Σπάνιο πτηνό είναι μισό αρσενικό, μισό θηλυκό – Δείτε το

Ένα εντυπωσιακό πτηνό που είναι αρσενικό στη δεξιά πλευρά και θηλυκό στην αριστερή βιντεοσκοπήθηκε στην Κολομβία, ένα σπάνιο παράδειγμα «γυνανδρομορφισμού» που οφείλεται σε μοριακό ατύχημα κατά τη σύλληψη.

«Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο στα πτηνά» σχολίασε σε δελτίο Τύπου ο Χάμις Σπένσερ, καθηγητής Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα

Ζηλανδία.

Ο Σπένσερ βρισκόταν για διακοπές στην Κολομβία όταν ένας ερασιτέχνης ορνιθολόγος τού έδειξε το απίθανο πλάσμα να κουρνιάζει σε ένα κλαδί.

«Πολλοί παρατηρητές πτηνών μπορεί να περάσουν όλη τη ζωή τους χωρίς να δουν ένα παράδειγμα αμφίπλευρου γυνανδρομορφισμού σε οποιοδήποτε είδος […] Είναι πολύ εντυπωσιακό, είμαι τυχερός που το είδα» είπε ο ερευνητής.

Πηγή: John Murillo

Είναι μόλις η δεύτερη γνωστή περίπτωση γυνανδρομορφισμού για το συγκεκριμένο είδος, με την ονομασία Chlorophanes spiza.

Η δεξιά πλευρά του έχει το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα των αρσενικών, ενώ η αριστερή είναι πράσινη όπως τα θηλυκά.

Το φαινόμενο του γυνανδρομορφισμού, επισήμανε ο Σπένσερ, προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τον καθορισμό του φύλου και τη σεξουαλική συμπεριφορά στα πτηνά.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής, το πτηνό «δύο σε ένα» προήλθε από ένα ωάριο και δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια.

«Το φαινόμενο προκύπτει από ένα σφάλμα κατά τη διάρκεια της διαίρεσης των θηλυκών κυττάρων που παράγουν τα ωάρια, μετά το οποίο ακολουθεί η γονιμοποίηση από δύο σπερματοζωάρια» είπε.

Εκτός από τα πουλιά, περιστατικά γυνανδρομορφισμού έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες ομάδες ζώων, όπως τα έντομα, και κυρίως οι πεταλούδες, τα καρκινοειδή, οι αράχνες, ακόμα και σε σαύρες και τρωκτικά.

Η περίπτωση του γυνανδρόμορφου πτηνού παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Journal of Field Ornithology.

Keywords
Τυχαία Θέματα