Συμφωνία των Πρεσπών : Δεύτερη μέρα συνεδρίασης στην Επιτροπή της Βουλής

Σε σκηνικό έντασης ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας της Βουλής με καταγγελίες εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί διαδικαστικών μεθοδεύσεων, πραξικοπημάτων και νοθείας με στόχο να επιτευχθούν βολικές πλειοψηφίες για το Μέγαρο Μαξίμου. Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις βρέθηκε η μέση λύση, μέσω διαδικασίας κλήρωσης

που είχε ως αποτέλεσμα να τοποθετηθούν ως μέλη της Επιτροπής, στις δημιουργηθείσες «κενές» θέσεις, οι ανεξάρτητοι αλλά και υπέρ της συμφωνίας Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.

Οι αντιδράσεις επί της διαδικασίας που σημειώθηκαν στην Επιτροπή προκάλεσαν ακόμα και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος απάντησε και στον πρώην κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

Οι υψηλοί τόνοι μεταφέρθηκαν όπως ήταν φυσικό και στις ομιλίες που ακολούθησαν το βράδυ, μετά τη λήξη της μάχης περί διαδικαστικών, με τον εισηγητή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο να επισημαίνει ότι:«Ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ύπαρξης «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας είναι εύφορο έδαφος, και λειτουργεί ως θερμοκήπιο για τη διατήρηση του ιδεολογήματος του «Μακεδονισμού». Επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας δυνατότητας αλυτρωτισμού, ακόμα και «μακεδονικού» μειονοτικού ζητήματος».

«Αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική, γιατί όταν γίνεται μια συμφωνία που δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις στους ανταγωνισμούς τους, εκεί δημιουργείται μία νησίδα φιλίας και συνανάπτυξης» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ως εισηγητής της ΔΗΣΥ, υπογράμμισε ότι: «Η συμφωνία, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι έτσι ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών» και επεσήμανε ότι η ΔΗΣΥ καταψηφίζει την Συμφωνία.

Υπαινιγμούς για υπόγειες συναλλαγές προκειμένου να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών άφησε για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ. Πάνος Καμμένος συντηρώντας την σφοδρή βεντέτα. Ο Π. Καμμένος υποστήριξε δε ότι με αίτημα του πρώην υπουργού Εξωτερικών άνοιξε το ζήτημα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θλίβομαι γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όταν τα χρόνια περάσουν και οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε όλες τις ιστορικές πηγές θα καταλάβουν ποιοι έστησαν την σημερινή ημέρα και ποιοι οδήγησαν σε αυτή την Συμφωνία και για ποιο λόγο» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για να προσθέσει απευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου «Δεν σας πίεσε κανείς. Ρώτησα προσωπικά τον αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αν πιέζουν για την λύση του ονοματολογικού και η απάντηση ήταν «όχι». Ήταν πρόταση του Κοτζιά και βεβαίως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης της Μέρκελ και της Ευρώπης που θέλει μπίζνες με αγωγούς».

Από τις 10:30 σήμερα η συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών συνεχίζεται για δεύτερη μέρα με το σχέδιο νόμου να εισάγεται στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση την Τετάρτη για να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Δείτε ζωντανά την συνεδρίαση της Επιτροπής εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα