Σεπόλια: Η 12χρονη παλεύει μόνη με εφιάλτες και ενοχές

Η 12χρονη από τα Σεπόλια, η υπόθεση της οποίας μοιάζει να πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά τις αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», όσο καιρό εμείς, δημοσιογράφοι, πολίτες – μήπως και οι Αρχές; – έχουμε ξεχάσει την συγκλονιστική περίπτωση του κοριτσιού, που έπεσε θύμα βιασμών και μαστροπείας, ζει με εφιάλτες και ενοχές, φορώντας μια κουκούλα στο κεφάλι για να κρύβει το πρόσωπό της από τους περαστικούς, αν και σπανίως βγαίνει πια από το σπίτι…

Στους εφιάλτες της βλέπει κυρίως τον Ηλία Μίχο, τον εγκέφαλο του κυκλώματος μαστροπείας της μικρής, αλλά και βιαστή

της. Όσο για τις ενοχές της, αυτές αφορούν στην μητέρα της, που κατηγορείται για το αδίκημα της διακεκριμένης μαστροπείας εις βάρος του παιδιού της, για την προφυλάκιση της οποίας νιώθει υπεύθυνη η 12χρονη, παρότι ουδέποτε την κατηγόρησε για κάτι στις καταθέσεις της.

Θα περίμενε κανείς, τώρα που η μικρή βρίσκεται πια στο ασφαλές περιβάλλον της θείας της, εκτός Αθηνών, της γυναίκας που πρώτη ανακάλυψε την κακοποίηση της ανηψιάς της από τον Ηλία Μίχο, όχι φυσικά να συνέλθει και να διασκεδάζει μετά από όσα συνειδητοποίησε και η ίδια ότι της έχουν συμβεί, αλλά τουλάχιστον να έχει την ψυχολογική στήριξη εκείνη που θα την βοηθήσει να αντέξει και – κάποια στιγμή – να ξανασταθεί στα πόδια της.

Και όμως, την ώρα που δεν θέλει να πάει ούτε στο σχολείο γιατί φοβάται ότι θα την αναγνωρίσουν και κάθε βράδυ βλέπει εφιάλτες, η δικηγόρος της, Ασπασία Ταραχοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, κατήγγειλε ότι το κορίτσι έχει βρεθεί εδώ και τρεις μήνες χωρίς ψυχολογική υποστήριξη.

«Τώρα συνειδητοποιεί η 12χρονη τι ακριβώς έχει συμβεί»

Η δικηγόρος σημειώνει ότι ψυχολόγοι βρέθηκαν κοντά της μόνο στις καταθέσεις της και όταν την καλούσαν επανειλημμένα να αναγνωρίσει υπόπτους.

Και προσθέτει ότι «είναι σε πάρα πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Κλαίει συνέχεια, δεν κοιμάται, έχει εφιάλτες, δεν θέλει να βγει έξω. Είναι κλεισμένη μέσα σε ένα σπίτι», είπε η κυρία Ταραχοπούλου, τονίζοντας ότι η 12χροη «θέλει να τιμωρηθούν όλοι αυτοί που της έκαναν ό,τι της έκαναν».

Η Ασπασία Ταραχοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από την καταγγελία μέχρι και σήμερα, την 12χρονη δεν την έχει δει ψυχολόγος. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Ούτε στο Χαμόγελο του Παιδιού που ήταν είχε ψυχολόγο… Κανένας και ποτέ δεν ήταν δίπλα της να την υποστηρίξει ψυχολογικά, όσο πηγαινοερχόταν στη ΓΑΔΑ.

»Δεν υπάρχει κοινωνική πρόνοια, δεν υπάρχει κράτος. Δεν μπορεί να αφήνεται αυτή η 12χρονη στην τύχη της. Αυτή τη χρονιά χρειάζεται διδασκαλία κατ’ οίκον, να πάει του χρόνου σε σχολείο. Χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη τόσο η ίδια, όσο και ο άνθρωπος που την φροντίζει, αλλά και τα άλλα παιδιά».

«Δεν έχει καμία ψυχολογική υποστήριξη»

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο και για τον άνθρωπο που την φροντίζει, να γνωρίζει τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθεί και να της μιλήσει, να την ‘ανοίξει’. Δεν έχει καμία ψυχολογική υποστήριξη», επανέλαβε η δικηγόρος της 12χρονης, για να σημειώνει ότι το παιδί έχει επικοινωνία με την μητέρα του.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απουσία ουσιαστικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, η δικηγόρος απάντησε με νόημα: «Να ρωτήσουμε την κυρία Μιχαηλίδου».

Η Ασπασία Ταραχοπούλου, τέλος, επισήμανε ότι «η κυρία εισαγγελέας Ανηλίκων, στην παραγγελία που εξέδωσε, λέει ρητά ότι πρέπει να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη της 12χρονης, όλων των παιδιών και των ανθρώπων που τα φροντίζουν. Γιατί και αυτοί δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτά τα παιδιά, που έχουν υποστεί τέτοια ψυχολογική πίεση».

«Η καθυστέρηση των ερευνών θυμίζει την υπόθεση Λιγνάδη»

Παράλληλα, η δικηγόρος της 12χρονης καταγγέλλει σημαντική καθυστέρηση στις έρευνες για την υπόθεση.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο», σημείωσε ότι διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση στις έρευνες.

«Η 12χρονη ήξερε και το είχε πει πως ο Μίχος είχε και δεύτερο τηλέφωνο με ιδιωτικό ‘πελατολόγιο’. Όμως η καθυστέρηση των ερευνών θυμίζει την υπόθεση Λιγνάδη», είπε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Από την αρχή καθυστέρησαν ακόμα και στη σύλληψη του Μίχου. Μόνο την τελευταία φορά που είχα πάει στην ΓΑΔΑ και είχα προειδοποιήσει ότι θα καταθέσω μήνυση, αποφάσισαν να τον συλλάβουν την επόμενη ημέρα. Και μέχρι σήμερα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση και πιθανότατα δεν έγινε έρευνα ούτε στον οίκο ανοχής που αναγνώρισε το παιδί ούτε στα Airbnb».

Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν ζητήσει την αποφυλάκιση της μητέρας. «Σήμερα, πήγα στον εισαγγελέα. Μου κάνει εντύπωση ότι έχουμε προφυλακισμένη μια μάνα, όταν το παιδί της έξω κλαίει και οδύρεται, όπως και τα αδέρφια του. Περιμένουμε να αποφυλακιστεί η μητέρα και να δοθεί στο παιδί ψυχολογική συμπαράσταση και στην οικογένεια οικονομική. Όχι από ιδιώτες, χρειάζεται κρατική μέριμνα. Οι άνθρωποι δεν κάνουν ελεημοσύνη».

Λύτρας: «Βλέπω μία ολιγωρία στις έρευνες»

Για την πορεία των ερευνών της υπόθεσης μίλησε και ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση της μητέρας της.

«Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει τόσες μέρες, να έχουμε καταθέσει μία προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησης και να μην έχουμε λάβει ακόμη απάντηση», τόνισε ο κ. Λύτρας αναφερόμενος στην υπεράσπιση της μητέρας της 12χρονης.

Συνέχισε επισημαίνοντας το γεγονός πως το ανήλικο θύμα δεν έχει μιλήσει ακόμη με ψυχολόγο, με την πρόφαση πως πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο για τις τυχόν νέες καταθέσεις.

«Η ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται το παιδί είναι συγκεκριμένη, ο ειδικός ξέρει πώς θα προσεγγίσει το παιδί και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συσχετιστεί με τα όσα έχει καταθέσει ή θα καταθέσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποκάλυψε πως η ανήλικη, που βρίσκεται πλέον με τη θεία της στην Λευκάδα, αναζητά συνεχώς τη μητέρα της, διερωτάται συνέχεια γιατί βρίσκεται στη φυλακή και δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με τα όσα βίωσε στα χέρια του Ηλία Μίχου.

«Ακούγαμε στην αρχή για 213 άτομα, για ολόκληρο κύκλωμα… Εγώ έχω δει ξαφνικά να έχουν σταματήσει οι έρευνες, λες και πιάσαμε τον Μίχο και άλλους πέντε. Αυτά τα 213 άτομα έχουν ελεγχθεί;», δήλωσε ο δικηγόρος.

Και ο κ. Λύτρας δήλωσε πως, βάσει στοιχείων, υπάρχει και ένα δεύτερο κινητό του Ηλία Μίχου, με πολλά στοιχεία ανδρών, το οποίο ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί ακόμη.

«Βλέπω μία ολιγωρία. Δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο θέμα, με παιδοβιαστές, παιδόφιλους, και να μην έχουν συλληφθεί, ή αν μη τι άλλο να μην έχουν κάνει καταθέσεις χθες», κατέληξε ο δικηγόρος.

«Έχει εξαφανίσει το κινητό με τα στοιχεία των ανδρών»

Και η θεία του κοριτσιού, με την οποία ζει πλέον η 12χρονη, μιλώντας αποκλειστικά στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο MEGA, κάνει ειδική μνεία στο κινητό του κατηγορούμενου Ηλία Μίχου, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξαφανιστεί. Μαζί με αυτό και τα στοιχεία των ανδρών που βίαζαν την 12χρονη.

«To τηλέφωνο, στο οποίο είχε τα περισσότερα στοιχεία, δεν το βρήκανε. Γιατί όταν ένα μήνα τον αφήνεις έξω, ενώ εμείς τον είχαμε προειδοποιήσει, χωρίς να γνωρίζουμε βέβαια τι έπρεπε να γίνει, το εξαφάνισε. Είναι το τηλέφωνο που έκανε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που πήγαινε το παιδί στα σπίτια. Υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω, υπάρχουν και άλλοι μάλλον, για να μην πω πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν έχει γίνει τίποτα με αυτούς», λέει.

Και αποκαλύπτει: «Το παιδί ήξερε ακριβώς τα τηλέφωνά του. Όπως λέει, λείπει ένα τηλέφωνο που δεν το βρήκανε, το οποίο μ’ αυτούς μιλούσε για τα σπίτια που πήγαινε. Αν δεν βρούνε λοιπόν αυτό το τηλέφωνο ή τις επαφές, δεν θα βρεθούν ποτέ οι άνδρες, στα σπίτα των οποίων πήγε. Υπάρχουν και άλλα άτομα, σε ένα τηλέφωνο που βρήκανε της μικρής, που ήταν σπασμένο. Η μικρή μου είπε ότι ‘εκεί θεία υπάρχουν και άλλοι’. Είχε κάνει δύο φορές επαναφορά και από την αστυνομία είπαν ότι δεν μπορούν να βρούν τα στοιχεία. Ένα χάκερ να βάλεις, θα στα βρει όλα!».

«Δεν έχουμε καμία υποστήριξη»

Η γυναίκα που πρώτη ανακάλυψε την κακοποίηση της ανηψιάς της από τον Ηλία Μίχο αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση της 12χρονης.

Όπως τονίζει, η μικρή είναι ακόμα σε σοκ και κλαίει όλη μέρα, ενώ έχει ανάγκη στήριξης από ειδικούς, καθώς «μέχρι τώρα, η στήριξη που έχει από ψυχολόγους είναι ανύπαρκτη».

«Δεν έχουμε κανένα ψυχολόγο και καμία υποστήριξη ή να μας πουν ότι θα το φροντίσουν και θα φέρουν. Είναι τραγικό αυτό! Έχει αφεθεί ένα παιδί σ΄αυτή την κατάσταση και ξέρει κιόλας τι συμβαίνει. Μιλάει τώρα με την μαμά της, με παίρνει εμένα τηλέφωνο, αλλά δεν διανοείστε τώρα… δεν μπορώ να σας το εξηγήσω.

»Στα κανάλια λένε ότι έχει ψυχολογική υποστήριξη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όταν το είπα στην εισαγγελέα, πήρε η ίδια τηλέφωνο τους ιθύνοντες και της είπαν ότι δεν μπορούν να ορίσουν ψυχολόγο από το νόμο, γιατί το παιδί δίνει καταθέσεις και πρέπει να είναι ανέπαφο από ψυχολογική υποστήριξη.

»Είναι να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο! Αυτά είναι ανεπίτρεπτα», καταγγέλλει.

Ακόμα, τονίζει ότι η οικογένεια του κοριτσιού είναι σε άθλια κατάσταση και αποκαλύπτει πως και η γιαγιά του παιδιού είχε πει πως δεν της άρεσε που πήγαινε για δουλειά στο μαγαζί του κατηγορούμενου. Όσο για την μικρή, έχει ενοχές για την μητέρα της, που βρίσκεται στη φυλακή.

«Να ξέρουνε τα παιδιά ότι η μάνα τους είναι έξω, ότι μπορεί να έρθει να τα δει. Είναι αλλιώς η ψυχολογία του παιδιού να ξέρει ότι η μάνα του δεν είναι στην φυλακή και πόσο μάλλον όταν νιώθει υπεύθυνο αυτό το παιδί γι’ αυτό που συμβαίνει», αναφέρει.

«Δεν κοιμάται τα βράδια»

Στη συνέχεια της συνέντευξής της στο Live News, η θεία της 12χρονης εξομολογείτε ότι η μικρή δεν κοιμάται, κλαίει συνέχεια και είναι σε άθλια κατάσταση:

«Δεν κοιμάται. Το βράδυ δεν υπάρχει ύπνος. Έρχεται μαζί μου στο κρεβάτι μου, κλαίει συνέχεια, της λέω αγάπη μου, προσπαθώ να της μιλήσω. Χάλια είναι. Προσπαθώ συνέχεια να της λέει ότι η μαμά της θα βγει από τη φυλακή και ότι έχει γίνει λάθος από την αστυνομία.  Βλέπει εφιάλτες συνέχεια με αυτό τον άνθρωπο. Έχει το βάρος πάνω της ότι φταίει αυτή που είναι η μαμά της στη φυλακή».

Keywords
εφιαλτες, σεπολια, αθηνα, ΑΝΤ1, γαδα, ρητά, συλληψεις, live, news, mega, σοκ, ιθύνοντες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, ρητά, αστυνομια, γυναικα, δουλεια, θεμα, λευκαδα, μητερα, τηλεφωνο, τυχη, χαμογελο του παιδιου, ψυχολογια, ωρα, mega, news, αγαπη, ανθρωπος, βγαινει, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερο, δοθει, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερχεται, χακερ, ιδια, υποθεση, ισχυει, θυμιζει, ιθύνοντες, οικο, υπνος, κινητο, κυρια, λαθος, λειπει, λυτρας, μαμα, μεριμνα, μηνες, μοιρα, μνεια, μηνυση, νικο, νοημα, οικογενεια, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πηγαινε, συνεχεια, συλληψη, σοκ, σπιτια, σχολειο, φυλακη, φυσικα, φταιει, φορα, χαμογελο, ψυχολογικα, ψυχολογοι, ασχημη, κρεβατι, μεινει, μοιαζει, ολη μερα, ποδια, ψυχολογος, θεια, χερια, γιαγια
Τυχαία Θέματα