Προσωπεία

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ SOS για τα παιδιά και το Ιντερνετ

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν smartphone  πριν απ’ την ηλικία των 13 ετών αλλά ούτε και να έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το TikTok, το Instagram και το Snapchat πριν απ’ τα 18. Aυτό υποστηρίζουν γάλλοι ειδικοί στο πλαίσιο έκθεσης την οποία παρήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από επιστήμονες να

προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά, με βάση τις οποίες οι γαλλικές αρχές πρόκειται να λάβουν εν συνεχεία μέτρα για την προστασία των ανηλίκων. Ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι «μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες – ούτε καν της τηλεόρασης – ενώ κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών ή κινητό με πρόσβαση στο Διαδίκτυο πριν από τα 13. Οσο για τις ρυθμίσεις «γονικού ελέγχου», εκείνες κρίνονται συνήθως ανεπαρκείς.

ΤΣΑΝΓΚ ΖΑΝ Τολμάς να μιλήσεις; Φυλακή!

Ο αριθμός των συγγραφέων που φυλακίστηκαν στην Κίνα έχει ξεπεράσει τους 100, με σχεδόν τους μισούς να κρατούνται επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο. Το ζοφερό ορόσημο αποκαλύπτεται στο ευρετήριο Freedom to Write 2023, μια έκθεση που συνέταξε η Pen America και δημοσιεύτηκε χθες. Μεταξύ εκείνων που φυλακίστηκαν για διαμάχες είναι η δημοσιογράφος Τσανγκ Ζαν, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από το 2020, αφότου συνελήφθη για ρεπορτάζ τις πρώτες ημέρες της πανδημίας Covid-19 στην Ουχάν. Αρκετοί άλλοι συγγραφείς στο ευρετήριο Freedom to Write στοχοποιήθηκαν επειδή σχολίασαν τις πολιτικές της κυβέρνησης για τον Covid, όπως ο Σουν Τσινγκ, ο οποίος συνελήφθη αφότου επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της στην πανδημία.

Συνολικά 339 άτομα είναι φυλακισμένα παγκοσμίως επειδή εξέφρασαν τη γνώμη τους, αλλά η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 των φυλακισμένων συγγραφέων στον κόσμο, με 107 κρατούμενους για κάτι που έγραψαν.

ΣΟΥΝΤΑΡ ΠΙΤΣΑΪ Από το πάτωμα στα πούπουλα

Μεγαλώνοντας, ο Σουντάρ Πιτσάι κοιμόταν μαζί με τον μικρότερο αδερφό του στο πάτωμα του σαλονιού, σε ένα δυάρι διαμέρισμα στο Τσενάι της Ινδίας. Η οικογένειά του δεν είχε τηλεόραση, αυτοκίνητο, ούτε καν τρεχούμενο νερό στο σπίτι. Σήμερα, στα 51 του χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, μητρικής της Google, ετοιμάζεται να γίνει δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Πρακτικά, έχει πετύχει κάτι που πολύ λίγοι καταφέρνουν: Να γίνει δισεκατομμυριούχος χωρίς να έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Αυτές τις ημέρες άγγιξε το ποσό αυτό – μια εντυπωσιακή πορεία για τον Πιτσάι ο οποίος απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση στις ευκολίες της τεχνολογίας σε ηλικία 12 ετών, όταν η οικογένειά του πήρε το πρώτο της σταθερό τηλέφωνο.

Επί των ημερών του Πιτσάι, η Alhpabet έχει επεκτείνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της και έχει επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία θεωρεί «ευκαιρία που εμφανίζεται μία φορά σε κάθε γενιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα