Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ηφαίστειο» – Τι είπε ο Παπανικολάου

Σταθερά συνεχής είναι η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, με τους ειδικούς να εξακολουθούν να μελετούν το φαινόμενο.

Οι επιστήμονες φαίνεται ότι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, μην αποκλείοντας έναν μεγαλύτερο σεισμό.

Τι ανέφερε ο Δημήτρης Παπανικολάου

«Όσο εξελίσσεται το φαινόμενο και παρατηρούμε διάφορα σημεία της γεωδυναμικής διεργασίας, άλλοτε τα φουσκώματα που τα μετράμε με τα GPS, άλλοτε το είδος των σεισμών

και όλα τα φαινόμενα που είναι συνοδά σε αυτήν τη διέγερση, έχουμε απόψεις από συναδέλφους οι οποίοι εστιάζουν σε κάποια από τις παραμέτρους αυτές και φτάνουν μερικές φορές και σε πιο ακραία φαινόμενα. Πιστεύω ότι έχουμε παραμείνει σε αυτήν τη διαδικασία που την έχουν ονομάσει σμηνοσειρά», τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο MEGA.

Όπως λέει ο ίδιος:

«Φυσικά και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο δεν έχει διεγερθεί το ρήγμα της Ανύδρου που είναι αυτό που μπορεί να δώσει το μέγεθος 6, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πιθανότητα».

«Το κύριο θέμα είναι ότι έχουμε μια μαγματική διαδικασία βάθους και όχι ηφαιστειακή διαδικασία επιφανείας. Είναι σαφές ότι κάτω από την Άνυδρο έχουμε φαινόμενα βάθους», προσθέτει.

«Δεν υπάρχει περίπτωση αυτήν την στιγμή να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ηφαίστειο σε έναν χώρο που δεν έχει από πάνω του κανένα ηφαιστειακό δείγμα, καμία δομή και καμία μορφολογία», σημειώνει.

Οι πιο πρόσφατοι μεγάλοι σεισμοί κοντά στην Σαντορίνη

Στον ρυθμό των Ρίχτερ συνεχίζει η Σαντορίνη καθώς νέος σεισμός μεγέθους 5,1 σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού στις 09:49.

Η σεισμική δόνηση με εστιακό βάθος 15,1 χιλιόμετρα έγινε αισθητή και στην Αττική.

Τρία λεπτά νωρίτερα καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Στις 01:08 της Δευτέρα σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα