Στα 281 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος
Ο κόσμος μας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο χρεωμένος όσο είναι σήμερα, έπειτα από ένα χρόνο μάχης εναντίον της πανδημίας. Και όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg ο δρόμος του δανεισμού είναι ακόμη μακρύς.
Κυβερνήσεις, εταιρείες και νοικοκυριά δανείστηκαν πέρυσι 24 τρισεκατομμύρια δολάρια για να αντισταθμίσουν τον οικονομικό βάρος της πανδημίας, ανεβάζοντας το συνολικό χρέος στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ήτοι στα 281 τρισ. δολάρια έως το τέλος
«Πολίτες, επιχειρήσεις και κράτη θα έχουν περιορισμένες επιλογές και το 2021», σημειώνουν οι οικονομολόγοι και εκτιμούν πως ο δανεισμός θα συνεχιστεί.
Αν και η διαδικασία εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 είναι σε εξέλιξη, η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να οδηγήσει τα επίπεδα δανεισμού σε πολλές χώρες και τομείς να «τρέξουν» πολύ πάνω από τα προ Covid-19 επίπεδα.
Τα κράτη με σημαντικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους αναμένεται να αυξήσουν το χρέος κατά 10 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις δυσκολεύουν τον περιορισμό των δαπανών, ωθώντας το χρέος αυτής της ομάδας κρατών να ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2021, εκτιμά το IIF.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες σήμερα είναι να βρεθεί μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική εξόδου από αυτά τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.
Τόσο οι αναπτυγμένες όσο και οι αναδυόμενες αγορές θα κληθούν να αναζητήσουν την τέλεια ισορροπία. Ενώ η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές για το «μάζεμα» των μέτρων οικονομικής στήριξης, κάτι τέτοιο πολύ σύντομα θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και πτώχευσης.
Απ’ την άλλη, η παρατεταμένη στάση αναμονής θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια δημόσια χρέη.
Αν και τα spreads των κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο ναδίρ, οι παγκόσμιες αγορές χρέους έχουν αρχίσει το «ξεπούλημα», αυξάνοντας τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Τα ομόλογα πολυετούς διάρκειας των ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό έτους την τελευταία εβδομάδα.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ «εκτοξεύθηκε» στη χώρα μας αλλά όχι μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως η Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τον δανεισμό.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο λόγου χρέους προς ΑΕΠ πέρυσι, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Διαγραφή κρατικού χρέους ζητούν 100 οικονομολόγοι από την ΕΚΤΠερισσότεροι από 100 οικονομολόγοι απευθύνουν σήμερα έκκληση να διαγραφούν τα δημόσια χρέη που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανοικοδόμηση μετά την πανδημία της Covid-19.
Ενώ το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πάρα πολύ για να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, «οι πολίτες ανακαλύπτουν, ορισμένοι με τρόμο, πως σχεδόν το 25% του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους το διακρατά η κεντρική τράπεζά τους», αναφέρουν αυτοί οι οικονομολόγοι σε άρθρο τους που δημοσιεύεται από εννέα ευρωπαϊκές εκδόσεις.
«Οφείλουμε στον εαυτό μας 25% του χρέους μας και, αν αποπληρώσουμε αυτό το ποσό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι εκ νέου για να καλύψουμε το χρέος αντί να δανειζόμαστε για να επενδύσουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξηγούν αυτοί οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ και ο ούγγρος πρώην επίτροπος της ΕΕ Άντορ Λάζλο.
Για την ΕΚΤ, η διαγραφή των χρεών των κρατών, η διαπραγμάτευση των οποίων γίνεται αυτή τη στιγμή με πολύ χαμηλά, ακόμη και αρνητικά επιτόκια, «δεν αποτελεί επιλογή», διότι «θα υπήρχε ο κίνδυνος οι πολίτες να χάσουν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα», είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο Ίταλός Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ.
Οι υπογράφοντες εκτιμούν αντιθέτως ότι ο θεσμός αυτός, που έχει την έδρα του στη Φρανκφούρτη, θα μπορούσε, διαγράφοντας τις πιστώσεις του, «να προσφέρει στα ευρωπαϊκά κράτη τα μέσα για την οικολογική ανοικοδόμησή τους, αλλά και για την αποκατάσταση της κονωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής».
Η διαγραφή των δημόσιων χρεών ή η μετατροπή τους σε άτοκα χρέη εις το διηνεκές θα μπορούσε να γίνει με αντάλλαγμα τη δέσμευση των κρατών «να επενδύσουν τα ίδια ποσά στην οικολογική και κοινωνική ανοικοδόμηση».
«Τα ποσά αυτά ανέρχονται σήμερα, για το σύνολο της Ευρώπης, σε σχεδόν 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με την έκκληση που δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων από τις Le Monde (Γαλλία), El Pais (Ισπανία), La Libre Belgique (Βέλγιο), Der Freitag (Γερμανία) και l’ Avvenire (Ιταλία).
Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν πως «η διαγραφή δεν απαγορεύεται ρητά από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» και πως «η ιστορία μας έχει δείξει πολλές φορές ότι οι νομικές δυσκολίες εξαφανίζονται μπροστά στις πολιτικές συμφωνίες».
Ανήσυχοι μπροστά σε μια ενδεχόμενη επιστροφή των πολιτικών λιτότητας που περιλαμβάνουν μειώσεις του δημόσιου χρέους, όπως αυτές που έγιναν από το 2015 μέχρι την αρχή της κρίσης της Covid-19, οι πανεπιστημιακοί καλούν επίσης για «μια νέα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, κυρίως με την υιοθέτηση της αυξημένης πλειοψηφίας όσον αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λιγνάδης : Στο σπίτι τίνος πρώην υπουργού βρίσκεται ο γνωστός σκηνοθέτης;
- Ο Γιάννης Στάνκογλου αναρωτιέται δημόσια: Λέτε να τα είχε όλα αυτά;
- Ράδιο Αρβύλα: "Άντε να εξηγήσουμε τώρα γιατί πρέπει να παραιτηθεί η Μενδώνη"
- Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 60χρονου Βούλγαρου που έγινε τον Αύγουστο στο Άργος
- Τάσος Νούσιας για Μενδώνη: «Δε με ξέρεις, δε σε ξέρω. Υποφέρεις και υποφέρω»
- Capitani: Ένα μικρό χωριό συνταράσσεται από τη δολοφονία μιας 15χρονης στο δάσος
- Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «σκληρό» lockdown και ποιες στο «κόκκινο»
- Καλλιέργησε, λοιπόν, τη μνήμη σου(Ουμπέρτο Έκο,''Γράμμα προς τον εγγονό του'')
- Ιβάν, Δημήτρη, Γιάννη, δυστυχώς… επτωχεύσαμεν
- Εκτός περιοχής Navtex το τουρκικό υδρογραφικό – «Μήνυμα» Μητσοτάκη στην Άγκυρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Σε ποιου πρώην υπουργού το σπίτι «κρύβεται» ο Δημήτρης Λιγνάδης και περιμένει ραγδαίες εξελίξεις;
- Πώς οι χώροι εργασίας έγιναν «άντρο» του ϊού
- Δήμος Ευόσμου – Κορδελιού : Γιατί επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα
- Καρυπίδης: «Απειλούν την ζωή μου και την οικογένεια μου»
- Λίνα Μενδώνη : Το παρασκήνιο της συνέντευξης Τύπου
- Ας ξεκινήσουμε από το κλάδεμα
- Από τι παρέλυσε τελικά ο γιατρός στην Κέρκυρα;
- Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων
- Πόλεμος κυβέρνησης – Τσίπρα για τον Λιγνάδη
- Στα 281 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Στα 281 τρισ. δολάρια το παγκόσμιο χρέος
- Ισπανία : Συνεχίζονται οι ταραχές στην Καταλονία για τη φυλάκιση τού ράπερ
- Ας ξεκινήσουμε από το κλάδεμα
- Πώς οι χώροι εργασίας έγιναν «άντρο» του ϊού
- Σε ποιου πρώην υπουργού το σπίτι «κρύβεται» ο Δημήτρης Λιγνάδης και περιμένει ραγδαίες εξελίξεις;
- Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων
- Διγενή κατά Μενδώνη : «Παραιτηθείτε και λογοδοτήστε τώρα»
- Δήμος Ευόσμου – Κορδελιού : Γιατί επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα
- Από τι παρέλυσε τελικά ο γιατρός στην Κέρκυρα;
- Λίνα Μενδώνη : Το παρασκήνιο της συνέντευξης Τύπου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μακρόν: Η Δύση να προσφέρει τα απαραίτητα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Αφρική
- Ολλανδία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας
- ΣΥΡΙΖΑ για Λιγνάδη: «Ο κος Μητσοτάκης να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει σε 5 ερωτήματα»
- Ολυμπιακός: Έφερε στην Ελλάδα τον 18χρονο μεσοεπιθετικό Αλγκασίμ Μπα
- Το Βερολίνο χαιρετίζει την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη Γερμανία
- Μακρόν : Η Δύση οφείλει να στείλει εμβόλια στην Αφρική
- Αίτνα: Πώς κατέγραψε ο δορυφόρος την πορεία της ηφαιστειακής τέφρας
- Τα όσα έγιναν στην Αττική αυτή την εβδομάδα συνιστούν ένα φιάσκο
- Το ακραίο περιστατικό που έζησε η Ευαγγελία Δερμετζόγλου: Με απήγαγαν δημοσιογράφοι του Alter
- Γαλλία : Επιλέγουν πινακίδες από την Κορσική για να… τους περνούν για μαφιόζους