Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα
«Όλοι οι Έλληνες ‘πάσχουν’ από το σύνδρομο του Οδυσσέα» λέει ο Έλληνας ερευνητής Γιώργος Παπαβασιλείου και μέλος μιας ομάδας εκπροσώπων της «νέας γενιάς» του ΜΙΤ που άφησαν τη χώρα μας και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, όπου και ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το μέλλον και στις πανδημίες είναι… ψηφιακό.
Η ομάδα ανακάλυψε μάλιστα ένα ψηφιακό «εργαλείο» το οποίο δίνει την δυνατότητα να μετρηθεί σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη της νόσου ενός ασθενή με αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να λαμβάνονται
«Πάντα στο μυαλό μας υπάρχει ο σχεδιασμός και σίγουρα οι περισσότεροι θα θέλαμε να επιστρέψουμε μόνιμα στην Ελλάδα» λέει ο ίδιος, «και σίγουρα θα το κάνουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, και ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό να είναι σύντομα».
Με το δεδομένου του ότι η πανδημία του κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές παγκοσμίως που μολύνθηκαν στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, το θέμα της επιμόλυνσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας κυρίως στις χώρες όπως η Ιταλία που χτυπήθηκαν βαριά από τον ιό. Η τηλεϊατρική και η ψηφιακή διαχείριση των δεδομένων των ασθενών έτσι, αποτέλεσε την κατεύθυνση προς την οποία στράφηκαν νέες και δυναμικές εταιρείες αιχμής.
Οι αναπνευστήρεςΌταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η χρήση των αναπνευστήρων στις ΜΕΘ αναδείχθηκε σε κυρίαρχο ζήτημα. Η ομάδα των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων ανέπτυξε ένα λογισμικό που εφαρμόζεται σε μη επεμβατικούς αναπνευστικούς αισθητήρες οι οποίοι προσαρμόζονται στο θώρακα των ασθενών και παρακολουθούν το ρυθμό αναπνοής τους σε πραγματικό χρόνο στέλνοντας τα στοιχεία αυτά άμεσα στο κινητό του ιατρικού προσωπικού εκτός ΜΕΘ. Τα δεδομένα καταγράφονται, αναλύονται, συγκρίνονται και παρέχουν διαγνωστικές παραμέτρους και προβλέψεις στο ιατρικό προσωπικό για τη άμεση λήψη κρίσιμων για τη ζωή των ασθενών, αποφάσεων.
Ο συνδυασμός της τηλεϊατρικής και της μηχανικής εκμάθησης και επεξεργασίας ζωντανών σημάτων μέσα από ψηφιακά «εργαλεία» έδωσε φέτος τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης πολλαπλών ασθενών σε πραγματικό χρόνο και εφαρμόστηκε πιλοτικά στη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία της Βοστώνης και της Ιταλίας. «Η δυνατότητα εκτέλεσης προγνωστικών μοντέλων πάνω σε ζωντανή ροή πληροφοριών μεγιστοποιεί το οπλοστάσιο των δεδομένων» λέει ο κ. Παπαβασιλείου. «Η προσθήκη σε πραγματικό χρόνο ορατότητας και ταχύτητας εδώ είναι ζωτικής σημασίας ειδικά στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αφού μπορεί είτε να διακόψει είτε να βελτιώσει θεραπευτικές διαδικασίες και τελικά να σώσει περισσότερες ζωές».
Για τη συγκεκριμένο έργο, η ομάδα των επιστημόνων που το έβαλε σε εφαρμογή δούλευε ως τα μέσα Μαρτίου. «Κινητοποιηθήκαμε εξαιρετικά γρήγορα καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα, άρχισαν να υπάρχουν απώλειες ζωών στις ΜΕΘ σε μεγάλους αριθμούς και ο χρόνος πίεζε» λέει ο κ. Παπαβασιλείου.
«Κατορθώσαμε να βγάλουμε μια πρώτη έκδοση του εργαλείου και να χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία σε COVID ασθενείς μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες» αναφέρει.
Και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να χρηματοδοτηθεί ο τομέας της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας και εξίσου σημαντικό να μπορέσουμε να συνδέσουμε αυτούς τους τομείς με τις νέες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων. Πλέον η υπολογιστική ισχύ είναι τόσο μεγάλη και ταυτόχρονα διαθέσιμη και φθηνή, ώστε η ανάλυση και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απο τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει ο τομέας της Υγείας να μπορούν να γίνονται άμεσα και να βοηθούν στην πρόληψη δυσμενών συμβάντων και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και ανακάλυψη φαρμάκων».
Η πανδημία αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Θα αλλάξει και την λειτουργία των συστημάτων υγείας;Η πανδημία έχει αλλάξει καθοριστικά την ζωή μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Η εταιρεία μας, η Avlos, έχοντας μια virtual/remote κουλτούρα, δεν επηρεάστηκε από το νέο τρόπο εργασίας και δεν είχε κάποιο λόγο να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της. Με βάση πολλές συζητήσεις με άλλους συνεργάτες, για πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ήταν πολύ δύσκολη η προσαρμογή στα καινούργια δεδομένα και στο νέο τρόπο εργασίας.
Ο τομέας της Υγείας ωστόσο δεν είναι από τους τομείς που αλλάζουν τόσο ραγδαία και θεωρείται γενικά συντηρητικός τομέας για την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών, αφού αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία και την ζωή ανθρώπων. Το ιατρικό προσωπικό είναι στο κέντρο αυτής της πανδημίας αφού είναι κομμάτι του βασικού εργατικού δυναμικού που κάθε μέρα προσπαθεί να προσφέρει λύσεις και να σώσει ασθενείς. Το βιώνω και προσωπικά με τον αδελφό μου που είναι γιατρός. Παρόλα αυτά, υπάρχουν καινοτόμες λύσεις στον τεχνολογικο τομέα της Υγείας που μπορούν να εφαρμοστούν και να κάνουν την δουλειά των γιατρών πιο εύκολη, αποτελεσματική και ασφαλή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προσαγωγή γνωστού δημοσιογράφου με κλεμμένο Land Rover
- Λαμία: Ρίγη προκαλεί η απόφαση μάνας μετά τον θάνατο της κόρης της από ναρκωτικά
- Λίτσα Πατέρα: Το σχόλιο για την Ελένη Μενεγάκη και η πρόβλεψη για την πανδημία
- Θρήνος στο παγκόσμιο τένις: Πέθανε θρύλος του αθλήματος και μέλος του Hall of Fame (photos)
- Ο γιατρός του Ολυμπιακού μου έσωσε τη ζωή
- Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα
- Νίκος Παναγιωτόπουλος Τουρκία: Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας
- Τουρκία και Ισραήλ προχωρούν στην αποκατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων
- Συντριβή αεροσκάφους με 99 επιβαίνοντες στο Πακιστάν (video)
- Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού σε υπάλληλο του Υπουργείου Παιδείας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τι θα ισχύει από 1η Ιουνίου για μειωμένο ωράριο και μισθούς
- Υπόθεση Τοπαλούδη : Οι γονείς της Ελένης μιλούν για τον πόνο που βίωσαν
- Βρετανία : Το κάθε σχολείο θα αποφασίσει αν και πότε θα επαναλειτουργήσει
- Συναγερμός στο υπ. Παιδείας για 55χρονη υπάλληλο με συμπτώματα
- Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό κεκτημένο η εκπαιδευτική τηλεόραση
- Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα
- Παναγιωτόπουλος : Προετοιμαζόμαστε για ένα ατύχημα στο Αιγαίο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα
- Βρετανία : Το κάθε σχολείο θα αποφασίσει αν και πότε θα επαναλειτουργήσει
- Τι θα ισχύει από 1η Ιουνίου για μειωμένο ωράριο και μισθούς
- Υπόθεση Τοπαλούδη : Οι γονείς της Ελένης μιλούν για τον πόνο που βίωσαν
- Παναγιωτόπουλος : Προετοιμαζόμαστε για ένα ατύχημα στο Αιγαίο
- Συναγερμός στο υπ. Παιδείας για 55χρονη υπάλληλο με συμπτώματα
- Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντικό κεκτημένο η εκπαιδευτική τηλεόραση
- Κοροναϊός : Απίθανο να αυξήσει τη θνητότητα από την Covid-19 το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων
- Δημόπουλος: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε αναμένεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Από τα μέσα Ιουνίου οι σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
- Παναγιωτόπουλος: «Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν όροι καλής γειτονίας με την Τουρκία»
- Όλα τα βλέμματα και πάλι στην Bundesliga
- Βιεϊρίνια: Παραμένει στα φτερά του δικεφάλου
- Κοροναϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για το εμβόλιο – Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προχωρούν σε κλινικές δοκιμές
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις για τα δημοτικά θα ληφθούν υπό την καθοδήγηση των ειδικών
- Πάτρα: «Έφυγε» ο Νίκος Τσώλης - Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «αποχαιρετά» με θλίψη τον τ. Γενικό Διευθυντή της
- Μποτσέλι: «Βαρέθηκα μέσα στο σπίτι, θέλω να βγω και να τραγουδήσω ξανά»
- Η Ολυμπία Χοψονίδου εύχεται «χρόνια πολλά» στην Αιμιλία της