Σάρα Βάγκενκνεχτ: Μπορεί η «Συμμαχία» της να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη;

Από της αρχές της χρονιάς ο πολιτικός χάρτης της Γερμανίας εμπλουτίστηκε με ένα νέο κόμμα: «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) είναι το όνομά του, το μόνο κόμμα στη Γερμανία που φέρει το όνομα της πολιτικής προσωπικότητας που το ίδρυσε: η Σάρα Βάγκενκνεχτ. Προήλθε από τη διάσπαση της μετακομμουνιστικής Αριστεράς (Die Linke), όταν η Σάρα Βάγκενκνεχτ μαζί με το ένα τρίτο περίπου των βουλευτών του κόμματος αποχώρησαν για να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα.

Από την πρώτη στιγμή το κόμμα της Βάγκενκνεχτ εμφάνισε σημαντική δυναμική κυρίως στα ανατολικά ομόσπονδα

κρατίδια της Γερμανίας. Το 40% των Ανατολικογερμανών δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το κόμμα της Βάγκενκνεχτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Αλενσμπαχ». Θεωρούν δική τους την 55χρονη Ανατολικογερμανίδα Βάγκενκνεχτ που ζει στο μεταξύ με τον σύζυγό της, πρώην πρόεδρο του SPD, Οσκαρ Λαφοντέν, στο Ζααρμπρίκεν στα σύνορα με τη Γαλλία. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, με τα παγγερμανικά ποσοστά του πάνω από το πλαφόν του 5% το νέο κόμμα έμπαινε άνετα στην Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ο γνωστός πολιτειολόγος Χέρφριντ Μίνκλερ, εκτιμά στην εφημερίδα «Τάγκεσσπίγκελ» ότι «το κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα αλλάξει εκ θεμελίων τον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας, καθώς αλιεύει ψηφοφόρους από την Ακρα Αριστερά μέχρι την Ακρα Δεξιά». Το φθινόπωρο έρχονται περιφερειακές βουλευτικές εκλογές σε τρία κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. Κυρίως στη Σαξονία και Θουριγγία, όπου το ακροδεξιό AfD είναι πρώτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη τοπικών κυβερνήσεων στη Δρέσδη και την Ερφούρτη.

Η πρώτη δοκιμασία στην κάλπη θα είναι οι ερχόμενες ευρωεκλογές. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για ένα κόμμα που έχει μόλις τέσσερις μήνες στην πολιτική αρένα; «Στη Γερμανία έχουμε μία κυβέρνηση άκρως αντιδημοφιλή, που πήρε πολλές λανθασμένες αποφάσεις, η γερμανική οικονομία είναι σε κρίση, είχαμε υψηλό πληθωρισμό τα προηγούμενα χρόνια που βίωσαν οι πολίτες. Αυτά οδηγούν πολλούς δυσαρεστημένους πολίτες στο ακροδεξιό AfD που διπλασιάστηκε από το 10% στο 20%. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε την ίδρυση ενός νέου κόμματος, καθώς η Αριστερά δεν μπόρεσε να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους πολίτες», εξηγεί η Βάγκενκνεχτ στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο (VAP).

«Το μυστικό της επιτυχίας συμπυκνώνεται σε δύο λέξεις: Κυβερνητικός συνασπισμός», συμπληρώνει και ο Φάμπιο ντε Μάζι, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του νέου κόμματος. Ο 44χρονος νυν ευρωβουλευτής θυμίζει ότι πρωτοεκλέχτηκε το 2014 στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης. «Τότε είχε κερδίσει στην Ελλάδα ένα αριστερό κόμμα με την ελπίδα ότι θα ανακόψει τη μοιραία πολιτική περικοπών σε συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις. Σήμερα αυτό το κόμμα έχει ως πρόεδρο έναν εφοπλιστή, πολυεκατομμυριούχο, που σε δηλώσεις του χαιρέτισε την πολιτική της ΜέρκελΤσίπρα και έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διότι έριξε πολλά χρήματα σε εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα, έφερε πολλά νέα μέλη στο κόμμα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανακάμψει», λέει ο Ντε Μάζι.

Η Βάγκενκνεχτ στηλιτεύει τη «λάιφσταϊλ» Αριστερά που απομακρύνθηκε από τις παραδοσιακές της αξίες. Ταυτόχρονα δεν έχει αναστολή να προσεγγίσει το ακροατήριο του ακροδεξιού ΑfD. «Δεν είναι άτομα που ενστερνίζονται ακροδεξιές θέσεις, αλλά είναι άκρως δυσαρεστημένοι με την πολιτική εξέλιξη της Γερμανίας και δεν μπορούν να εκφραστούν διαφορετικά», λέει η Βάγκενκνεχτ. «Το AfD κάνει πολιτική για τα ανώτατα στρώματα, αλλά εργαλειοποιεί τη δυσαρέσκεια των πολλών που αναζητούν μία εναλλακτική επιλογή – αυτή είμαστε εμείς», συμπληρώνει η Μοχάμεντ Αλι, πρώην συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς.

Η στόχευση στη δεξαμενή του AfD δεν είναι πολιτικός αμοραλισμός. Οι θέσεις του BSW για τη Ρωσία, τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σχεδόν ταυτόσημες με του ακροδεξιού AfD, όπως και ο έντονος ευρωσκεπτικισμός. «Οι κυρώσεις στη Ρωσία βλάπτουν την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία», λέει η Βάγκενκνεχτ. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει «ψηφιακή αποικία των ΗΠΑ». Θέλει μία «κυρίαρχη Ευρώπη» που δεν θα είναι «υποχείριο των ΗΠΑ», εκτός των σχέσεων με τις ΗΠΑ θα έχει «καλές σχέσεις με την Κίνα» και βεβαίως «θα επιχειρήσει καλή συνεργασία με τη Ρωσία». Οι διαφορές με το AfD είναι μόνο στη λεκτική διατύπωση. Το κόμμα της είναι «μία πραγματική σοβαρή, εναλλακτική επιλογή, χωρίς την Ακροδεξιά και τους ναζί του AfD», λέει η Βάγκενκνεχτ.

Μόνο στο θέμα της μετανάστευσης η ηγεσία του κόμματος κατάλαβε ότι η γραμμή να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας στους μετανάστες, εύκολα μπορεί να τους φέρει δίπλα στην ξενοφοβική συνθηματολογία του ακροδεξιού AfD. Για αυτό και ενόψει των ευρωεκλογών αποφεύγουν συστηματικά να θεματοποιούν το Μεταναστευτικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα