Σαρηγιάννης: 200 κρούσματα στην Αττική στο τέλος του μήνα με αυστηρό lockdown

Yπέρ του αυστηρού lockdown στην Αττική τοποθετήθηκε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε πως οι ειδικοί είχαν προτείνει ολικό lockdown για δυο εβδομάδες στην Αττική από την προηγούμενη Παρασκευή.

Σχετικά με τα κρούσματα των επόμενων ημερών, ανέφερε πως αν εφαρμοστεί το ολικό lockdown

στην Αττική τότε θα δούμε μια μείωση.

«Μπορεί να οδηγήσει την Αττική κάτω από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο MEGA

Ανέφερε επίσης πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την εξέλιξη των μεταλλαγμένων στελεχών. Πρέπει να την αναχαιτίσουμε τώρα ώστε να έχουμε πιο φυσιολογική Άνοιξη».

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα πρέπει να κρατήσει το lockdown για τρεις βδομάδες, αν και οι τέσσερις θα έφερναν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αναμένουμε κορύφωση του 3ου κύματος τον Μάιο

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε μονόδρομο το lockdown για την Αττική, καθώς χτύπησε «κόκκινο» ο αριθμός των διασωληνωμένων που είναι ο πρώτος δείκτης που παρακολουθούν οι επιστήμονες.

Πρόσθεσε ότι με ένα αυστηρό lockdown δύο – ακόμη και τριών – εβδομάδων στην Αττική, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα 200-250 κρούσματα την ημέρα στο τέλος του μήνα. Μετά, όταν θα ανοίξουμε πάλι, θα υπάρξει βέβαια αύξηση, αλλά θα είναι πιο αργή και πιο διαχειρίσιμη. Επιπλέον, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η τηλεργασία στο 70% για να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης.

Για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμη περιθώρια, αν και θα βοηθούσε ένα περιορισμένου τύπου lockdown γιατί υπάρχει αυξητική τάση.

Όσον αφορά στο τρίτο κύμα, με τα τωρινά δεδομένα η κορύφωσή του αναμένεται στα τέλη Απριλίου με Μάιο. Η κορύφωση αυτή θα είναι λίγο μικρότερη από αυτή του Νοεμβρίου, καθώς ο καλός καιρός και οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν.

Επίσης, ο καθηγητής εξέφρασε αισιοδοξία ότι το τρίτο κύμα θα έχει αργή αύξηση και γρήγορη αποκλιμάκωση.

«Αν δεν παίρναμε μέτρα, οι μεταλλάξεις θα μας έφταναν στα 6.000 κρούσματα»

Εξάλλου, ερωτώμενος από το Sputnik γιατί οδηγούμαστε σε τόσο αυστηρό, τύπου Μαρτίου lockdown όταν τα κρούσματα σήμερα είναι 1.526 ενώ κάποιες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου ήταν διπλάσια, ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε ότι μετά τον Φεβρουάριο θα υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση οπότε η σωστή στιγμή για να ανακοπεί η αυξητική τάση είναι τώρα.

«Εμείς λέγαμε ότι θα φτάσουμε κατά μέσο όρο στα 1.500 – 1.600 κρούσματα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και περαιτέρω. Οπότε αν πάρει κάποιος αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα είναι η σωστή στιγμή με την έννοια του προληπτικού, διότι τα δεδομένα δεν είναι όντως τόσο χάλια αλλά πηγαίνουν στο χάλια. Οπότε είναι σωστό να παρθεί τώρα και για να μην φτάσουμε στο χάλια (σ.σ. εννοεί εκτόξευση αριθμού κρουσμάτων) και για έναν άλλο λόγο πιο σημαντικό, σε βάθος χρόνου πρέπει αν όχι να καταπνίξουμε τουλάχιστον να αναχαιτίσουμε τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών τα οποία θα είναι καθοδηγητές της πανδημίας» είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις εξέφρασε την αγωνία του ότι μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος καθώς όπως είπε ακόμη δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών αλλά μπορεί, αν δεν παρθούν μέτρα τώρα να φτάσουμε στα 6.000 κρούσματα την ημέρα.

«Αν αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει και δεν έχουμε εμβολιασμούς σε ικανοποιητικό χρόνο οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύ πιο σφοδρό τρίτο κύμα να πάμε σε 6.000 κρούσματα, αν δεν παίρναμε μέτρα. Προφανώς θα παίρναμε μέτρα γιατί αλλιώς θα σπάσει το σύστημα υγείας αλλά το θέμα δεν είναι να φτάσει σε αυτό το σημείο» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Keywords
Τυχαία Θέματα