Συναγερμός στην Αθήνα για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο μετά τη νέα πρόκληση στην οποία προχώρησε η Άγκυρα το πρωί της Δευτέρας. Με τη Navtex που ενεργοποίησε και θα ισχύσει έως και τις 23 Αυγούστου η Τουρκία δεσμεύει περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, το οποίο απέπλευσε το πρωί με ρότα νότια της Καρπάθου, συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου.

Η εξέλιξη

αυτή σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στις 12 το μεσημέρι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συναγερμός σήμανε και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο Πεντάγωνο συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για να εκτιμηθεί η εν εξελίξει κατάσταση, ενώ αμέσως δόθηκε εντολή σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού να θέσουν υπό ασφυκτική παρακολούθηση το Ορούτς Ρέις και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ διέταξε την ανάκληση των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες τους, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη 11 Αυγούστου οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει άσκηση του πολεμικού ναυτικού τους με πραγματικά πυρά. Η σχετική Navtex ενεργοποιήθηκε στις 5 π.μ. της Δευτέρας. Στη θαλάσσια περιοχή που δεσμεύει κατευθύνονται, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, περίπου 15 μονάδες του τουρκικού στόλου που απέπλευσαν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ και έχουν αναπτυχθεί σε διεθνή ύδατα σε δύο περιοχές: μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου αλλά και μεταξύ Ρόδου και Κρήτης, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει – Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

«Η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε εντολή στα τουρκικά πλοία να κατευθυνθούν προς το Καστελόριζο.

«Πρέπει πρώτα να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Παρότι μας προτρύνουν, εμείς δεν θα ακούμε. Διότι είναι τώρα φανερό ότι η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο…».

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το Ορούτς Ρέις έχει κλείσει τους πομπούς του -το ίδιο συνέβη και με τα άλλα δύο βοηθητικά του σκάφη που βρίσκονται, επίσης, αγκυροβολημένα, έξω από το λιμάνι της Αττάλειας- το απόγευμα της Κυριακής. Αυτή την τακτική ακολούθησε και στο παρελθόν η Τουρκία και συγκεκριμένα, κυρίως για να προκαλέσει σύγχυση στην άλλη πλευρά για τις κινήσεις των πλοίων.

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Ο υπουργός Επικρατείας, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και σχολιάζοντας τις νέες προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιδρά, με εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ντονμέζ: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις χωρίς διακοπή

Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı.

Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek.

83 milyon arkanda Oruç Reis.
Rast gele. pic.twitter.com/VKfFGgXSxm

— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) August 10, 2020

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η συμφωνία Ελλάδας -Αιγύπτου τα τίναξε όλα στον αέρα

Στον χορό των προκλητικών δηλώσεων μπήκε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Ο Καλίν είπε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του και συνέχισε λέγοντας:

«Όταν μία μέρα πριν, έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας. «Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ».

Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και έστω και αν φαίνονται διαφορετικά σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ».

Συρίγος : Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να μπουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Την άποψη πως η Τουρκία, αφού διαπίστωσε το προηγούμενο διάστημα πως δεν μπορεί να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, πλέον ακολουθεί άλλη τακτική, ενημερώνοντας και βγαίνοντας κανονικά στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Άγγελος Συρίγος.

Αναφερόμενος στην περιοχή που δεσμεύει η NAVTEX, ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε ενδιαφέρον το γεγονός ότι «η περιοχή που δεσμεύθηκε δεν αγγίζει την περιοχή που οριοθετήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αλλά σταματά ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Συνεπώς, οι Τούρκοι προσπαθούν να εμφανιστούν νόμιμοι στα μάτια της κοινής γνώμης».

Για τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε ότι το Ορούτς Ρέις θα βγει σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά οι Τούρκοι στη συνέχεια «θα στραφούν για να μπουν μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στην κυπριακή ΑΟΖ».

«Θα είναι ένας πόλεμος νεύρων τις επόμενες μέρες. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από την προηγούμενη την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου» πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA ο κ. Συρίγος ο οποίος απέδωσε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου «σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την ναυτική τους ισχύ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο  Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» και ανήγγειλε πως αρχίζουν ξανά οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν τίθεται ανάγκη να υπάρξουν συνομιλίες με όσους δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά σε θαλάσσιες ζώνες».

Η δήλωση αυτή εντάσσεται στην ακολουθία των αντιδράσεων που ξέσπασαν χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η αρχή έγινε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που έκανε λόγο «ανύπαρκτα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

«Οι αποκαλούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπως περιγράφονται στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε δεν αποτελούν νόμο για την Τουρκία. Αυτό θα αποδειχθεί στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε με νόημα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή« βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η κλιμάκωση των αντιδράσεων της Άγκυρας δεν αναμένεται να κοπάσει γρήγορα. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε εντάσσεται και η συνάντηση που πρόκειται να έχει σε λίγες ημέρες ο Ερντογάν με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, μία κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης του ψευδοκράτους.

Ανησυχεί η ΕΕ για το «πολεμικό» κλίμα στο Αιγαίο

Το μήνυμα πως οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο έστειλε ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων» και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποκατασταθεί ο διάλογος.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την «πρόσφατη ναυτική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας πως «δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων». «Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων διαφορών και διαφωνιών σε μια περιοχή ζωτικού ενδιαφέροντος για την ασφάλεια.

«Ως ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, καταβάλλω όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ενός τέτοιου διαλόγου» συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε της Τουρκίας. «Πρέπει να συνεργαστούμε για την ασφάλεια στη Μεσόγειο» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα