαν βιώνουν κενά στην προστασία των δικαιωμάτων και στην παροχή των υπηρεσιών και αυτό υπογραμμίζεται ότι υπονομεύει την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Ωστόσο, η κοινωνική υποστήριξη βοηθά τους νέους πρόσφυγες να ενσωματωθούν, επισημαίνεται.
Οι καλές πρακτικέςΗ έρευνα αναδεικνύει καλές πρακτικές στις χώρες που μελέτησε. Στην Ελλάδα αναδεικνύει τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών με εξαρτήσεις από το ΚΕΘΕΑ Mosaic, την προσφορά μαθημάτων εκμάθησης γλώσσας και επαγγελματικού προσανατολισμού από τοn δήμο Αθηναίων και την έκδοση από τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας εγκυκλίων που βελτίωσαν την πρόσβαση σε παροχές και υπηρεσίες υγείας.
Ο FRA καλεί τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, να περιορίσουν τη γραφειοκρατία που συνδέεται με την οικογενειακή επανένωση, να παρέχουν κατάλληλη στέγαση στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, να βελτιώσουν την ψυχιατρική περίθαλψη και να βελτιώσουν την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τζομπανάκη: Η επιστροφή της στην Ελλάδα και η αλλαγή στην εμφάνισή της – Είναι μια κούκλα (Photos)
- Mεταναστευτικό: Φτιάχνουν 6 κλειστά κέντρα στα νησιά- Αδειάζει η Μόρια
- Οδηγίες υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ για μηνιαία σημειώματα συντάξεων
- Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό – Πού δημιουργούνται κλειστά κέντρα
- Ποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι ο αρχαιότερος σε όλη την Ευρώπη;
- Οι υπερτροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο
- ΑΣΟΕΕ: Έσπασαν την κλειδαριά και ανακατέλαβαν το υπόγειο του πανεπιστημίου
- Γνωστός ηθοποιός αποκάλυψε πριν μερικές ώρες: «Χάσαμε το μωρό»
- Κατερίνη: Σήμερα το τελευταίο "αντίο" σε μάνα και κόρη – Τι κρύβει το προφίλ σε ρωσική ιστοσελίδα
- Kατέλαβαν ξανά το υπόγειο της ΑΣΟΕΕ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αστροναύτες : Αντιστροφή στην κυκλοφορία του αίματος και θρόμβωση
- Σάκης Αρναούτογλου : Νέα κακοκαιρία καθ'οδόν με κρύο και βροχές
- Μειώνεται στο 30% το πέναλτι για όσους εργάζονται
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο : Πότε έγινε το δικό μας αγαπημένο έθιμο
- Ιθάκη : Τον γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου «για το παιδί»
- Νοσοκομειακά μικρόβια : Αντοχή έως και 100% στα αντιβιοτικά
- Αλαλούμ στις μεταβιβάσεις και στις πωλήσεις ακινήτων
- Επιθέσεις από το Ισραήλ με ρουκέτες δέχεται η Συρία
- 19 Νοεμβρίου 1924 : Το άγνωστο στασιαστικό κίνημα των Λούφα – Ντερτιλή
- Προσφυγικό : Σοβαρά εμπόδια στην ένταξη προσφύγων σε έξι χώρες της ΕΕ
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Προσφυγικό : Σοβαρά εμπόδια στην ένταξη προσφύγων σε έξι χώρες της ΕΕ
- Μάβερικς – Σπερς 117-110 : Συγκλονιστική εμφάνιση από τον Ντόντσιτς
- Μειώνεται στο 30% το πέναλτι για όσους εργάζονται
- Ιθάκη : Τον γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου «για το παιδί»
- Αστροναύτες : Αντιστροφή στην κυκλοφορία του αίματος και θρόμβωση
- 19 Νοεμβρίου 1924 : Το άγνωστο στασιαστικό κίνημα των Λούφα – Ντερτιλή
- Παναγιώτης Ραφαήλ : Πότε θα λάβει τη γονιδιακή θεραπεία
- Google Doodle : Τιμά τη 200ή επέτειο του Μουσείου Ντελ Πράδο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καστελόριζο: Οι πρόσφυγες αναζητούν κατάλυμα ακόμα και σε εκκλησίες
- Ιθάκη: Τον σκότωσε επειδή πίστευε ότι ήταν ο εραστής της γυναίκας του – Τι λέει η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου – video
- Τελευταίο παιχνίδι με τη Μάλτα για τους Νέους
- Αυτή είναι η αλήθεια για την παραίτηση «βόμβα» συνεργάτη του Λιάγκα
- Με τρία χρόνια φυλακή για χρέη στο δημόσιο... κυκλοφορούσε ελεύθερος!
- Προσφυγικό: Έρχονται κλειστά κέντρα, αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα και 1.700 προσλήψεις
- Προσφυγικό: Ρεκόρ με 37.025 αιτούντες άσυλο στα νησιά