Συναγερμός στη Δύση για την κρίση των αγορών

Κακόπιστη χαρακτηρίζει τη συζήτηση που άνοιξε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με άρθρο του, που δημοσιεύει η «Le Monde» με τον τίτλο «η Ελλάδα δεν εξαπάτησε».

Σε αυτό ο Σημίτης αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας
κατά την είσοδό της το 1997 (3,3% του ΑΕΠ) ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας (3,1%).

Επιπλέον ο πρώην Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν μπορεί να υιοθετεί μία επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας, εκτός αν αμφισβητεί την ακεραιότητα των υπηρεσιών της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και όλα αυτά την ώρα που οι αγορές κινούνται στο «κόκκινο» και δείχνουν πως μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία ούτε η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία δεν είναι ασφαλείς.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι προχωρούν «με αργούς ρυθμούς» προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την Γηραιά Ηπειρο.

«Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουν ταχύτερα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» πρόσθεσε ωστόσο, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην
ευρωζώνη.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στο γεγονός ότι ο στόχος της αποφυγής της μετάδοσης της κρίσης του δημοσίου χρέουος στην ευρωζώνη έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολος εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη νομισματική ένωση που τοποθετείται
στο 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat.

Κι ενώ το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασε χθες σε νέο ύψος ρεκόρ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι «τόσο το ιταλικό, όσο και το ισπανικό κράτος, πρέπει να είναι σε θέση "να τα καταφέρουν". Το θέμα είναι εάν οι αγορές δείχνουν αρκετή εμπιστοσύνη στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης από τους Ευρωπαίους».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε επίσης να μην υποτιμάται «η δέσμευση της Γερμανίας υπέρ της Ευρώπης» παρά την εντύπωση που έχει δώσει τους τελευταίους μήνες ότι είναι απρόθυμη «να πληρώσει τον λογαριασμό για τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης».

Στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών BNP Paribas και Societe Generale κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στον, ως επί το πλείστον κόκκινο την Τρίτη, κλάδο των τραπεζικών μετοχών.

Σημαντικό το πλήγμα και για τις μετοχές των ιταλικών χρηματοπιστωτικών, ενώ το κλίμα δεν βοήθησαν ειδήσεις όπως η μείωση των εσόδων της αυστριακής ασφαλιστικής Vienna Insurance, η οποία απομείωσε τα ιταλικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της.

Μικρή ανάκαμψη παρουσίασε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να κλείνει στις 12.096,16 μονάδες, έχοντας κερδίσει 17,18 μονάδες, ή (+0,14%).

Σε αρνητικό κλίμα κινούνται όμως και σήμερα τα ασιατικά χρη
Keywords
Τυχαία Θέματα