Σχέδιο για τη δημιουργία Bad Bank που θα απορροφήσει κόκκινα δάνεια 40 δισ. ευρώ

Σε τροχιά υλοποίησης ακόμα και εντός του 2021 βρίσκεται η bad bank για τη μείωση των κόκκινων δανείων καθώς χθες εστάλη η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ ) στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα.

Προσδοκάται

πως με τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company) θα μπορούσαν να απορροφηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ και το πλεονέκτημα, σύμφωνα με την ΤτΕ, έγκειται στη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών που είναι τα παλαιά κόκκινα δάνεια ύψους 58,7 δισ. ευρώ - όπως και τα νέα ως απόρροια της πανδημίας - και να μειώσει τις απαιτήσεις από την αναβαλλόμενη φορολογία στα κεφάλαια των τραπεζών που ανέρχεται στο 55% του συνολικού κεφαλαίου και στο 60% στο βασικό κεφάλαιο (Tier1).

Πλέον, η προώθηση και η υλοποίηση της AMC έχει περιέλθει στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, καθότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, παράλληλα με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», μέσα στο 2021. Αντίστοιχες εταιρείες έχουν λειτουργήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ιρλανδία και Ισπανία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση κινείται στους παρακάτω 5+1 άξονες:

Mεταφορά στη bad bank σε ποσοστό μέχρι το 100% του υφιστάμενου αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), καθώς και των νέων από την πανδημία.Κατάρτιση συναλλαγών τιτλοποιήσεων αμιγώς με όρους αγοράς με τη διάθεση του μεγαλύτερου τμήματος των υπό έκδοση τίτλων σε επενδυτές, επιταχύνοντας την εξυγίανση των τραπεζών.Διαφοροποίηση των πηγών αποζημίωσης που λαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο  σε αντιστάθμιση για τη χορήγηση εγγύησης.Προσδιορίζει ότι οι ενδεχόμενες ζημίες που σχετίζονται με το υφιστάμενο απόθεμα ΜΕΔ καταλογίζονται στις τράπεζες και καλύπτονται αποκλειστικά από αυτές και όχι από τον φορολογούμενο.Αναλώνει, για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, το τμήμα των εποπτικών τους κεφαλαίων, το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναβαλλόμενη οριστική και εκκαθαρισμένη φορολογική απαίτηση, με την ενεργοποίηση μηχανισμού συμψηφισμού με ενδεχόμενες ζημίες.Διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα με τη χορήγηση της δυνατότητας σταδιακής καταβολής του κόστους εξυγίανσης σε βάθος πενταετίας, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για έναν ομαλό οδικό χάρτη επαναφοράς σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος
Keywords
Τυχαία Θέματα