Συνεχίζεται το θρίλερ με το Oruc Reis - Σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις

Συνεχίζει να πλέει για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis.

Η Άγκυρα επιχειρεί να υποβάλει την Αθήνα σε πόλεμο νεύρων καθώς με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική αλλά μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα επιδιώκει να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα

το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες.

Χθες συνεδρίασε και το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιζητά διά της διπλωματικής οδού να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της.

Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ (Ελλάδα – Κύπρος, στην προκειμένη περίπτωση την Ελλάδα) και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Οι εκτιμήσεις

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. τέλη Αυγούστου) να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί δεύτερη και τρίτη φορά.

Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας τρόπον τινά την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις προσπάθειες επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο «σουλτάνος».

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις τους πολιτικούς αρχηγούς, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα