Σφοδρή επίθεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς

Κανείς δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα ΗΠΑ και Ευρώπη θα βρεθούν τόσο μακριά.

Η ατζέντα για την 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με τη συμμετοχή 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πάνω από 100 υπουργών και εκπροσώπων οργανισμών ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ είχε καθοριστεί μερικές ημέρες νωρίτερα από το τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ

με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο της Ουκρανίας, όμως ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς επέλεξε αντί αυτού να κάνει σφοδρή επίθεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παγώνοντας το κοινό του.

Η κριτική στην Ευρώπη ήταν εντονότατη, καθώς εκτόξευσε κατηγορίες για λογοκρισία και περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Ο Βανς εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΕ για το κλείσιμο λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πρόσχημα την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, κατηγόρησε τη Γερμανία για εφόδους εναντίον των πολιτών της λόγω αντιφεμινιστικών αναρτήσεων, επέκρινε τη Σουηδία για την καταδίκη χριστιανού ακτιβιστή και κατηγόρησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι υπαναχωρεί στα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο εμφανώς έκπληκτο από τη σφοδρότητα της επίθεσης, από το οποίο δεν χειροκρότησε κανείς, ο αμερικανός αντιπρόεδρος φάνηκε να κουνάει το δάχτυλο στους, μέχρι τώρα, πιο στενούς συμμάχους της χώρας του: «Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι εξωτερικός παράγοντας, αλλά εσωτερικός. Είναι η απομάκρυνση από τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας του λόγου και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση».

Κατηγόρησε επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι «φοβούνται τους ψηφοφόρους, γεγονός για το οποίο η Αμερική δεν μπορεί να κάνει κάτι, ούτε εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι για τους αμερικανούς πολίτες που εξέλεξαν εμένα και τον πρόεδρο Τραμπ».

Εντονες αντιδράσεις.

Μετά την αρχική έκπληξη ήρθαν οι αντιδράσεις.

Ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε την παρέμβαση του Βανς «απαράδεκτη».

«Η δημοκρατία τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για ολόκληρη την Ευρώπη νωρίτερα», είπε μιλώντας στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου.

«Μιλάει για τον αφανισμό της δημοκρατίας. Και αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε μέρη της Ευρώπης με αυτές σε αυταρχικές περιοχές… αυτό είναι απαράδεκτο».

Στη Γερμανία διεξάγονται εκλογές σε μία εβδομάδα και ο στενός συνεργάτης του προέδρου Τραμπ, Ιλον Μασκ, έχει επανειλημμένα εκφραστεί υπέρ του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD.

To σίγουρο είναι, γράφει η «Guardian», ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης έχουν αλλάξει άρδην.

Η αμερικανική αποστολή στο Μόναχο δεν ανοίγει τα χαρτιά της, συντηρώντας επίτηδες στρατηγική ασάφεια προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

«Δεν είναι δυνατόν, σε μια σύνοδο για την ασφάλεια, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ να μην αναφέρθηκε καθόλου στο ζήτημα της Ουκρανίας, το φλέγον θέμα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», έγραψε η «El Pais», «παρά μόνο για να πει ότι πιστεύει πως μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική διευθέτηση με τη Ρωσία».

Λίγο νωρίτερα ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε επικρίνει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τούς καθιερωμένους κανόνες και την εμπιστοσύνη» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

«Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο», προειδοποίησε.

Πρόταση για αμυντικές επενδύσεις.

Μια σημαντική προαναγγελία έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Διάσκεψη, καθώς ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι αμυντικές δαπάνες θα εξαιρούνται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως ζητούσαν η Ελλάδα και η Ιταλία. Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα