Σφαγή 260 αμάχων στην πόλη Χομς της Συρίας

Το καθεστώς της Δαμασκού ανακοίνωσε πως οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Χομς το βράδυ της Παρασκευής έπεσαν θύματα ενόπλων.

«Οι άμαχοι, εικόνες των οποίων μετέδωσαν δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα, ήταν πολίτες που απήγαγαν και σκότωσαν ένοπλοι», διευκρίνισε το καθεστώς, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Το καθεστώς της Δαμασκού διέψευσε ότι ο συριακός στρατός σφυροκόπησε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, όπως μετέδωσε
το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

«Πηγή των μέσων ενημέρωσης διαψεύδει το σφυροκόπημα από τον στρατό ορισμένων συνοικιών της Χομς, όπως μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία παρακινούν σε βίαιες πράξεις», τόνισε ο πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του που διαρκεί 11 μήνες, πρόκειται να ανατραπεί, αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι «μακρά και αιματηρή» καθώς έχει τη στήριξη του Ιράν, υποστήριξε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συνεδρίου του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αγιαλόν είπε ότι η υποστήριξη που διαθέτει ο Άσαντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ίσως παρατείνει την εξουσία του.

Δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ονομαστικά, ωστόσο ήταν προφανές ότι αναφερόταν στη Ρωσία και στην Κίνα.

«Ο Άσαντ δεν αντιμετωπίζει δυστυχώς καμιά πραγματική πρόκληση από την διεθνή κοινότητα καθώς η υπόθεσή του έχει απαγορευτεί να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξαιτίας κάποιων μελών του ΣΑ, και επειδή συνεχίζει να λαμβάνει υλική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από τους Αγιατολάδες στο Ιράν και της Χεζμπολάχ», είπε ο Αγιαλόν.

«Έτσι, έχοντας αυτούς τους δύο πολιτικούς πόρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στρατιωτικούς πόρους στο Ιράν, δυστυχώς μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρότι έχασε τη νομιμότητά του και κάποια στιγμή τελικά θα πέσει, αλλά μπορεί να είναι μια μακρόχρονη και αιματηρή διαδικασία».

Ο Αγιαλόν πρόσθεσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να παρέχει όπλα στη Συρία διότι αυτό θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ρωσική εφημερίδα ανέφερε την 23η Ιανουαρίου πως η Ρωσία συνήψε μια σύμβαση με τη Συρία για την πώληση περίπου 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών έναντι περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων παρά τις εντεινόμενες επικρίσεις διεθνώς για το
εμπόριο όπλων με προορισμό τη χώρα αυτή.

Η εφημερίδα Kommersant επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στην εταιρία που κατέχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία, την Rosoboronexport, κι ανέφερε πως είπε ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν το συμβόλαιο έπειτα από συνομιλίες τον
Δεκέμβριο και η Δαμασκός θα καταβάλει 550 εκατ. δολάρια για 36 αεροσκάφη Γιάκοβλεφ Yak-130.
Keywords
Τυχαία Θέματα