Τσαβούσογλου: Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μας συμφέρει – Τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή

Στον προκλητικό ισχυρισμό ότι η  συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ,  δικαιώνει στην πραγματικότητα τις τουρκικές θέσεις ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, προέβη ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας πως με εντολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα τουρκικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή.

«Πρέπει πρώτα

να δούμε τον χάρτη αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ελλάδα να μην ξεκινάει την υφαλοκρηπίδα της από την Κρήτη και τα άλλα νησιά στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι έκαναν παραχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας των νησιών».

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή (με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε πως «με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου βολεύει την Τουρκία για δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε εντάσεις. Επιπλέον κανείς δεν μπορεί να μας πει να μην αναπτύξουμε τα πλοία μας στην περιοχή. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που θα κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο» ανέφερε.

Τούρκος υπ. Ενέργειας: Το Ορούτς Ρέις έφτασε στην περιοχή που θα επιχειρήσει

Στο μεταξύ, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια με προορισμό τη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, «έφτασε στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πού βρίσκεται.

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει προκλητικά: «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται μαζί σου».

MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz’deki yeni görevi için Antalya’dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı.

Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz’de ve Karadeniz’deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek.

83 milyon arkanda Oruç Reis.
Rast gele. pic.twitter.com/VKfFGgXSxm

— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) August 10, 2020

Λάδι στη φωτιά από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν

 Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος μιλώντας στο CNN Turk, κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Ο Καλίν είπε πως για αυτό το θέμα συνομίλησε με τον Έλληνα συνάδελφό του και συνέχισε λέγοντας:

«Όταν μία μέρα πριν, έγινε η συμφωνία με την Αίγυπτο λάβαμε σαφή εντολή από τον ΠτΔ μας. «Σταματάτε τις συνομιλίες, ενημερώστε για αυτό τους Γερμανούς και τους Έλληνες. Εμείς σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για μας δεν έχει ισχύ». Διότι πάλι επρόκειτο για μία κίνηση η οποία έτεινε στο να αφήσει την Τουρκία εκτός της ανατολικής Μεσογείου και να μας φυλακίσει στον κόλπο της Αττάλειας. Στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου έχουμε δύο θεμελιώδη θέματα, πρώτον είναι οι δικές μας θαλάσσιες περιοχές και δεύτερον τα δίκαια και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εμείς αυτά τα βλέπουμε σαν ένα σύνολο και έστω και αν φαίνονται διαφορετικά σε τελική ανάλυση αποτελούν τμήματα της ανατολικής Μεσογείου και εκεί δεν πρόκειται να εγκρίνουμε καμία προσπάθεια που θα φυλακίσει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της επίλυσης μέσω διαλόγου. Αλλά εν προκειμένω η Ελλάδα είναι η πλευρά που με τη συμφωνία αυτή διατάραξε αυτήν την εμπιστοσύνη και νομίζω πως τώρα οι Ευρωπαίοι βλέπουν ακόμη πιο καθαρά το πραγματικό πρόσωπο των δραστηριοτήτων λόμπι που ασκεί η Ελλάδα έχοντας από πίσω της την ΕΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα