Στο χείλος

Πρώτα τα καλά ή, τέλος πάντων, τα λιγότερο κακά νέα. Το 2025 φαίνεται πως δεν θα είναι τόσο ζεστό όσο το 2023 ή το 2024, λέει στην El País ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή. Oμως η γενική τάση, που αποτυπώνεται στο γεγονός ότι τα δέκα τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Γη, θα συνεχιστεί. Και δυστυχώς δεν δείχνουμε ικανοί να αξιοποιήσουμε τον τεράστιο πλούτο πληροφοριών και δεδομένων που διαθέτουμε για το κλίμα.

Και τώρα τα κακά, τα πραγματικά

κακά νέα. Τα στοιχεία για το 2024, λέει πάντα ο Μπουοντέμπο, δείχνουν ότι αυξήθηκε πολύ η υγρασία στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας. Oταν αυξάνεται όμως η υγρασία, αυξάνεται και η διαθέσιμη ενέργεια για ακραία γεγονότα όπως αυτά που συνέβησαν στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Eνα είναι σίγουρο, τονίζει ο 52χρονος ιταλός κλιματολόγος: τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας.

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών από το Λος Αντζελες ανήκουν σ’αυτόν τον κόσμο που κληροδοτούμε στα παιδιά μας; Με άλλα λόγια, οι καταστροφικές φωτιές στο Λος Αντζελες είναι προϊόν της κλιματικής κρίσης; Η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει ευθέως σε αυτό το ερώτημα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι φωτιές σε όλο τον κόσμο χειροτερεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και αυτό οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι εκπομπές των 88 μεγαλύτερων εταιρειών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο ευθύνονται για τον εμπρησμό του 37% των συνολικών δασικών εκτάσεων στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον νοτιοδυτικό Καναδά μεταξύ του 1986 και του 2021. Εδώ δεν μιλάμε για αμέλεια, γράφει η αμερικανίδα ιστορικός Ναόμι Ορέσκις στο βιβλίο της «Εμποροι αμφιβολιών», αλλά για συνειδητή απόφαση να περιφρονηθεί η ευημερία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

Αφορούν την Ελλάδα όλα αυτά; Μπορεί δηλαδή να έρθουμε κι εμείς αντιμέτωποι με φωτιές όπως αυτές του Λος Αντζελες; Φυσικά, είπε χθες στο EΡΤNews ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Και μια βασική αιτία είναι τα εκτεθειμένα καλώδια. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε κάθε φορά αν μια φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, σε λάθος ή σε άλλες αιτίες – κάτι που για τις μισές φωτιές στην Αμερική δεν γίνεται γνωστό ποτέ –, ας κοιτάξουμε, σε μερικές περιοχές τουλάχιστον, να θάψουμε τα καλώδια. Και τις ημέρες που είναι υψηλός ο κίνδυνος, να σταματά προληπτικά η ηλεκτροδότηση.

«Ο άνεμος μάς δείχνει πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού», έγραψε πριν από μισό αιώνα η Τζόαν Ντίντιον, αναφερόμενη στο πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Καλιφορνέζων οι θερμοί, ξηροί άνεμοι της Σάντα Ανα. Εκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Και στο χείλος του γκρεμού έχουμε πλησιάσει όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα