Συνελήφθη δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Oι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν μια δημοσιογράφο που είχε πάρει συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, ο θάνατος της οποίας το Σεπτέμβριο έδωσε το έναυσμα για διαδηλώσεις και ένα μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Hengaw που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, η Ναζιλά

Μαρουφιάν, μια δημοσιογράφος με έδρα την Τεχεράνη και καταγόμενη, όπως και η Μαχσά Αμινί, από τη Σαγέζ, στην ιρανική επαρχία του Κουρδιστάν, συνελήφθη την Κυριακή.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη μέσα στο σπίτι συγγενών της και μεταφέρθηκε στη φυλακή Εβίν, στην ιρανική πρωτεύουσα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση επικαλούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένειά της.

Η δημοσιογράφος, η οποία εργάζεται για τον ενημερωτικό ιστότοπο Ruydad 24, είχε δώσει στη δημοσιότητα μια συνέντευξη με τον Αμζάντ, τον πατέρα της Μαχσά Αμινί, στις 19 Οκτωβρίου μέσω του ιστότοπου Mostaghel.

«Δεν έχω πρόθεση να αυτοκτονήσω και δεν πάσχω από καμιά υποκείμενη ασθένεια», σχολίασε αναρτώντας ένα σύνδεσμο προς το άρθρο της, σ’ έναν άμεσο υπαινιγμό για τους κινδύνους που γνώριζε πως ανέλαβε δημοσιεύοντας τη συνέντευξη.

Ο ιστότοπος Mostaghel έχει έκτοτε αποσύρει το κείμενο, όμως μια κρυμμένη εκδοχή του μαρτυρεί το γεγονός ότι ο πατέρας αρνείται τις εξηγήσεις των ιρανικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες η κόρη του έπασχε από προβλήματα υγείας. Ο τίτλος του άρθρου είναι κατηγορηματικός: «Ο πατέρας της Μαχσά Αμινί: ‘λένε ψέματα’».

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν δύο μήνες από τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από το θάνατο της νεαρής γυναίκας στις 16 Σεπτεμβρίου. Είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του πολύ αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλει στις γυναίκες η Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι διαδηλώσεις, τις οποίες οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν ταραχές, είναι χωρίς προηγούμενο στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 λόγω της έκτασης και της φύσης τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι που συνέβαλαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης κρατούνται στις φυλακές Εβίν.

Η Νιλουφάρ Χαμεντί, 30 ετών, της εφημερίδας Σαργ, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο στο οποίο βρισκόταν σε κώμα η Μαχσά Αμινί πριν υποκύψει. Συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οικογένειά της.

Η Ελαχέ Μοχαμαντί, 35 ετών, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Μιχάν, είχε μεταβεί από την πλευρά της για να καλύψει την κηδεία της νεαρής γυναίκας στη Σαγέζ, όπου πραγματοποιήθηκε επίσης μία από τις πρώτες διαδηλώσεις αυτού του μεγάλου κινήματος αμφισβήτησης. Η δημοσιογράφος συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, 54 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη διάρκεια του κύματος καταστολής των διαδηλώσεων. Μόνο γύρω στους 10 απ’ αυτούς έχουν απελευθερωθεί έκτοτε με εγγύηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα