Ρωσία: Η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Ρωσία θα προχωρήσει αύριο Παρασκευή και επίσημα στην προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, μια απόφαση που φέρνει μια νέα πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου. Το Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα, αποτελούν μία έκταση πάνω από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 15% του εδάφους της συνολικής έκτασης της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια το έδαφος των περιοχών που ενσωματώνει ο Πούτιν ισούται με το μέγεθος της Ουγγαρίας

ή της Πορτογαλίας.

Σχολιάζοντας την είδηση ο ο Shashank Joshi του Economist, αναφέρει πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη βίαιη προσάρτηση ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η απόφαση για προσάρτηση δεσμεύει τον Πούτιν να την υπερασπιστεί στο διηνεκές και να καταλάβει στρατιωτικά τα εδάφη που ενώ ενσωματώνει δεν έχει θέσει υπό τον έλεγχό του. Τον εμποδίζει ακόμα να επιστρέψει εδάφη στην Ουκρανία ως μέρος ενός διακανονισμού. Και αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης».

Διαβάστε επίσης:  Στόλτενμπεργκ: Θα δοθεί αποφασιστική απάντηση σε τυχόν πλήγματα στις καίριες υποδομές μελών του ΝΑΤΟ

A point of no return. Largest forcible annexation of European territory since WW2. Commits him to defend it in perpetuity & capture the parts of it he doesn’t occupy (lots). Prevents him giving it back to Ukraine as part of a settlement. And increases risk of escalation. https://t.co/ks8EGOMyCx

— Shashank Joshi (@shashj) September 29, 2022

Η φάση που δεν χωρούν ελιγμοί

Αρκετοί αναλυτές επεσήμαναν από την αρχή σχετικά του πολέμου στην Ουκρανία ότι ο κίνδυνος όσο συνεχίζεται η σύγκρουση είναι η ρωσική ηγεσία να φτάσει σε ένα σημείο που να μην έχει τη δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών και να επιδιώξει πάση θυσία τη νίκη. Η επιδίωξη της νίκης ή της μη ήττας της Ουκρανίας ήταν επίσης διακύβευμα για τη Δύση που όλους αυτούς τους μήνες βρέθηκε αντιμέτωπη με διαφωνίες στους κόλπους της για το πόσο αποφασιστικά θα πρέπει να στηρίξει το Κίεβο.

Διαβάστε επίσης:  Ρωσία: Ο Πούτιν θα ανακοινώσει σε διάγγελμα την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας

Φαίνεται πως τώρα η επιλογή και για τις δύο πλευρές είναι πλέον μόνο μία. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Είναι κοινός τόπος πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε μία ακόμα πιο επικίνδυνη φάση, με την πυρηνική απειλή να επανέρχεται διαρκώς έστω και σε επίπεδο ρητορικής. Η επιτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας με τη βοήθεια της Δύσης και η δύσκολη θέση που ήρθε ο Πούτιν, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας.

Περισσότερο αίμα

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί τον πυρηνικό εκβιασμό της Μόσχας και ότι προτίθεται να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει, σημειώνοντας ότι έχουν απευθύνει πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις στο Κρεμλίνο να μην κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση με τη χρήση ισχυρών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής επιλογής.

Ο Πούτιν, όταν εκτόξευσε την απειλή περί πυρηνικών, δήλωσε ευθέως πως «δεν πρόκειται για μπλόφα». Μπορεί να είναι μπλόφα, αλλά ο Ρώσος πρόεδρος θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να διατηρήσει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Θα μπορούσε να κλιμακώσει τους στρατηγικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ωστόσο η εικόνα από πολλές πόλεις της Ουκρανίας δείχνει ότι ήδη έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές αυτό το όπλο. Θα μπορούσε να στραφεί σε χημικά ή βιολογικά όπλα, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο τόσο κοντά στα σύνορα της ίδιας της Ρωσίας, ενώ θα πυροδοτούσε και μια ιδιαίτερα ισχυρή διεθνή απάντηση.

Φτάνουμε, έτσι, στο ζήτημα των πυρηνικών, μια επιλογή μέχρι πρόσφατα αδιανόητη. Και αυτή, όμως, ενέχει πολλά ρίσκα για τον Πούτιν, πέρα από τα πιθανά στρατιωτικά αντίποινα του ΝΑΤΟ.

Το σίγουρο είναι ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται και κλιμακώνεται ενώ η διπλωματική λύση μοιάζει πολύ μακρινή αν όχι αδύνατη.

Keywords
Τυχαία Θέματα